τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Απαραίτητη η ασφαλής διακίνηση των παραδοσιακών αποσταγμάτων

Η απόλυτα ευπρόσδεκτη άνοδος της εκτίμησης και της κατανάλωσης ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων όπως τα αλκοολούχα ποτά από στέμφυλα, (ρακί, τσίπουρο) αυξάνει τις ευθύνες τόσο του κράτους όσο και των παραγωγών, όχι μόνο σε ότι αφορά την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων αυτών.
Ειδικότερα επισημαίνουμε  τους κινδύνους από την  κυκλοφορία  χύμα παραδοσιακών  προϊόντων  αλκοολούχων ποτών, ιδιαίτερα το καλοκαίρι,  σε  ακατάλληλη πλαστική  συσκευασία που μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Είναι γνωστό ότι τα πλαστικά δοχεία έχουν ή ενδέχεται να έχουν στη σύνθεσή τους  φθαλικές ενώσεις, επιβλαβείς για την υγεία. Τα αλκοολούχα ποτά, ιδιαίτερα αυτά με μεγάλο οινοπνευματικό βαθμό όπως το παραδοσιακό τσίπουρο , είναι πιθανόν να διαλύσουν και να παραλάβουν από την συσκευασία μέρος των ουσιών αυτών, εις βάρος της υγείας των καταναλωτών.
Είναι επομένως ανάγκη, πρώτα και κύρια, να ληφθεί μέριμνα για την αποτελεσματική ενημέρωση των ίδιων των παραγωγών παραδοσιακών αποσταγμάτων σε ότι αφορά την μη χρήση πλαστικών συσκευασιών στη διακίνηση του προϊόντος τους αλλά μολύβδινων δοχείων κατά την απόσταξη.
Επιπλέον:
Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Γενικό Χημείο του Κράτους οφείλουν να κοινοποιήσουν, εφόσον έχουν στη διάθεσή τους,  έρευνες με πιθανά ευρήματα για την επικινδυνότητα της διακίνησης χύμα αλκοολούχων ποτών σε πλαστική συσκευασία (τσίπουρο, ρακή, παραδοσιακά λικέρ) και να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία για τη χρήση κατάλληλων συσκευασιών.
Ζητάμε οι πολίτες  να έχουν πρόσβαση  στα αποτελέσματα ελέγχων   της  περιεκτικότητας  σε  επιβλαβείς φθαλικούς εστέρες ποτών που διακινούνται σε πλαστικές συσκευασίες.
Η βελτίωση της εικόνας και της αποδοχής των παραδοσιακών μας αποσταγμάτων είναι πολύ θετική εξέλιξη και ευκαιρία ιδιαίτερα για νέους που επανέρχονται για να ενταχθούν παραγωγικά στην ύπαιθρο. 
Η παραγωγή και η διακίνησή τους  όμως οφείλει τόσο για λόγους υγείας όσο και εδραίωσής τους στη συνείδηση των καταναλωτών να γίνεται με ασφαλή υλικά και συσκευασίες.
                                                     Η Θεματική Ομάδα Γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων

2 σχόλια:

  1. Πέρα από τις πλαστικές συσκευασίες που είναι επικίνδυνες όπως αναφέρει το άρθρο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τη μεθυλική αλκοόλη ή αλιώς ξυλόπνευμα που κυρίως βρίσκεται στα ξυλώδη μέρη του σταφυλιού (τσαμπί, κουκούτσια).
    Για να γίνει πιο κατανοητό:
    Κατά την απόσταξη παράγονται δύο αλκοόλες: η αιθυλική και η μεθυλική. Η αιθυλική αλκοόλη είναι αυτή που πρέπει να περιέχει ένα ποτό. Η μεθυλική αλκοόλη όμως είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία. Είναι αυτή που κάνει ένα ποτό μπόμπα όπως λέμε.
    Ευτυχώς όμως αυτές οι αλκοόλες παράγονται σε διαφορετικό σημείο βρασμού. Πρώτα παράγεται η μεθυλική αλκοόλη και στη συνέχεια η αιθυλική. Γι αυτό τα δύο πρώτα περίπου λίτρα τσίπουρο που παράγεται πρέπει να πετιέται. Οι παππούδες μας που το γνώριζαν αυτό συγκέντρωναν και κρατούσαν το πρώτο απόσταγμα (πρωτοράκι)για εντριβές.
    Τώρα κάποιοι που παράγουν τσίπουρο για εμπορικούς λόγους δεν πετάνε το πρωτοράκι με άσχημες συνέπειες για τους καταναλωτές.
    Γι αυτό πολύ σωστά αναφέρει το άρθρο αυτό το παραδοσιακό προϊόν πρέπει να προστατευτεί από το κράτος αλλά και από τους ίδιους παραγωγούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες νοθείες στην παραγωγή τσίπουρου. Κάποιοι για να παράξουν μεγαλύτερη ποσότητα προσθέτουν ζάχαρη η οποία ευθύνεται για το "κεφάλι" της επόμενης μέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή