τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΘ: Τα ορυχεία ευθύνονται για το ρήγμα στην Μαυροπηγή


Με τις εξορύξεις της ΔΕΗ στην Μαυροπηγή συσχετίζει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Τσάπανος, μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο.

Κάνοντας αναφορά στην πρόδρομη έκθεση των επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί αναφέρει πως : «Οι ρωγμώσεις συνδέονται με την εξορυκτική δραστηριότητα στο ορυχείο της Μαυροπηγής. Το βασικότερο όμως είναι ότι τα αποτελέσματα των γεωτεχνικών αναλύσεων παρουσιάζουν σαφώς την τάση του εδάφους για μετακίνηση κατά μήκος του μετώπου εκσκαφής της ΔΕΗ. Οι μετακινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την περιοχή της εκσκαφής (δηλαδή κάποιες δεκάδες μέτρα) αλλά ξεπερνούν τα 600 μέτρα από το μέτωπο του ορυχείου όπου βρίσκεται και ο οικισμός της Μαυροπηγής. Αυτό το ρήγμα είναι άλλωστε το αποτέλεσμα των μετακινήσεων εδαφών λόγω των εκσκαφών του ορυχείου».
Οι μετρήσεις του ΑΠΘ συνεχίζονται ενώ η ολοκληρωμένη έκθεση μαζί με την καταγραφή των ζημιών θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.
Διαβάστε σχετικά:
Ανάστατοι οι κάτοικοι της Μαυροπηγής Κοζάνης από ρήγμα που… πλησιάζει στα σπίτια τους
«Άνοιξε η γη κάτω από τα πόδια» των κατοίκων στην Πτολεμαϊδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου