τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στο φως της δημοσιότητας τα γράμματα του Καββαδία


Κυκλοφόρησε το βιβλίο από τις εκδόσεις Άγρα

Ογδόντα δύο επιστολές και καρτ ποστάλ από τα ταξίδια που έκανε ως ασυρματιστής ο Νίκος Καββαδίας, από το 1935 έως το 1965,  παραδόθηκαν στη δημοσιότητα με ένα βιβλίο 195 σελίδων που κυκλοφόρησαν οι Εκδόσεις Άγρα με τον τίτλο « Νίκος Καββαδίας. Γράμματα στην αδελφή του Τζένια και στην Έλγκα».

Ο Νίκος Καββαδίας καταθέτει στα γράμματά του κομμάτια από την ψυχή του, περιγράφει τους τόπους που γνώρισε,  ρωτάει για την υγεία του συγγενών και προαναγγέλλει συχνά την επιστροφή του στην πατρίδα.

Γράμματα από το στρατό, από το Αλβανικό Μέτωπο, από λιμάνια και θάλασσες. Εικόνες από το Κάρντιφ, τη Μασσαλία, την Τζένοβα, την Αλεξάνδρεια, τη Βηρυτό, το Άντεν, τον Περσικό, τον Ινδικό, το Κολόμπο, την Κεϋλάνη, το Χονγκ Κονγκ, τη Μελβούρνη αποτυπώνονται στο χαρτί με λέξεις που σε μεταφέρουν στα μέρη εκείνα.

Η Έλγκα Καββαδία στον πρόλογο του βιβλίου εξηγεί ότι δεν υπάρχει αλληλογραφία των τελευταίων χρόνων της ζωής του, γιατί ταξίδευε στη Μεσόγειο θέλοντας να κάνει το χατίρι τους, να τον βλέπουν κάθε βδομάδα. «Τα γράμματα δείχνουν το χαρακτήρα του» τονίζει, σημειώνοντας τη φράση που έλεγε στον αποχωρισμό: «ο χωρισμός ματώνει».
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου