τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Βάζοντας γκολ στη φτώχεια

Να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Αυτός είναι ο στόχος, goal στα αγγλικά, του «Γκολ στη φτώχεια» (Kick Off Poverty). Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων που υποστηρίζεται από την UEFA και τα Ηνωμένα Εθνη και συγκεντρώνει συμμετοχές από 70 χώρες, διανύει τον πέμπτο χρόνο της.

Στόχος, να βάλει όσο πιο πολλά γκολ και με τις δύο έννοιες. Το 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θα φιλοξενηθεί στο Μεξικό, τον Οκτώβριο του 2012 και οι προπονήσεις της εν Ελλάδι διοργάνωσης ξεκινούν στις 21/11 στο γήπεδο του Ρουφ. Ανάμεσα στους στόχους του, η επιστροφή στη σέντρα της κοινωνίας, όσων ανθρώπων βρέθηκαν ακούσια στο περιθώριό της.
Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα είναι τα νέα κορίτσια για να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που τους προσφέρει το συναίσθημα του ανήκειν, των μελών μιας οικογένειας. Αστεγοι, πρώην εξαρτημένοι και αιτούντες άσυλο πρόσφυγες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν. Ο συνολικός αριθμός των προπονούμενων κάθε χρονιά είναι διαφορετικός. «Αυξάνεται η ζήτηση.
Πέρυσι είχαμε γύρω στα 25 με 30 άτομα στις προπονήσεις, ενώ έχει υπάρξει και προπόνηση στην οποία είχαμε 67 άτομα. Φανταστείτε πως ξεκινήσαμε με 16 τον Μάρτιο του 2007» εξηγεί ο κ. Χρήστος Αλεφάντης, υπεύθυνος προβολής του «Γκολ στη Φτώχεια» (www.streetpaper.gr). Μάλιστα, «οι πρόσφυγες έρχονται πρώτοι και φεύγουν τελευταίοι από την προπόνηση. Τόσο πολύ τους γεμίζει, που δεν θέλουν να το αποχωριστούν». Οι ηλικίες κυμαίνονται από 15 έως 60 και είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν όποτε θέλουν. «Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε μια επανένταξη σε μια ζωή φυσιολογική». Πρόσφατα η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα Αστέγων συμμετείχε στο 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στο Παρίσι.
Η ουσιαστική αξία πρωτοβουλιών όπως το «Γκολ στη Φτώχεια» αναδείχθηκε από ανεξάρτητη έρευνα για την αποτίμηση των προγραμμάτων Ποδοσφαίρου Δρόμου, που διεξήχθη το 2009 στην Αυστραλία.

Προσωπική αλλαγή

Σύμφωνα με την έρευνα, η συμμετοχή στο πρόγραμμα οδήγησε τους συμμετέχοντες στην προσωπική αλλαγή, με συνεπακόλουθη μείωση της παραβατικότητας. Το 90% επέστρεψε σε κέντρο απεξάρτησης ή στο σχολείο, ενώ για κάθε ένα δολάριο που επενδύθηκε στο Κοινωνικό Πρόγραμμα Ποδοσφαίρου του Δρόμου, εξοικονομήθηκαν 4.300 δολάρια στην αυστραλιανή κοινωνία.
Για την ενίσχυση της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», προχθές διοργανώθηκε το τέταρτο Pasta Party ή πάρτι μακαρονάδας, όπου περίπου 80 άτομα δείπνησαν δίνοντας 10 ευρώ για μια μακαρονάδα με σαλάτα, κρασί και αναψυκτικό για να συγκεντρώσουν χρήματα για τα έξοδα της διοργάνωσης, ενώ κληρώθηκαν φανέλες ΠΑΕ και προς πώληση υπήρχαν Τ-shirts. Παράλληλα, αύριο, επτά παίκτες τρέχουν στον 29ο Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, συγκεντρώνοντας προσφορές φίλων για την ενίσχυση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (Homeless World Cup Foundation) και της εν Ελλάδι διοργάνωσης του «Γκολ στη Φτώχεια». Τέλος, την Τρίτη 15/11 εγκαινιάζεται στις 8.30 μ.μ. έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ζωές στον Δρόμο» στην αίθουσα «Αγγελος Σικελιανός» (Δ4) στην Τεχνόπολη (έως 23/11, ώρες λειτουργίας 12 μ.μ. - 8 μ.μ.), με φωτογραφίες των Δημήτρη Μιχαλάκη, Μυρτώς Παπαδοπούλου, Νίκου Πηλού, Αγγελου Τζωρτζίνη, Ιάκωβου Χατζησταύρου και τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Αρη Χατζηστεφάνου.
Θα υπάρχει παράλληλη έκθεση «Ματιές στον δρόμο» με φωτογραφίες που τράβηξαν άστεγοι στο εξωτερικό, οι οποίοι κερδίζουν ένα εισόδημα πωλώντας την εφημερίδα δρόμου The Big Issue (το κεντρικό θέμα, με αλληγορική σημασία για την κοινωνική διάσταση του θέματος των αστέγων και περιθωριοποιημένων).
Tης Ιφιγενειας Διαμαντη για την καθημερινή

http://www.kala-nea.gr/archives/24417

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου