τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Μουτρίκο, ένα «πράσινο χωριό» με τη δύναμη των κυμάτων


Τη δύναμη των κυμάτων χρησιμοποιούν στο Μουτρίκο, ένα μικρό χωριό της χώρας των Βάσκων, στις ακτές του Ατλαντικού, 30 χλμ. δυτικά του Σαν Σεμπαστιάν, για να παράγουν ηλεκτρισμό.

Από τον Ιούλιο, στο Μουτρίκο έχει εγκατασταθεί η πρώτη μονάδα που μετασχηματίζει τη δύναμη των κυμάτων σε ηλεκτρισμό, καλύπτοντας τις ανάγκες 600, από τους συνολικά 1.500, κατοίκων.


Ανάλογες μονάδες είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, αλλά μόνο σε πειραματικό επίπεδο. Αντίθετα η μονάδα στο Μουτρίκο είναι η πρώτη που που παράγει ηλεκτρική ενέργεια για εμπορική χρήση.

Η κατασκευή συγχρηματοδοτήθηκε από τη βασκική κυβέρνηση με χρήματα από το ταμείο προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι τουρμπίνες που χρειάζονται για την παραγωγή ενέργειας προμηθεύτηκαν από μία σκωτσέζικη θυγατρική γερμανικής κατασκευαστικής εταιρίας.

«Με αυτήν την τεχνολογία είμαστε θεωρητικά σε θέση να καλύψουμε το 10% της ανάγκης για ηλεκτρικό ρεύμα στη Χώρα των Βάσκων», σημειώνει ο Χαβιέ Μάρκες, διευθυντής του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της βασκικής εταιρίας ηλεκτρισμού EVE.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι το υψηλό κόστος κατασκευής τέτοιων μονάδων σε συνάρτηση με την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ανέρχεται μόλις στις 600 κιλοβατώρες. Άλλωστε αυτό είναι και το επιχείρημα των επικριτών του συγκεκριμένου έργου.

Ωστόσο, ο Χοσέ Ιγνάθιο Χόρμετσε, επικεφαλής της Βασικής Εταιρίας Ενέργειας σημειώνει πως «εμείς το βλέπουμε διαφορετικά». «Κάθε εργοστάσιο αυτού του είδους συμβάλλει στην αποτροπή της μολυσματικής παραγωγής ενέργειας ή της εισαγωγής της. Εκτός αυτού, δίνουν στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξελίξουν νέες τεχνικές και να επεκταθούν σε νέες αγορές», εξηγεί.

http://tvxs.gr/news/periballon/moytriko-ena-prasino-xorio-me-ti-dynami-ton-kymaton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου