τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ερωτήσεις από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ Χαλκιδικής Ιγγλέζη Κατερίνα

Ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη βουλή, από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ Χαλκιδικής Ιγγλέζη Κατερίνα, σε ζητήματα που αφορούν τον νομό μας.

22-11-2012                  

ΕΡΩΤΗΣΗ
                            
Προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: Αυθαίρετη αστυνομική βία την 21η Οκτωβρίου στις Σκουριές Χαλκιδικής

 Την 21η Οκτωβρίου 2012, περίπου 2500 άνθρωποι πραγματοποίησαν πεζοπορία 7 χλμ., μέσω του δασικού δρόμου, προς την τοποθεσία Σκουριές,  προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Λίγο πριν το εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να συνεχίσουν. Ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία γυναικών μπροστά στις δυνάμεις της αστυνομίας.
Λίγο αργότερα, και μετά τη διαβεβαίωση αξιωματούχου της ΕΛ.ΑΣ ότι δεν πρόκειται να γίνει χρήση χημικών, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές κάνοντας εκτεταμένη και συνεχή ρίψη χημικών, ακόμη και σε ευθείες βολές. Την οπισθοχώρηση του πλήθους – γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών - ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό που συνεχίστηκε σε  όλο το μήκος των 7 χλμ. του δασικού δρόμου. Με περιορισμένη όραση και με αναπνευστικά προβλήματα, άνθρωποι σκόνταψαν, τραυματίστηκαν, ποδοπατήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν από πάνοπλους άντρες της ΕΛ.ΑΣ.


Στη θέση «Χοντρό Δέντρο» η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησε τη δεύτερη βίαιη και απολύτως αναίτια επίθεση – πεζοί διαδηλωτές και οχήματα από χωρούσαν - κάνοντας ξανά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ κυνήγησαν ανθρώπους ανάμεσα σε μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, έσπασαν παράθυρα και έριξαν χημικά μέσα στα οχήματα, έσυραν βίαια επιβάτες έξω από τα αυτοκίνητα, ξυλοκόπησαν τραυματισμένους και συλληφθέντες. Υπάρχουν καταγγελίες ότι άντρες της ΕΛ.ΑΣ υποχρέωσαν διαδηλώτρια να βγει από όχημα και να γονατίσει στην άσφαλτο, και κατόπιν τη χτύπησαν. Κατά διαστήματα οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ θριαμβολογούσαν για τα κατορθώματά τους και παρότρυναν τους συναδέλφους τους σε ανάλογες ενέργειες, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για επικεφαλής που προσπαθούσαν να τους συγκρατήσουν. Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίστηκε για αρκετά χιλιόμετρα.
Στην Αστυνομική Δ/νση Πολυγύρου όπου μεταφέρθηκαν οι προσαγόμενοι, δέχθηκαν πιέσεις ώστε να υπογράψουν έγγραφα χωρίς την παρουσία των δικηγόρων τους. Τέλος, εμποδίστηκε η είσοδος στο κτήριο της Αστυνομικής Δ/νσης στη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαλκιδικής κ.Ιγγλέζη, από αστυνομικό με πολιτικά ο οποίος άσκησε λεκτική και σωματική βία. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

·        Ποιος έδωσε εντολή για τη βίαιη, απάνθρωπη και αδικαιολόγητη καταστολή μιας καθόλα ήρεμης και ειρηνικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας; Σκοπεύετε να διενεργήσετε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το συμβάν;

·        Θα συνεχίσει το Υπουργείο να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ιδιωτική εταιρεία (δείτε Εξώδικο των Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης) καταπατώντας νόμους, διεθνείς συμβάσεις και ανθρώπινα δικαιώματα (δείτε Έκθεση Οκτωβρίου της Διεθνούς Αμνηστίας);

Οι ερωτώντες βουλευτές

........................................................................................................................................

22-11-2012
              

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 
Προς Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Έγκριση Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. 

Σύμφωνα με τις παραγράφους 3.2, 3.3 και 3.4 του άρθρου 3 της υπ’αριθμ. 22138/12-12-2003 σύμβασης της Συμβολαιογράφου Αθηνών Ιωάννας Γαβριέλη-Αναγνωσταλάκη, που κυρώθηκε με το νόμο 3220/28-01-2004, η αγοράστρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας οφείλει να εκπονήσει επενδυτικό σχέδιο εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου. Ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση εξέτασης αυτού του επενδυτικού σχεδίου εντός δύο (2) μηνών και έκδοσης όλων των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων εντός δέκα (10) μηνών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός 

‘Έχει εγκριθεί το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την αρμόδια υπηρεσία;

Αν ναι, παρακαλώ να μου χορηγήσετε αντίγραφο της απόφασης έγκρισης του προαναφερόμενου επενδυτικού σχεδίου.

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Ιγγλέζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου