τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ανάβρα Μαγνησίας, μία κοινότητα πρότυπο

Επειδή κάποιοι θεωρούν ότι η ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής είναι συνυφασμένη αποκλειστικά με τα μεταλλεία υπάρχουν παραδείγματα ανάπτυξης που μπορούμε κάλλιστα να μιμηθούμε. . Και επειδή η Μαριναλέντα είναι λίγο μακριά υπάρχουν και πιο κοντινά παραδείγματα. Ένα από αυτά είναι η κοινότητα της Ανάβρα Μαγνησίας.
Η Ανάβρα είναι μία κοινότητα στο νομό Μαγνησίας για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι δύο. Καταρχήν, είναι ένα ορεινό χωριό όπου το επίπεδο διαβίωσης είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι είναι ένας αγροτικός οικισμός πρότυπο, του οποίου όλες οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ανάβρα γεωγραφικά βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Η πιο κοντινή κωμόπολη είναι ο Αλμυρός ο οποίος απέχει 40 χλμ. Η Ανάβρα έχει 700 κατοίκους, οι οποίοι παραδοσιακά ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Το εισόδημά τους κυμαίνεται από 30.000 έως και 100.000 ευρώ ετησίως. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 40 και έχει μηδενικό ποσοστό ανεργίας!
Διαθέτει υποδειγματικές υποδομές, όπως αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες, το οποίο προσελκύει αρκετούς επισκέπτες και παρέχει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα (με 25.000 ζώα), πρότυπο σφαγείο, σύγχρονο γυμναστήριο, διώροφο χώρο στάθμευσης, γήπεδα μπάσκετ, πισίνα, ασύρματο δίκτυο για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, λαογραφικό μουσείο και το περίφημο περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο “Γούρα” (παλιά ονομασία της Ανάβρας) έκτασης 240 στρεμμάτων με έντονο το υδάτινο στοιχείο λόγω του ποταμού Ενιπέα, αιωνόβια πλατάνια και πετρόκτιστα γεφύρια. Υπάρχουν σχέδια και για περαιτέρω ανάπτυξη τα οποία περιλαμβάνουν δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου, υποδομές τηλεθέρμανσης με καύσιμη ύλη βιομάζα, αναστήλωση γεφυριών και εκκλησιών κ.α.
Η κοινωνική μέριμνα ανήκει επίσης στις προτεραιότητες της κοινότητας. Διαθέτει νηπιαγωγείο και δημοτικό σε άριστη κατάσταση, εξοπλισμένο αγροτικό ιατρείο, δωρεάν διαμερίσματα για τους δασκάλους και τους γιατρούς και γηροκομείο.
Όλα αυτά έλαβαν χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 90 μέχρι σήμερα. Η Ανάβρα μέχρι τότε δεν ήταν τίποτα διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο ορεινό χωριό. Ένα απομονωμένο ορεινό χωριό χωρίς καμία υποδομή, με χωματόδρομους και ζώα που κυκλοφορούσαν παντού. Από τότε με ένα καλό περιβαλλοντικό σχεδιασμό και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια έχει αυτή την εξέλιξη ενώ έχει διπλασιάσει τον πληθυσμό της και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν το αστικό περιβάλλον για να επιστρέψουν στο χωριό. Για την περαιτέρω ενίσχυση του πληθυσμού, επεκτάθηκε ο οικισμός και παρέχονται οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις. Εμπνευστής όλου αυτού του θαύματος πράσινης ανάπτυξης είναι ο πρόεδρος της κοινότητας της Ανάβρας Δημήτρης Τσουκαλάς, συνταξιούχος της ΔΕΗ.
Σύμφωνα όμως με τον Καλλικράτη η πρότυπη αυτή κοινότητα θα ενταχτεί σε ένα ασφυκτικό δήμο που συμπεριλαμβάνει περιοχές πολύ μακρινές από την κοινότητα, οπότε αναμένονται δυσάρεστες εξελίξεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χωριό-πρότυπο, μπορείτε να δείτε και τη σχετική εκπομπή της ΝΕΤ: http://www.youtube.com/watch?v=VQbIecsf0iM , να επισκεφτείτε τη σελίδα της κοινότητας http://www.anavra-goura.gr/, καθώς και το σχετικό άρθρο του tvxs “Ανάβρα, ένα υπέροχο παράδειγμα προς μίμηση“ που γράφτηκε με αφορμή την εκδήλωση της κοινότητας με συμμετοχή της ΒΙΟΖΩ για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος.
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Κάθε χωριό θα μπορούσε να είναι "Ανάβρα", αν οι κάτοικοι επέλεγαν τους ιθύνοντες με βάση το συμφέρον του τόπου και αντίστοιχα οι "τοπάρχες" χρησιμοποιούσαν τη θέση που τους δόθηκε για το καλό του τόπου και όχι προς ίδιον πλουτισμό.

    Γιαυτό λοιπόν, επειδή έρχονται εκλογές και καρτερούν πολλά καρτάλια, ΠΡΟΣΟΧΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή