τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

«Στις δημοκρατίες δεν αποφασίζουνε τα ΜΑΤ κι οι εταιρείες»


Οδοιπορικό της «Εφ.Συν» στους δρόμους της εξεγερμένης Χαλκιδικής μαζί με γιαγιάδες και παπούδες, πιτσιρίκια με σιδεράκια
Ρεπορτάζ: Ντίνα Δασκαλοπούλου, φωτογραφίες: Μάριος Λώλος

«Με λέει η μάνα μου, «μην ξεχάσεις βρε την ταυτότητά σου». Αμα σε τρέχουνε στα τμήματα να είσαι έτοιμος». Ο Γιώργος είναι μαθητής της Γ” Λυκείου – καφίγια, σκουλαρίκι και κόκκινα σταράκια- κι ετοιμάζεται με τους φίλους του για το συλλαλητήριο προς τη Μεγάλη Παναγιά. Νωρίς το πρωί της Κυριακής ο περισσότερος κόσμος στην Ιερισσό βρίσκεται στην εκκλησία. Εδώ οι καμπάνες ακούγονται συνεχώς: χτυπάνε πένθιμα όταν κάποιος προσάγεται από την Αστυνομία και αναστάσιμα όταν αφήνεται ελεύθερος. Οταν τελειώνει η λειτουργία, αι γενεαί πάσαι πλημμυρίζουν τον κεντρικό δρόμο: μαμάδες με καροτσάκια, γιαγιάδες με κότσο, παππούδες, πιτσιρικάδες, κοριτσάκια με σιδεράκια.

«Εμείς είμαστε οι τρομοκράτες που ήρθε να συλλάβει ο Δένδιας, που να μου χαθεί κι αυτός κι ο Σαμαράς κι ο αρπάχτας τους». Η κυρία Μαρία πλησιάζει τα 70. Τι γυρεύετε εσείς στις διαδηλώσεις; ρωτάω. «Κατεβαίνουν και τα 3 μου παιδιά και τα 4 εγγόνια μου. Θα έμενα σπίτι μου, ενώ η Αστυνομία χτυπάει τα παιδιά μας; Τραβάνε κόσμο χωρίς λόγο στα τμήματα, τους εξαφανίζουν, δεν αφήνουν ούτε τους γονείς και τους δικηγόρους να τους δουν», λέει η κυρία Μαρία.
Κατά τις 12 ο κόσμος επιβιβάζεται στα αυτοκίνητα: ένα κονβόι τριών χιλιομέτρων που κινείται αργά προς τη Μεγάλη Παναγιά. Στο πρώτο αμάξι η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, με τον άντρα της και το παιδί της. Το κινητό της χτυπάει ασταμάτητα, καθώς τα ΜΑΤ έχουν στηθεί στη μέση της διαδρομής κι όλο το βράδυ υπήρχαν φήμες πως θα επιχειρήσουν να σταματήσουν την πορεία. Κι η ίδια είναι εξαιρετικά ανήσυχη, αφού μόλις μέσα σε 5 μέρες 50 άνθρωποι έχουν προσαχθεί. «Μας λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει τρομοκράτες επειδή στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα του λαού μας», θα πει αργότερα η ίδια από το βήμα της συγκέντρωσης.
«Εδώ δεν είναι Καναδάς, δεν είναι Ελντοράντο, εδώ είναι ο τόπος μας και κάνουμε κουμάντο». Συγκεντρώθηκαν από όλα τα χωριά της Χαλκιδικής για να ζητήσουν το αυτονόητο: να σταματήσουν οι διαδικασίες στο ορυχείο και να διαβουλευτούν με την πολιτεία για την τύχη του τόπου τους. «Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες κι όχι τα ΜΑΤ κι οι εταιρείες», λέει ένα από τα πολλά πανό τους. Μαζί τους διαδηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, ΚΚΕ(μ-λ), Σπίθα, Σύλλογοι Γυναικών, σωματεία, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. «Αλλά όχι ο δικός μας», σχολιάζουν ειρωνικά.
«Είμαι μια από αυτούς που ο δήμαρχος κατηγόρησε σαν τρομοκράτες», υποδέχεται τον κόσμο από μικροφώνου η Νίνα Καρίνα, μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα. «Είμαστε όλοι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης κι όσοι δεν είμαστε, συναναστρεφόμαστε με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων». Στο βήμα ανεβαίνουν ο ένας μετά τον άλλο «ηθικοί αυτουργοί» και «υποθάλποντες» την τρομοκρατία: ο Λάζαρος Τόσκας, ο Τόλης Παπαγεωργίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κουράκης και του ΚΚΕ Κωνσταντινίδης. Η συγκέντρωση τέλειωσε ειρηνικά το απόγευμα με το πλήθος να τραγουδάει: «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς, πάμε μπροστά, πάμε γερά, δικά μας είναι τα νερά, τ” ακούς Αντώνη Σαμαρά;».
Αν θέλουν να κάνουν τους ιερείς αναρχικούς, είναι σε καλό δρόμο
«Η Παναγία η Φοβερά Προστασία, παρ’ όλες τις συνέπειες που υφίστανται τα μέλη που την υπηρετούν, σε καμία περίπτωση δεν θα μετατραπεί σε «Παναγία αδιαφορούσα» για την καταστροφή τη δική σας και του τόπου μας». Ο κεντρικός ομιλητής της διαδήλωσης ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη για εμάς τους ξενομερίτες: ένας αρχιμανδρίτης.
Ο Χριστόδουλος Αγγελόγλου είναι ένας ποταμός οργής για την κυβέρνηση, την Αστυνομία, την Ελντοράντο Γκολντ που κατατρέχουν τους ενορίτες του: «ήρξαντο -πριν ο αρμόδιος Εισαγγελέας και το αρμόδιο δικαστήριο αποφανθεί- να υπακούν και να καταδικάζουν τα γεγονότα και τους διαπράξαντες. Δεν νομιμοποιούμαι να καταδικάσω τον οποιονδήποτε, πριν καν βρεθεί, πριν να απολογηθεί, απλώς επειδή έτσι το όρισαν τα ΜΜΕ. (…) Εσύ που σήμερα καταγγέλλεις τους δημότες σου για συμμετοχή τους σε δομημένη τρομοκρατική οργάνωση, μπορεί αύριο να βρεθείς στη θέση του κ. Τσοχατζόπουλου, τέως υπουργού Ανάπτυξης, που τότε υπέγραψε μαζί σου τη σύμβαση για την «ανάπτυξη» αυτής της περιοχής, ή του κ. Παπακωνσταντίνου».
Ο ιερωμένος έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη για το ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί για όσα συνέβησαν πριν από μια εβδομάδα: «Είναι η δομημένη ομάδα των υπαλλήλων της εταιρείας που διέπραξε πλήθος εγκλημάτων εκ προμελέτης και προθέσεως. Στις 20 Μαρτίου 2012, με λεωφορεία της «Ελληνικός Χρυσός», εκατοντάδες υπάλληλοί της, με «μπροστάρη» τον αντιδήμαρχο κ. Μοσχόπουλο, ανέβηκαν στις Σκουριές, πυρπόλησαν το φυλάκιο των κατοίκων και περί τα 450 άτομα όρμησαν και βιαιοπράγησαν πάνω σε 30 φιλήσυχους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων γυναικόπαιδα, με την απόλυτη ανοχή της Ελληνικής Αστυνομίας και -αν ενημερώθηκε- της Εισαγγελέως».
Ο πατέρας Αγγελόγλου συνελήφθη πέρσι τον Απρίλιο και πέρασε αυτόφωρο, όπου αθωώθηκε πανηγυρικά. Δεν μας έχουν συνηθίσει οι ιερείς σε τόσο μαχητικό λόγο, του λέμε όταν κατεβαίνει από το βήμα. «Μας ασκούν αφόρητες πιέσεις για να μη μιλάμε. Αν θέλουν να μας κάνουν όλους τους ιερείς αναρχικούς με τα όσα κάνουν εδώ, είναι σε καλό δρόμο», απαντάει γελώντας.
Υπερασπιζόμαστε τη γη μας
Η Μένη Κιβίλογλου είναι μια 33χρονη μάνα δύο 12χρονων. Την έπιασαν στις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Ουρανούπολη, στο μικρό καφέ της. Είναι η πρώτη γυναίκα που προσάγεται και η πρώτη επίσης που αρνήθηκε να δώσει DNA. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο τμήμα στην Αστυνομία και η συμμετοχή της στις διαδηλώσεις της Χαλκιδικής είναι η πρώτη κινηματική πράξη της ζωής της. Γιατί σε προσήγαγαν; Γιατί σε κράτησαν 14 ώρες; τη ρωτάμε. «Με ρωτούσαν συνεχώς τι έκανα. Τίποτα δεν έκανα, γι” αυτό δεν φοβόμουν. Κάποια στιγμή προσήγαγαν και τον άντρα μου και μετά από λίγο παίρνουν τηλέφωνο την κολλητή μου. «Σε θέλει η Μένη στο τμήμα» της είπαν και μόλις την έφεραν εδώ της είπαν ότι την προσάγουν κι αυτή. Με ρωτούσαν τι ψήφισα… Τίποτα δεν ψήφισα κι έχω καθαρή τη συνείδησή μου. Προσπαθούν να μας συνδέσουν με ένα συγκεκριμένο κόμμα, όμως σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί, δεξιοί, αριστεροί. Είμαστε όλοι κάτοικοι και υπερασπιζόμαστε τη γη μας και την ελευθερία μας. Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν, γι” αυτό μαζεύουν κόσμο έτσι στα τυφλά. Ομως εγώ δεν θα σταματήσω γιατί έχω παιδιά. Πώς θα ζήσουν σ’ έναν τόπο που το νερό, ο αέρας θα έχει μολυνθεί; Μας λένε και μας ξαναλένε για θέσεις εργασίας. Τι είναι 1.600 θέσεις εργασίας μπροστά σε 19.000 ζωές; Αν σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα, είμαστε όλοι τελειωμένοι». Το επόμενο πρωί η Μένη βρίσκεται μαζί με 3.000 ανθρώπους στη Μεγάλη Παναγιά.
ΕΛ.ΑΣ. κατά ΜΜΕ-δικηγόρων
Επίθεση στα ΜΜΕ που δημοσίευσαν τις καταγγελίες της επταμελούς ομάδας δικηγόρων, η οποία υπερασπίζεται τους κατοίκους της Χαλκιδικής, εξαπέλυσε η ΕΛ.ΑΣ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, η ΓΑΔ Θεσσαλονίκης διαψεύδει τα πάντα και ισχυρίζεται ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας:
«Ανακοινώνεται ότι τα αναφερόμενα σε δημοσιεύματα, εκπομπές και αναρτήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, τα οποία προέρχονται από “προσωπικές μαρτυρίες” ή συνεντεύξεις, με ισχυρισμούς για “…κατατρομοκράτηση πολιτών, τυφλές προσαγωγές, αναίτιες κρατήσεις, παράνομη λήψη γενετικού υλικού, εξαφανίσεις-απαγωγές προσαχθέντων από τις Αστυνομικές Αρχές…”, κλπ, στην περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι έρευνες και οι προανακριτικές ενέργειες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή για την εξιχνίαση της εμπρηστικής επίθεσης από άγνωστους δράστες σε εταιρεία εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής την 17-02-2013 γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας, με πιστή εφαρμογή των διατάξεων της ποινικής δικονομίας και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».




Nίκος Φωτόπουλος   Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου