τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Νεαρά άτομα κατονομάζονται σε «λίστα θανάτου»

Σε ένα δήμο της νότιας Κολομβίας κινδυνεύουν ενενήντα τρία νεαρά άτομα μετά τη δημοσίευση των ονομάτων τους σε μια παραστρατιωτική «λίστα θανάτου».
Στις 15 Αυγούστου, δύο νέοι , ο Ντιέγκο Φέρνεϊ Τζαραμίγιο Κορρεντόρ και ο Σίλβερ Ρόμπνισον Μουνιόζ, δολοφονήθηκαν σε ένα δρόμο έξω από την πόλη Πουέρτο Ασίς στο Πουτουμάγιο, περιοχή της νότιας Κολομβίας, από ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Πιστεύεται πως για τους φόνους υπεύθυνες ήταν παραστρατιωτικές δυνάμεις. Συγχρόνως, άρχισε να κυκλοφορεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και στο Facebook μία λίστα με ονόματα 65 νέω ν που ζούσαν στο Πουέρτο Ασίς . Η «λίστα θανάτου», η οποία εικάζεται πως δημιουργήθηκε από παραστρατιωτικούς, προειδοποιούσε τα συγκεκριμένα άτομα να εγκαταλείψουν το Πουέρτο Ασίς μέσα σε τρεις ημέρες, διαφορετικά «θα αναγκαστούμε να προβούμε σε πράξεις όμοιες με εκείνες της 15ης Αυγούστου». Στις 20 Αυγούστου κυκλοφόρησε ακόμη μια λίστα με 31 ονόματα ντόπιων. Αφού κυκλοφόρησε η λίστα, κάποιοι από τους απειλούμενους ανέφεραν πως έλαβαν απειλητικά τηλεφωνήματα.
Τα ονόματα των δύο νέων αντρών που δολοφονήθηκαν, Ντιέγκο Τζαραμίγιο και Σίλβερ Ρόμπινσον, βρίσκονταν στις δύο πρώτες θέσεις της «λίστας θανάτου». Στις 20 Αυγούστου, ο δεκαενιάχρονος Νόρμπεϊ Αλβάρεζ Βάργκας δολοφονήθηκε από ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην περιοχή Βίλλα Παζ του Πουέρτο Ασίς. Το όνομά του ήταν τρίτο στη λίστα. Περίπου το ίδιο διάστημα ένας ακόμη νέος , του οποίου το όνομα ήταν στη λίστα, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.
Κάποιοι από αυτούς που κατονομάζονται στη λίστα είναι ύποπτοι για ανάμιξή σε μικρά αδικήματα και πορνεία. Οι απειλές και οι δολοφονίες φαίνεται σαν να είναι μια προσπάθεια παραδειγματισμού. Κάποια από τα ονόματα της λίστας είναι γνωστά για την κοινωνική – ακτιβιστική τους δράση. Αυτή τη στιγμή η Διεθνής Αμνηστία δεν έχει ακριβείς πληροφορίες για όλους τους ανθρώπους της λίστας.
Παρά την παρουσία στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στο Πουέρτο Ασίς, η Διεθνής Αμνηστία δεν έχει πληροφορηθεί για κάποια αποφασιστική πράξη των αρχών που θα διασφάλιζε την ασφάλεια των ανθρώπων που απειλούνται ή θα οδηγούσε στη σύλληψη των δραστών. Πολλά από τα κατονομαζόμενα άτομα της λίστας καθώς και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν το Πουέρτο Ασίς μετά τις απειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου