τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Συνοδήγηση ή Carpooling και στην Ελλάδα



Συνοδήγηση, συνεπιβατισμός, carsharing… γενικότερα η τάση να μοιραζόμαστε τη διαδρομή και τα έξοδα της βενζίνης του αυτοκινήτου με άλλα άτομα, που έχουν κοινό προορισμό, γνωρίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στη χώρα μας.

Υπεύθυνα για τη διάδοση του carpooling στην Ελλάδα, είναι τρία μεγάλα site, που βοηθούν τα ενδιαφερόμενα άτομα να έρθουν σε επαφή. Το carpooling.gr, το pamemazi.gr και το sinepivatismos.gr μπορούν και κάνουν τη μέθοδο της συνοδήγησης πιο απλή. Το flowmagazine.gr μιλάει με την υπεύθυνη του pamemazi.gr κα. Κλεοπάτρα Πολύζου και τον υπεύθυνο διαχείρισης του carpooling.gr κ. Γιώργο Σακελλάρης.


Η τάση αυτή δεν ξεκίνησε πρόσφατα. Αντίθετα υπάρχει στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’70. Η διάδοση όμως του ιντερνετ και η δήλωση συμμετοχών μέσω αυτού, το έκαναν δημοφιλέστερο. Πώς βοηθά το ίντερνετ; Μέσα από πλατφόρμεςπου έχουν δημιουργηθεί μπορούμε να βρούμε άμεσα και γρήγορα δρομολόγια που μας ενδιαφέρουν και να δηλώσουμε συμμετοχή.

Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε προσφορά Γιάννενα-Αθήνα την ημερομηνία που επιθυμείτε με λίγα χρήματα. Αφού την εντοπίσετε, μπορείτε να συζητήσετε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού με τον οδηγό, καθώς υπάρχουν το mail και το τηλέφωνο του. Εκτός όμως από αυτά, υπάρχουν και τα στοιχεία του (ηλικία, φύλο, επάγγελμα κ.α.), που μπορούν να σας κάνουν πιο εύκολη την επιλογή. Μετά από επικοινωνία όλα είναι έτοιμα για το ταξίδι σας με νέους συνεπιβάτες! Μάλιστα, με τα smartphones, κάτι τέτοιο μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο άμεσα όταν είστε καθοδόν και δεν μπορείτε να βρείτε ένα ταξί για τη μεταφορά σας.

Στη χώρα μας γνωρίζει τελευταία ιδιαίτερη ανάπτυξη. Ο λόγος; Πιθανότατα είναι οικονομικός. Είναι προτιμότερο δηλαδή να μοιραστείτε τα έξοδα ενός ταξιδιού σε αμάξι με έναν άγνωστο (που όμως μπορείτε να μάθετε στοιχεία του) από το να πληρώσετε το εισιτήριο στα ΚΤΕΛ για μια κουραστική και άβολη διαδρομή. Εκτός των άλλων, τα οφέλη από τη συνοδήγηση είναι περισσότερα. Περιβαλλοντικά, σύμφωνα με το carpooling.com εξοικονομούνται 500 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης και διασώζονται 1 εκατομμύριο τόνοι βλαβερών εκπομπών αερίων.

pamemazi.gr
Αντικείμενο αυτής της πλατφόρμας είναι να φέρνει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με όσους προτίθενται να έχουν συνεπιβάτες στη διαδρομή τους και να μοιραστούν τα έξοδα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να φτιάχνουν προφίλ χρήστη στη σελίδα, εύκολα και γρήγορα. Όπως εξηγεί στο flowmagazine.gr η υπεύθυνη του pamemazi Κλεοπάτρα Πολύζου: «Ωθούμε τα μέλη να φτιάχνουν προφίλ, ώστε να φαίνονται στον κόσμο και να ενισχύεται το αίσθημα της ασφάλειας». Σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει κανένα κόστος εγγραφής για τα μέλη. Το μόνο κόστος για τους συμμετέχοντες, είναι αυτό της βενζίνης και των διοδίων που θα μοιραστούν στους συνεπιβάτες.
«Κάθε μήνα παρατηρείται ανοδική τάση στις εγγραφές και τη χρήση», μας ενημερώνει η κα. Πολύζου. Συγκεκριμένα, μέσα στους δέκα τελευταίους μήνες, τον Οκτώβριο, παρατηρήθηκε αύξηση 60% σε εγγραφές και 65% σε επισκεψιμότητα. Σύμφωνα με στατιστικά που μας παρουσιάζει, οι χρήστες του pamemazi.gr είναι με μικρή διαφορά (51%) στην πλειονότητά τους γυναίκες. Επίσης οι περισσότεροι ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 25-39 και συνήθως είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου.

Οι συχνότερες διαδρομές που πραγματοποιούνται είναι αυτές ανάμεσα σε μεγάλες πόλεις όπως π.χ. Αθήνα-Πάτρα ή Θεσσαλονίκη-Κοζάνη. Άλλες διαδρομές που έχουν απήχηση είναι αυτές μέσα στις πόλεις (π.χ. Αθήνα-Πειραιάς). Σημαντικό είναι όπως μας ανέφερε η κα. Πολύζου, πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα, έχει την ενίσχυση από το δήμο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ).
Συνεργάζονται ώστε να υπάρξει σύνδεση της ελληνικής βάσης συνοδήγησης με την πλατφόρμα υπηρεσιών μετακίνησης για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τις τελευταίες δράσεις του pamemazi.gr είναι η εφαρμογή στοFacebook, που λόγω της δημοτικότητάς του έχει εντείνει τις συμμετοχές και μέσω των φωτογραφιών του κάθε προφιλ, ενισχύει την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως το pamemazi.gr λειτουργεί στα πλαίσια διεθνούς carpooling.com.
carpooling.gr
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ίσως η παλαιότερη στο επίπεδο συνοδήγησης. Βρίσκεται στον αέρα περίπου επτά χρόνια και απαριθμεί περισσότερα από 10.000 μέλη. Η χρήση της είναι δωρεάν και το μόνο κόστος είναι αυτό που θα επιλέξει ο οδηγός να καταβάλουν οι συνεπιβάτες. Ο υπεύθυνος διαχείρισης του carpooling.gr κ. Γιώργο Σακελλάρης αναφέρει στο flowmagazine.gr: «Έχουμε 1.000 επισκέπτες καθημερινά, που αυξάνονται κάθε φορά που υπάρχουν απεργίες ή αργίες».
Τα μέλη εγγράφονται και αναφέρουν στοιχεία επικοινωνίας, για να διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους. Από την πλευρά τους οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να βρουν δρομολόγια ακόμα και χωρίς να είναι μέλη στον ιστότοπο. «Συνηθέστερα δρομολόγια είναι αυτά εντός πόλης» μας λέει ο κ. Σακελλάρης. Ωστόσο έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και όσα γίνονται ανάμεσα σε μεγάλες πόλεις. Κύριοι επισκέπτες της πλατφόρμας είναι νέα άτομα (από 18-45) που είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το ίντερνετ.
Σημαντικό είναι σύμφωνα με τον Γιώργο Σακελλάρης, πως ο κόσμος το βλέπει όλο και πιο ζεστά όσο περνάει ο καιρός. Σε αυτό έχουν συμβάλλει και οι κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα στις συναυλίες των U2 ή 30 Seconds to Mars, όταν και έγινε κάλεσμα για μαζική μεταφορά μέσω συνοδήγησης στου χώρους των συναυλιών.
sinepivatismos.gr
Στο sinepivatismos.gr υπάρχουν δύο τύποι μελών. Ο ένας είναι δωρεάν, ενώ ο δεύτερος είναι με συνδρομή (πιστοποιημένα μέλη). Τα μέλη αυτά απολαμβάνουν τα προνόμια της γρήγορης επαλήθευσης επαφών μέσω τηλεφώνου, έχουν διαθέσιμο το τηλεφωνικό νούμερο κάθε μέλους, αποφεύγουν τα ενοχλητικά διαφημιστικά και τους δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης και σχολιασμού. Όπως και στις προηγούμενες πλατφόρμες, το sinepivatismos.gr  δεν έχει καμιά ανάμιξη στον καθορισμό του κόστους της κάθε διαδρομής.
Όπως δηλώνει το μότο του site, ο συνεπιβατισμός, είναι οικολογικός τρόπος μετακίνησης, μειώνει έξοδα και ρύπους και σας ταξιδεύει παντού!
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για σπουδαίες κινήσεις στην ενίσχυση της οικονομίας, του περιβάλλοντος αλλά και των κοινωνικών δεσμών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο flowmagazine.gr η κα. Πολύζου: «Ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου, ανοιγόμαστε και ως άνθρωποι και κατ επέκταση ως κοινωνία. Μετά το αρχικό «πάγωμα», χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε σαν λαός. Ενισχύονται έτσι οι κοινωνικοί δεσμοί, που αποδεικνύουν ότι είμαστε μια ομάδα».

http://www.kala-nea.gr/archives/36034

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου