τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Απόφαση-κόλαφος για το χρυσό της Χαλκιδικής


Με μια απόφαση-βόμβα για την «Ελληνικός Χρυσός», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την εταιρεία να επιστρέψει επιδοτήσεις 15 εκατ. ευρώ καθώς η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός, συμφερόντων επιχειρηματικού-εκδοτικού ομίλου, το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της E.E. περί κρατικών ενισχύσεων.

Ύστερα από έρευνα, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έξι μήνες αργότερα, η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37 φορές παραπάνω, ενώ η μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία πραγματοποιήθηκε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό και μαζί εκποιήθηκαν  άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, στην ίδια τιμή των 11 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αξία της European Goldfields έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια στα χρηματιστήρια TSX (Τορόντο) και ΑΙΜ (Λονδίνο), όπου είναι εισηγμένη.
Στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία, συμμετοχή της τάξης του 19,5% έχει η Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, ενώ με 5,7% συμμετέχει ο εργολάβος Δημήτρης Κούτρας, επικεφαλής του κατασκευαστικού τομέα.

2 σχόλια:

  1. Δημ. Συμβούλιο, δήμου Αριστοτέλη. παρ.25-φεβ.2011
    Θέμα¨. Αγορά φίλτρων σιδήρου ,μαγνησίου για τις γεωτρήσεις ..νερού
    Στρατωνίου και Ολυμπιάδας .ποιός …. Στην χάρη μας, σε λίγο και φίλτρα .. γιά χρυσό πού ξέρης . ? κάτι μπορεί να μείνει και για …μας.
    Έτσι.. δεν είναι κύριοι ..?.… Πάχτα-Μοσχόπουλε-Ζαγοράκη..!! ή ..άλλα… λόγια αγαπιόμαστε..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλώσεις για την απόφαση της Κομισιόν για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., που επιβάλλει την επιστροφή από την εταιρεία 14 εκατομμυρίων ευρώ ως παράνομων κρατικών ενισχύσεων, έκανε σήμερα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζει:
    «Πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου μιας σκοτεινής υπόθεσης, με πρωταγωνιστή τον κ. Πάχτα, τότε υφυπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη και νυν δήμαρχο στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Η απόδοση πολιτικών, τουλάχιστον, ευθυνών είναι απαραίτητη, καθώς το εξευτελιστικό τίμημα της μεταβίβασης, για το οποίο είχα κάνει ερώτηση και στην ευρωβουλή, τεκμηριώνεται πλέον και από την Κομισιόν.
    Το ζήτημα είναι τώρα είναι αν η απόφαση της Κομισιόν νομιμοποιεί την υπόλοιπη σύμβαση Πάχτα ή αν παραμένει το ενδεχόμενο καταδίκης και για άλλες πτυχές της σύμβασης, όπως η απαλλαγή της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. από τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης, η έκταση του δικαιώματος χρησικτησίας και άλλα “ψιλά”. Από την πλευρά μου δεν μπορώ παρά να σταθώ δίπλα στους κατοίκους της περιοχής, που επιμένουν ότι πολλές πτυχές παραμένουν αδιευκρίνιστες και ότι στις πλάτες της τοπικής κοινωνίας παίζονται χρηματιστηριακά παιχνίδια.
    Η κατάσταση αυτή πρέπει να πάρει ένα τέλος. Οι “αεριτζήδικες” επενδύσεις δεν ήταν ποτέ η διέξοδος για την οικονομία της χώρας και η ερήμωση μιας τεράστιας περιοχής με ακύρωση των προοπτικών της για βιώσιμη οικονομία, δεν πρέπει να προχωρήσει».
    http://ecogreensalonika.wordpress.com/2011/02/25/decision-of-the-european-commission-on-illegal-aid-to-greek-gold-inc-only-the-tip-of-the-iceberg/

    ΑπάντησηΔιαγραφή