τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΛΜΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

Εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις με αδιαφανείς διαδικασίες και αντι ευτελούς αντιτίμου δίνουν γη και ύδωρ σε μεταλλευτικές εταιρίες για να εκμεταλλεύονται την Βόρεια Χαλκιδική. Χαρακτηριστικά το Δεκέμβρη του 2003 η “Ελληνικός Χρυσός” εξαγόρασε τα 317.000 στέμματα αντί του ποσού των 11 εκ. €, τη στιγμή που η αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων εκτιμιόταν σε 408 εκατ €. Ταυτόχρονα η προηγούμενη εταιρεία (TVX) απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκάλεσε η δραστηριότητά στην περιοχή.
Σήμερα με μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης, κυβερνητικά στελέχη και σύγχρονοι χρυσοθήρες προσπαθούν να πείσουν ότι ο χρυσός της Χαλκιδικής θα σώσει την περιοχή και ολόκληρη τη χώρα. Οι κάτοικοι της περιοχής όμως ξέρουν ότι ο χρυσός και τα κέρδη θα πάνε στα χέρια λίγων. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στην εν λόγω επιχείρηση αλλά θεωρούμε ότι η καταστροφή που θα επέλθει στην περιοχή βαραίνει περισσότερο από τις θέσεις εργασίας αφού το περιβαλλοντικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο.
Ενδεικτικά μόνο στην περιοχή Σκουριές , το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» προβλέπει : Δημιουργία κρατήρα διαμέτρου πάνω από 700 μέτρα και βάθους πάνω από 200 μέτρα και στη συνέχεια υπόγεια εξόρυξη, κατασκευή χημικών εργοστασίων εμπλουτισμού , μετατροπή ρεμάτων της περιοχής σε χώρους απόθεσης αποβλήτων. Όλα αυτά σε μια περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων αρχέγονου, παρθένου δάσους , σπάνιας ομορφιάς που υδροδοτεί όλη τη Βόρεια Χαλκιδική και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά της περιοχής.
Οι συνέπειες της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, όπως έχει δείξει η εμπειρία από άλλες χώρες είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, τοξικά απόβλητα, τόνοι νέφους και σκόνης, καταστροφή της πανίδας και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος -όπως στη Ρουμανία το 2000, στην Ισπανία το 1998 κλπ- να απειλεί με ολοκληρωτικό αφανισμό την περιοχή.

Αντιδρούμε στην καταστροφή που ονομάζουν «ανάπτυξη» !

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ που αντί να ακούσουν τη φωνή των κατοίκων, των επιστημόνων και των μαζικών φορέων της περιοχής στήνουν προσχηματικές «διαβουλεύσεις» που μετά τις αναιρούν και ουσιαστικά προωθούν τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών και «εθνικών» μεγαλοεργολάβων…

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο των αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Είναι κοινός ο αγώνας απέναντι στην ίδια πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική πρόνοια, δημοκρατικές ελευθερίες, το ίδιο το περιβάλλον που ζούμε.

Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους ! 

8 σχόλια:

  1. Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ11 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:34 μ.μ.

    Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

    Η μόνη σίγουρη επένδυση στην περιοχή είναι αυτή της επεξεργασίας του ατόφιου και ακατέργαστου χρυσού των παιδιών μας.

    • Χρυσός που είναι απόλυτα βέβαιο ότι μετά το τέλος της επεξεργασίας του θα επιστρέψει στον τόπο του για να λάμψει στα μάτια και να φωτίσει το μυαλό της επόμενης γενιάς.

    • Χρυσός που θα συσσωρεύετε σε κάθε χωριό, ατόφιος χωρίς κατάλοιπα και χωρίς περιβαλλοντικές καταστροφές.

    • Χρυσός που θα προβάλει ανά τον κόσμο τον Δήμο μας , τον λαό του την ιστορία του και την φιλοσοφία του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
    Παλέψτε για το εργοστάσιο (χρυσού των παιδιών μας) στο κέντρο της Ιερισσού της Μ. Παναγίας, της Βαρβάρας, του Στανού .. και παντού στον Δήμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
    • ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ –ΣΤΑΘΜΟΥΣ …..τώρα…. πρώτη μεγάλη επένδυση…
    • ΛΥΚΕΙΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΡΑΤΩΝΙO Υ… δεύτερη μεγαλύτερη..
    Παλέψτε για την μόνιμη και σίγουρη επένδυση για τις επόμενες γενιές.
    • Γιατί όσο ποιο μορφωμένη είναι η νέα μας γενιά τόσο λιγότεροι θα είναι οι δυνάστες της.

    Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κάτοικος Ιερισσού
    Εκπρόσωπος τριτέκνων εκπαιδευτικών Ελλάδος και τριτέκνων οικογενειών του Δήμου Αριστοτέλη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσον αφορά το δίλλημα μεταλλεία-ανάπτυξη ή ανεργία η αλήθεια είναι ότι σε ανθυγιεινό περιβάλλον αναπτύσσονται μονο σκουλήκια κατσαρίδες καθώς και αναπτυξιολογοι τύπου Παχτα( τότε ήταν υπουργός ,τώρα είναι δήμαρχος είναι τυχαίο???).
    Το Στρατώνι είναι ήδη μια κατεστραμμένη περιοχή γεμάτη χημικά και δηλητήρια στη στεριά και στη θάλασσα και αν κατασκευαστεί η μεταλλουργία χρυσού τότε οι κάτοικοι ούτε με μάσκες δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν(Ισως τους βοηθήσει η γαλάζια σημαία!!!).
    Άραγε γιαυτους υπάρχει ανάπτυξη???
    Καλό θα είναι για την προκοπή του δήμου οι δημοτικοί Άρχοντες ως έχουν υποχρέωση να βρουν πραγματικά αναπτυξιακά προγράμματα να αναδείξουν τις ορεινές και τις παραλιακές περιοχές.
    Δεν είναι ανάπτυξη στο όνομα της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης να αφήσουν τον ‘ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ’ να ξεκοιλιάσει τα βουνά να αφανίσει τα δάση να δηλητηριάσει τα νερά τον αέρα την θάλασσα .Τα εργοστάσια μεταλλουργίας και χημικών δίπλα σε κατοικημένες περιοχές είναι καταστροφικό.
    Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο αν δεν γνωρίζουν τις συνέπειες της έντονης μεταλλευτικής δραστηριότητας μέσα σε δάση και της μεταλλουργίας σε κατοικημένες και επιτρέπουν να προχωρήσει τα σχέδια της η εταιρεία τότε είναι ανημέρωτοι όμως μπορούν να προσλάβουν ανεξάρτητους συμβούλους και να μπουν μπροστά να σταματήσει όσο είναι καιρός εδώ το λάθος δεν συγχωρείται.
    Αν όμως γνωρίζουν τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα και δεν αντιδρούν είναι Λακέδες ανάξιοι λογού . Δεν είναι υπερβολές και δεν αξίζει τον κόπο να μπει η μισή Χαλκιδική σε αύτη την δοκιμασία/ρισκο .
    Έχει δίκιο ο άνεργος που θέλει να δουλέψει αλλά ας ψάξει άλλου για δουλειά, τα μεταλλεία έτσι όπως θα γίνεται η εκμετάλλευση τους γίνεται ένα θανάσιμο παιγνίδι όχι μονο για τους ίδιους αλλά και για όλους όσους κατοικούν στην βόρειο Χαλκιδική.
    Η περιοχή μας είναι πολύ υποβαθμισμένη χωρίς δρόμους, λιμάνια και γενικά υποδομές ανάπτυξης παρά την ομορφιά και τον πλούτο που απλόχερα μας έχει δώσει η φύση στο έδαφος (δάση, νερά, θάλασσες, παραλίες, κάμπους)εμεις δεν αρκούμαστε σε αυτά και νοικιάζουμε το υπέδαφος σε επίδοξους ‘ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ’ που θα μας επιβάλουν την ανάπτυξη. Το μονο που πραγματικά αναπτύσσεται όμως τόσα χρόνια είναι τα τοξικά κατάλοιπα μες στις στοές τις πρόχειρες χαβούζες ,τους χείμαρρους και την θάλασσα.
    Ο ΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ
    Δ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ολα μπορουν να γινουν αρκει να μπουν σωστοι ανθρωποι στο τιμονι.μπορουν να ανοιξουν τα μεταλλεια αλλα με προδιαγραφες εξωτερικου.δηλαδη να μπουν φιλτρα αερα και οτι αλλο χρειαζεται για την ασφαλεια των εργαζομενων αλλα και του περιβαλλοντος.ολοι μια ζωη ειναι η του υψους η του βαθους,δν μπορουμε να βρουμε μια μεση λυση? και ολοι εσεις που συνεχεια μας λετε για την ομορφια του τοπου μας κ τον πλουτο του,δν σας εχω δει να κανετε κατι για να αξιοποιησεται αυτη την ομορφια.μην μενετε μονο στα λογια και στην αφισοκοληση καντε και πραξεις (εκτος απο τις "διαδηλωσεις")και τοτε θα παραδεχτουμε την οικολογικη μαγκια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανωνυμε 12 Φεβρουαρίου 2011 10:42 π.μ.

    αυτα που λες τα σκεφτεσαι?στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ζεις..

    ΝΑΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΦΙΛΤΡΑ,ΟΠΩΣ ΕΒΑΖΕ ΚΑΙ Ο ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ..

    ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ??

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΤΑΝΟ,Ο ΣΤΑΝΟΣ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
    Ο ΣΤΑΝΟΣ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ.ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ,ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
    ΣΚΕΨΟΥ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ Η ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΝΟΥ.
    Ο ΣΤΑΝΟΣ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,ΙΕΡΙΣΣΟ-ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΜΟΥΛΙΑΝΗ-ΝΙΚΗΤΗ ΚΤΛ ΚΤΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανωνυμε 12-2 9.19 μαλλον σε αλλο πλανητη ζεις και το ξαναλεω εσεις που μονιμως μιλατε για την ομορφια κ τον πλουτο της περιοχης επιτελους αξιοποιηστε τον για να καταλαβουμε τι μας λετε τοσο καιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΩΝΥΜΕ ΖΩ ΣΤΟ ΣΤΑΝΟ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΣΤΑΝΟΣ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ,ΕΣΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΖΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΑΝΟ,ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΖΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ,ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΜΑΡΑ,ΝΙΚΗΤΗ.ΣΑΝΝΗ,ΚΑΣΑΝΔΡΑ,ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ,ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ,ΙΕΡΙΣΣΟ,ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΑ,ΓΟΜΑΤΙ,ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ,Ν.ΡΟΔΑ ΚΤΛ ΚΤΛ..ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ..
    ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ.,
    ΑΚΟΜΗ Ο ΣΤΑΝΟΣ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΑΙ,ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ,ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΟΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΞΥΛΟΚΟΠΟΙ..ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ,ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ???
    ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ,ΖΩ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειναι ματαιο νομιζω να συνεχισω να προσπαθω να σου ανοιξω τα ματια γιατι απ'οτι φαινεται φορας παροπιδες.εχω να δω τους συγγενεις μου (10 συνεργεια οικοδομων)να δουλευουν πανω απο 6 μηνες.το οτι δουλευουν τα μισα συνεργεια του Στανου αυτο δεν προοδος ειναι παμε απ'το κακο στο χειροτερο.τωρα αν νομιζεις οτι οι τρεις οικογενειες στο χωριο που εκτρεφουν κοτες θα σωσουν την κατασταση πλανασαι πλανην οικτραν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για να συνεχίσω το σχόλιο του προηγούμενου
    ...προοδος είναι η λειψυδρία, η τοξική σκόνη, τα τοξικά απόβλητα, η όξινη βροχή, ο αφανισμός της χλωρίδας και της πανίδας...
    για να πάμε απ' το "καλό στο καλύτερο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή