τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μεσαιωνικό ιταλικό χωριό μετατρέπεται σε πράσινη κοινωνία

Στη βορειοδυτικη Ιταλία κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία το μεσαιωνικό χωριό Torri Superiore έχει αναδομηθεί και αντικατασταθεί από μια μικρή αυτόνομη οικολογική κοινωνία. Οι κάτοικοι καλλιεργούν τη γη και ζουν σε πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια. Το χωριό αυτό βρίσκεται στη θέση αυτή από τον 13ο αιώνα μέσα σε μια πλούσια, καταπράσινη κοιλάδα με θέα το πράσινο ανάμεσα στον οικισμό και ένα ποτάμι.
Για την ανοικοδόμηση του χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το συγκεκριμένο μέρος, ξύλινα παράθυρα, λάιμ και φυσική μόνωση έτσι ώστε η αυθεντική αισθητική να παραμείνει ίδια. Σε αυτό βοήθησαν και τα οικολογικά χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για το βάψιμο. Η ανοικοδόμηση του χωριού πραγματοποιήθηκε μεφιλικά προς το περιβάλλον υλικά και μεθόδους, εξασφαλίζοντας συγχρόνως τη διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων του.
Όλο το χωριό χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για παράδειγμα υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάνελ για τη θέρμανση αλλά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΕπίσης, διαθέτει φρούτα και λαχανικά μέσω οργανικής παραγωγής και οι κάτοικοι φτιάχνουν τις δικές τους μαρμελάδες, μέλι, ελαιόλαδο και ψωμί. Τα ζώα (κατσίκες, κότες), περιπλανούνται ελεύθερα μέσα στο χωριό και παρέχοντας στους κατοίκους γάλα και άλλα προϊόντα. Σημαντικό είναι το γεγονός πως οι κάτοικοι στοχεύουν στα λιγότερα δυνατά απορρίμματα. Για παράδειγμα τα όποια οργανικά απόβλητα είτε κομποστοποιούνται ή δίνονται ως τροφή στα ζώα. Για τις μετακινήσεις των κατοίκων χρησιμοποιούνται κυρίως γαϊδουράκια ενώ τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα. Το χωριό έχει ξεκινήσει σχεδιασμό για τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα. Για το λόγο αυτό έχουν προστεθεί περισσότεραηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ, και πραγματοποιούνται εργαστήρια σχετικά με τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος με σκοπό να ενθαρρύνουν και άλλους να ακολουθήσουν έναν τρόπο ζωής, φιλικό προς το περιβάλλον.
Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο χωριό είναι μέρος του GEN Global Ecovillage Network. Πρόκειται για ένα δίκτυο βιώσιμων κοινοτήτων που στηρίζει τα οικολογικά χωριά, τις πόλεις υπό τέτοια μετάβαση καθώς και τα οικολογικά σκεπτόμενα άτομα.


http://www.kala-nea.gr/archives/22352

1 σχόλιο:

  1. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Με τόσο ήλιο που έχουμε μπορούμε άνετα να αξιοποιήσουμε τα φωτοβολταικα και να μπούμε σιγά σιγά κι εμείς στην πράσινη ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή