τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

"σήμερα αυτοί, αύριο εμείς! "


Αναγνώστης αναφέρει σε σχόλιό του (εδώ):
«σήμερα αυτοί, αύριο εμείς! στο νέο χωροταξικό μπαίνει και ο Στανός στην μεταλλευτική περιοχή! Ζητούν ανοιχτή εξόρυξη και εδώ για το κοίτασμα πίσω από την εκκλησία του προφήτη Ηλία!»

Με αφορμή λοιπόν το σχόλιο ψάξαμε και βρήκαμε ορισμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν κατά κάποιο τρόπο τα λεγόμενά του. Πιο συγκεκριμένα η περιοχή μας (Στανός) αποτέλεσε αντικείμενο μεταλλευτικών ερευνών και φαίνεται τελικά ότι  υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα για τα οποία έγιναν και πολλές μελέτες. Με δεδομένο ότι ανήκουν στην έκταση που παραχωρήθηκε στην Ελληνικός χρυσός ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει και η εξόρυξή τους.


 
 

 
 
 

Μελέτες
1.  Vavelidis M., Tarkian M., Mineralogy of the gold – silver bearing copper mineralized zones in the Paliopyrgos (Nea Madytos-Stanos) area, Northern Greece. Neues Jb. Miner. Monat., 1995, 3, 133-143)

2.  A. V. Harkovska, M. Y. Ziatkova, S. D. Chochov, Z. I. Vergilova: Mineralogy and mineral chemistry of sulfide mineralizations with gold in the Stanos areas, Vertiskos formation , Chalkidiki (abstracts) = Ορυκτολογική και ορυκτοχημική μελέτη θειούχων μεταλλοφοριών με χρυσό της περιοχής Στανού, Σχηματισμός  Βερτίσκου , Χαλκιδική

3. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Κ, ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Π (1970 Έκθεση κοιτασματολογικής αναγνωρίσεως περιοχής Στανού-Βαρβάρας (Αν. Χαλκιδικής ) ( παρ29-35,41-42 και ΑΜ 21875/50-ΕΘΙΓΜΕ)

 4. Geological, Mineralogical and Geochemical Aspects for Critical and Rare Metals in Greece  Vasilios Melfos 1,* and Panagiotis Ch. Voudouris 2

7 σχόλια:

  1. paidia na to xete sto mualo sas oti oi Skouries tha einai mono h arxh!kai to kako einai oti sto Stano h periektikothta metalleumatos einai polu megaluterh apo Skouries!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εσύ πού το ξέρεις βρε ηλίθιε; Έχεις κάνει αναλύσεις ή έτσι το λες για να κάνεις τον εξυπνάκια.... ηλίθιε, ε ηλίθιε

      Διαγραφή
    2. Αν παρατηρήσεις τον πρώτο χάρτη, παρόλο που δεν έχει καλή ανάλυση, θα προσέξεις ότι σε κάθε σημείο και κάτω από το όνομα υπάρχει ένα νούμερο που υποδηλώνει την περιεκτικότητα χρυσού. Για να καταλάβεις τη διαφορά αν οι Σκουριές έχουν περιεκτικότητα 0,6 γρ/τόνο, ο Στανός έχει πάνω από 20 γρ/τόνο. Δηλαδή 30+ φορές περισσότερο. Οι μελέτες αυτές έγιναν από το ΙΓΜΕ, το κράτος δηλαδή και πάνω σ' αυτές βασίζονται οι χρυσοθήρες να "επενδύσουν". Ίσως θα θυμάσαι, αν είσαι κάτοικος Στανού, τα ελικόπτερα που όργωναν την περιοχή μας με ένα μηχάνημα να κρέμεται από κάτω. Η τελευταία φορά ήταν πριν 4-5 χρόνια ανήμερα της πρωτοχρονιάς. Αυτό καταγράφει τη μεταλλοφορία στο υπέδαφος.
      Μη βιάζεσαι λοιπόν να κατηγορήσεις κάποιον και μάλιστα βρίζοντας γιατί καταλαβαίνεις τι θα σκεφτούν για σένα...

      Διαγραφή
    3. Ηλίθιε, ε ηλίθιε!! Και τι θα γίνει αν γίνει εκμετάλλευση χρυσού στο Στανό; Εσένα τι σε πειράζει τόσο πολύ; Έχεις πάει ποτέ στο ρέμα του Στανού να μυρίσεις και να δεις τα απόβλητα από τα γύρω χωριά ηλίθιε; Όλοι οι antigold είσαστε οικολόγοι όταν πρόκειται για χρυσό. Τα απόβλητα που χύνονται εδώ και δεκαετίες στα ρέματα και καταλήγουν στη Βόλβη δεν σας ενοχλούν; Ηλίθιε, έ ηλίθιε. Χημικά δεν θα χρησιμοποιηθούν ηλίθιε για την εξόρυξη και τόσος κόσμος θα βρει δουλειά ηλίθιε antigold.....

      Διαγραφή
  2. Θα φάνε καλά!
    Ας έρθουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξυπνήστε παιδιά. Το μεροκάματο που περιμένετε θα είναι μεροκάματο προσωρινό και μεροκάμματο θανάτου. Λυπηθείτε τα παιδιά σας. Ξεσηκωθείτε να διώξουμε τους νταβατζίδες. Όλοι μαζί να διώξουμε τον Πάχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλοι είναι υπευθυνοι για την εξαθλίωσή μας. Δε θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας με πρόσκαιρες θέσεις εργασίας σε μια επένδυση που θα καταστρέψει για πάντα τον τόπο μας. Στανιώτες μη πέφτετε στην παγίδα, όλοι μαζί ενωμένοι για βιώσιμη προοπτική για μας και τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή