τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η αστυνομοκρατία στην υπηρεσία των χρυσοθήρων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής 

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής, οι πρακτικές της αστυνομίας καταστρατήγησαν κάθε έννοια νομιμότητας και συνταγματικότητας. Συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, παρακολούθηση -τρομοκράτηση πολιτών (μεταξύ τους παιδιά και γέροντες), έντονη παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε δρόμους και πλατείες, τυφλές προσαγωγές και παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA).
Η αποκορύφωση της τρομοκρατίας ήρθε με την κινηματογραφική "απαγωγή" από την ΕΛ.ΑΣ. δύο πολιτών μέρα μεσημέρι, που αγνοούνταν μέχρι αργά το βράδυ. Δικηγόροι και συγγενείς δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για το πού βρίσκονται. Η πρακτική δεν είχε στόχο την εύρεση των δραστών των γνωστών καταστροφών στις Σκουριές αλλά χρησιμοποιήθηκε ως μοναδική ευκαιρία τρομοκράτησης των πολιτών που είναι αντίθετοι στα σχέδια της καναδικής Eldorado Gold στη Β. Χαλκιδική.
Με αυτές τις μεθόδους, λαμβάνει χώρα μία διαδικασία ποινικοποίησης κάθε διαμαρτυρίας, ακόμα και απλής δημόσιας δήλωσης αντίθεσης στην καταστροφή της περιοχής. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που αντιδρούν στους χρυσοθήρες εμφανίζονται ως εγκληματίες (ακόμα και ως τρομοκράτες), στην προσπάθειά τους να στραφεί εναντίον τους η κοινή γνώμη. Στην Ελλάδα του 2013, είναι άραγε ποινικό αδίκημα το να εκφράζεσαι δημόσια και το να μην συναινείς στην καταστροφή του τόπου και της ζωής σου;
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής -και όχι μόνο- τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού. Ο παραλογισμός που αποκαλούν «ανάπτυξη» δημιουργεί πρόσκαιρες θέσεις εργασίας, ενώ καταστρέφει χιλιάδες για πάντα. Η οικονομία της Χαλκιδικής βασίζεται κύρια στον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την μελισσοκομία, που κυριολεκτικά εξαφανίζονται από την υποτιθέμενη αναπτυξιακή επένδυση. Οι κάτοικοι της περιοχής χρόνια τώρα διαμαρτύρονται ειρηνικά μέσα από πορείες -συλλαλητήρια χιλιάδων πολιτών και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού. Οι ενέργειες αυτές δεν συγκινούν τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, σκοπίμως απ’ ότι φαίνεται σήμερα.
Παρότι η αστυνομική αυθαιρεσία είναι έντονη και η ΕΛΑΣ δείχνει να ενεργεί ως ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», το κίνημα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού παραμένει φιλειρηνικό και δεν υιοθετεί πρακτικές βίας. Μια πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας μετά τα τελευταία συμβάντα είναι και το μαζικό συλλαλητήριο, που οργανώνεται την Κυριακή στις 11 το πρωί στη Μ. Παναγιά (μια ώρα πριν θα υπάρξει προσυγκέντρωση στην Ιερισσό).
Σ’ αυτήν καλούνται όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, της Χαλκιδικής και όχι μόνο, να διατρανώσουν την αντίθεση τους στην κρατική καταστολή και απευθύνονται σε κάθε θεσμικό φορέα εντεταλμένο για την τήρηση της νομιμότητας να διασφαλίσει από τη μια κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και από την άλλη τη ζωή, το μέλλον της περιοχής και την υγεία των κατοίκων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στη δήθεν χρυσοφόρα επένδυση. Η προσήλωσή μας στη μη βίαιη δράση είναι δεδομένη και η στάση της κυβέρνησης δεν μας κάμπτει. Αντίθετα  μας ενώνει ακόμα περισσότερο στον αγώνα για τη βιωσιμότητα της περιοχής, τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου. 
Ζητούμε από όλους να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την κατάσταση και από την κυβέρνηση να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία της Χαλκιδικής μέσα από όρους βιωσιμότητας και συλλογικής ευημερίας και να προτάξει το αληθινό δημόσιο συμφέρονπου σε κάθε περίπτωση οφείλει να υπηρετεί, βάζοντας φρένο στην επένδυση που θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τη Χαλκιδική.
 
Περισσότερες πληροφορίες: 6976448442
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε σε προσυγκέντρωση για μετάβαση με λεωφορείο στη Χαλκιδική και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 8.00 π.μ. στην Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη). Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι το Σάββατο 23.02.2013 στις 12.00 στα τηλέφωνα: 6944869772 και 6947181123 και στο e-mail   ecogreensalonika@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου