τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα που αντιστέκεται


διαβάζουμε στο υπέροχο  artivist.gr
Παρά την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχει μια πληθώρα βιώσιμων, οικολογικών και ηθικών πρωτοβουλιών που έχουν ξεκινήσει σε όλες τις γωνιές της χώρας.
Στην Αθήνα, η εναλλακτική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται δημοφιλής. Πολλοί άνθρωποι που είχαν μπει στη διαδικασία να θυσιάσουν αρκετές από τις μικρές απολαύσεις της ζωής λόγω των οικονομικών περιορισμών, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειαζόμαστε πάντα χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Η σύντροφός μου και εγώ θέλαμε να κάνουμε ένα θεραπευτικό μασάζ και μπήκαμε να ψάξουμε σε μια ιστοσελίδα εναλλακτικού νομίσματος. Αφού κάναμε μερικές συγκρίσεις, βρήκαμε τελικά έναν επαγγελματία μασέρ, ο οποίος θα ερχόταν στο σπίτι μας και θα μας έκανε μασάζ για μία ώρα στην προσιτή τιμή των 35 Οβολών.
Ο Οβολός, το γνωστό νόμισμα της αρχαίας Ελλάδας, είναι μια ιστοσελίδα που επιτρέπει την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη χρήση του Ευρώ. Για να μαζέψω τους Οβολούς που χρειαζόμουν γι’ αυτά που ήθελα να αγοράσω, άρχισα να παραδίδω μαθήματα ιταλικής κουζίνας χρησιμοποιώντας συνταγές από το ιταλικό blog «Μαγειρεύοντας με την Κρίση», το οποίο παρέχει  φθηνές και απλές συνταγές που (συμπτωματικά) είναι πολύ δημοφιλείς αυτή τη στιγμή. Εκτός από τον Οβολό, έχει αρχίσει να οργανώνεται στην Αθήνα και η ελληνική εκδοχή του ανταλλακτικού συστήματος LETS.



Έτσι μπορείτε να λάβετε μαθήματα, επισκευές και υπηρεσίες με τη χρήση εναλλακτικών νομισμάτων ή με την ένταξη σε μια τράπεζα χρόνου. Τι γίνεται όμως με τα τρόφιμα; Αν και υπάρχουν ορισμένοι παραγωγοί που δέχονται το εναλλακτικό νόμισμα (κυρίως στο Βόλο), προκειμένου να βρείτε την ποικιλία που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ ίσως χρειαστεί να πληρώσετε… αλλά πόσο;
Ένας νέος δικτυακός τόπος σας δίνει τη δυνατότητα να παραγγείλετε ξηρά τροφή απευθείας από τις τοπικές μονάδες παραγωγής, χωρίς καν να βγείτε από το σπίτι σας. Μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας online μέσω του portal Ε-bloko και το πακέτο σας παραδίδεται μέσα σε μερικές μέρες. Αν χρειάζεστε φρούτα και λαχανικά, υπάρχει το site Βiobox, το οποίο παραδίδει στον χώρο σας επιλεγμένα οργανικά προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που θα βρείτε στα μανάβικα.
Με την ανεργία να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, δεν έχει ο καθένας  τα μετρητά  να αγοράσει τρόφιμα και έτσι ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Η Κουζίνα των Ανέργων πραγματοποιείται κάθε Τρίτη βράδυ στις 8 μ.μ. Οι διοργανωτές της λένε ότι «Ο στόχος αυτής της Κουζίνας είναι να κάνουμε πράγματα συλλογικά, να συζητάμε και να διασκεδάζουμε, να συναντιόμαστε και να νιώθουμε καλά με συνανθρώπους μας. Μην ανησυχείτε που δεν μιλάτε καλά ελληνικά, η γλώσσα δεν είναι πρόβλημα!» Κάποτε πήγα να βοηθήσω και εγώ στη ετοιμασία του δείπνου και έμαθα ακόμη μια φθηνή και πεντανόστιμη συνταγή: την παραδοσιακή φασολάδα! Υπάρχει και άλλη μία συλλογική κουζίνα που οργανώνεται κάθε Σάββατο ειδικά για τους μετανάστες στο Στέκι Mεταναστών και ονομάζεται EL CHEf.
Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, υπάρχει πάντα μία λύση ― αν και δεν είναι όλες είναι νόμιμες. Στη Βέροια, για παράδειγμα, πολλοί κάτοικοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τη ΔΕΗ λόγω του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας και τους έκοψαν το ρεύμα. Μια ομάδα ακτιβιστών λοιπόν, οι γνωστοί πλέον σε όλους Ρομπέν της ΔΕΗ, αποφάσισαν ότι έπρεπε να επέμβουν και άρχισαν να επανασυνδέουν το ρεύμα στα σπίτια που οι ένοικοί τους το είχαν ανάγκη.
Δεν είναι μόνο το ρεύμα που στερείται ο κόσμος λόγω της κρίσης.  Η βενζίνη είναι επίσης πολύ ακριβή και τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλές ιστοσελίδες carpooling, μια μορφή διαδικτυακού ωτοστόπ που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση να μοιραστούν το όχημα και τα έξοδα. Πριν από την κρίση, το carpooling ήταν κάτι σπάνιο στην Ελλάδα, αλλά τώρα οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται. Είτε πρόκειται για την καθημερινή μετακίνηση προς τη δουλειά είτε για πέντε ώρες ταξίδι από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πλέον πολλές πιθανότητες να βρείτε παρέα για να μοιραστείτε τα έξοδα. Αυτό έχει το επιπρόσθετο όφελος της μείωσης της κυκλοφορίας, που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.
Αν δεν έχετε αυτοκίνητο ή δεν σας αρέσει να οδηγείτε, υπάρχουν κι άλλες επιλογές ― ειδικά στην Αθήνα. Ορισμένοι ποδηλάτες έχουν ξεκινήσει μια εβδομαδιαία πρωτοβουλία, όπου εκατοντάδες και μερικές φορές χιλιάδες αναβάτες ξεκινούν κάθε Παρασκευή βράδυ για τη λεγόμενη Freeday. Αν δεν σας αρέσει ο τόσο μεγάλος συνωστισμός, υπάρχουν πολλές άλλες ομάδες και αναφέρονται στην ιστοσελίδαPodilates.gr. Και αν ψάχνετε για μια φτηνή και αναζωογονητική απόδραση για το Σαββατοκύριακο, μπορείτε να βρείτε ομάδες ποδηλατών που οργανώνουν διήμερα ταξίδια με διανυκτέρευση στην ύπαιθρο, ακόμη και το χειμώνα!
Κάποια μέρα έτυχε η βόλτα της Freeday να πηγαίνει προς την ίδια κατεύθυνση που πήγαινα και εγώ ― κάτι που με βόλεψε πολύ αφού οι δρόμοι της Αθήνας δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλείς για πεζούς και ποδηλάτες (αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα και με το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου). Είναι λοιπόν καλύτερα να ακολουθείς μια μεγάλη παρέα ποδηλατών, από το να ποδηλατείς μόνος. Είναι σαν ένα είδος carpooling με ποδήλατα!
Παρεμπιπτόντως, πέρυσι η Ελλάδα είχε μια αύξηση 10% στον τουρισμό και ίσως αυτό οδηγήσει τελικά και στην αύξηση του οικοτουρισμού. Υπάρχουν ήδη πολλά γραφεία που οργανώνουν ταξίδιαεναλλακτικού τουρισμού σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τις πόλεις (παίρνοντας και τα αυτοκίνητά τους μαζί) για να εγκατασταθούν στην επαρχία και οι ποδηλάτες συνεχίζουν να διεκδικούν μια θέση στους γεμάτους κίνηση δρόμους, τότε ίσως η Αθήνα μπορέσει να γίνει μια πιο ιδανική πόλη για ποδηλασία.
Ίσως τελικά η ελληνική κρίση μπορέσει να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας τη μόλυνση στις πόλεις, κάνοντας τη γεωργία πιο βιώσιμη και τους καταναλωτές περισσότερο συνειδητοποιημένους.
Ενώ η κρίση φαίνεται να απειλεί τη χώρα, μπορεί στην πραγματικότητα να φέρει τους  ανθρώπους πιο κοντά και να κάνει τις πόλεις πιο υποφερτές.
Jeffrey Andreoni
Δημοσιογράφος, ανεξάρτητος στοχαστής, συγγραφέας και κοινωνικός διαμεσολαβητής με έδρα την Αθήνα
http://bezdomny.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου