τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

THESSALONIKI URBAN FESTIVAL 2010

-->
Σήμερα, 29 Μαΐου 2010, διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη ένα φεστιβάλ αστικού χώρου καλλιτεχνικό, ακτιβιστικό, οικολογικό, συμμετοχικό, μια συνδιοργάνωση συλλογικοτήτων και καλλιτεχνών, μια ανοιξιάτικη γιορτή για τη ζωή στην πόλη, ένα παιχνίδι έκφρασης και παρέμβασης στον δημόσιο χώρο με στόχους:
  • τη διεκδίκηση ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ για τους πολίτες.
  • την ανάδειξη του ζωντανού πολιτισμικού δυναμικού της πόλης.
  • τη δημιουργία παρατηρητηρίου για την καταγραφή/ανάδειξη και διεκδίκηση ελεύθερων δημόσιων χώρων στην πόλη.
 Η γιορτή αυτή είναι «χειροποίητη», χαμηλού κόστους και προέκυψε από τη σύνθεση των ομάδων που τη συνδιοργανώνουν.
«ΠΧ5: Φτού ξελευτερία!»
Η κραυγή αυτή, παραπέμπει σε παλιότερο συλλογικό παιχνίδι (το θυμάστε;) και συνόδευε το άγγιγμα με το οποίο το «μαρμαρωμένο» παιδί «ξελευτερωνόταν» και ξανάμπαινε στην παρέα. Το παιχνίδι μεταφέρεται συμβολικά στο σήμερα, στη χαώδη και αβίωτη πόλη. Παρτέρια, Παρκάκια, Πεζοδρόμια, Πεζόδρομοι, Πλατείες αγγίζονται «μαγικά» από το χέρι της τέχνης και της δράσης και ξαναμπαίνουν στη συλλογική χρήση ως ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟYΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Performances, θέατρο, εγκαταστάσεις, εικαστικά, διαγωνισμός και έκθεση φωτογραφίας, μουσικοχορευτικά θεατρικά δρώμενα, μουσικοί & χορευτές δρόμου, χαριστικό παζάρι ρούχων και βιβλίων, αγορά βιολογικών προϊόντων και κεραμικών, ανάπλαση χώρου, δραστηριότητες για παιδιά (εργαστήρι ζογκλερικών, κατασκευή κεραμικών, ακροβάτες, παιχνίδι ανακύκλωσης, κατασκευές), happenings θα συμβαίνουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη (τον δυνάμει ομορφότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, εάν και όταν δεν παρκάρουν αυτοκίνητα, εάν και όταν δεν είναι γεμάτος με πραμάτειες), στην πλατεία Ναυαρίνου και στον χώρο γύρω από τη Ροτόντα.
Το απομεσήμερο (3-6 μμ) θα στρώσουμε τις κουρελούδες, τα sleeping bags, τα καρό μας τραπεζομάντιλα και θα κάνουμε πικ-νικ στο γρασίδι της Ροτόντας, όπως παλιά, απαντώντας στην οικονομική κρίση με φαντασία και δημιουργικότητα. Το βράδυ, πανευτυχείς θα χορέψουμε μέχρι τελικής πτώσεως.


Η συμβολή της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης εστιάζεται στις δράσεις:
  • Χαριστικό παζάρι ρούχων, βιβλίων (Όλη την ημέρα στο πάρκο πίσω από τη Ροτόντα)
  • Μάθε για την Κομποστοποίηση – Φτιάξε το δικό σου Κομπόστ (8-10μμ στο πάρκο πίσω από τη Ροτόντα)
  • Προβολή ταινία Home (8-10μμ πλατεία Ναυαρίνου)
Σε μια προσπάθεια διάδοσης της ιδέας της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων πριν αυτά καταστούν άχρηστα και καταλήξουν στα σκουπίδια, συμβάλουμε στο Χαριστικό Παζάρι που θα λειτουργήσει όλη τη μέρα στο πάρκο πίσω από τη Ροτόντα. Είναι η καλή εποχή, επειδή «κατεβάζουμε» τα καλοκαιρινά και ανεβάζουμε τα χειμωνιάτικα μας ρούχα όπου πολλά από αυτά δεν τα θέλουμε για διαφόρους λόγους, γι' αυτό ας ψάξουμε τα πατάρια μας, την αποθήκη και την ντουλάπα μας και να μαζέψουμε ότι δεν θέλουμε και δεν χρησιμοποιούμε και να τα χαρίσουμε σε «νέους» ιδιοκτήτες αντί να τα πετάξουμε και να καταλήξουν στις χωματερές. Επίσης μπορείτε να φέρετε Βιβλία, cd, Παιχνίδια, μπιμπελό, ηλεκτρονικά ή ηλεκτρικά σκεύη και άλλα μικροαντικείμενα που πλέον δεν σας χρειάζονται στο σπίτι.
Επιπλέον η υλοποίηση όλων των παραπάνω δράσεων στηρίζεται στην εθελοντική εργασία και τη συμβολή όλων μας. Θα χρειαστούν λοιπόν άτομα στους πάγκους του χαριστικού παζαριού όλη την ημέρα από το πρωί ως το βράδυ. Όσοι και όσες προσφέρονται ας μας τηλεφωνήσουν στα τηλέφωνα 2310266705, 2310269780, 2310222503 και 2310421196 για να δηλώσουν συμμετοχή και για ποια χρονικά διαστήματα.
Απαραίτητα να έχετε μαζί σας καλή διάθεση, χαμόγελο και φίλους/οικογένεια/γνωστούς
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα πατώντας εδώ, τον αναλυτικό χάρτη με τις δράσεις και τα σημεία που θα πραγματοποιηθούν πατώντας εδώ  και την αφίσα της εκδήλωσης την οποία μπορείτε να την τυπώσετε και να την αναρτίσετε σε κάποιο εμφανές σημείο στο χώρο εργασίας σας ή όπου αλλού ενδείκνυται.
Επίσης προωθήστε το παρόν μήνυμα σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς που νομίζεται ότι θα τους ενδιαφέρει η δράση και κυρίως η συμμετοχή.
Σας καλούμε όλες και όλους να παρευρεθείτε και θα χαρούμε να σας δούμε και να τα πούμε από κοντά.

Στο φεστιβάλ αυτό συμμετέχουν:
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Αχτένιστα Πινέλα
Ακροβάτες mixed Up Crew
Βοτανοπωλείο
Ένωση Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος
Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία
Νίκος Δίκας, Αρχιτέκτονας
Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών
Εργαστήρι ζογκλερικών
Θεατρικό Εργαστήρι «Παράθλαση»
Ιδεοκύματα
Industrial Designers: Γιώργος Αυγερινάκης, Κωνσταντίνος Κεσίδης, Θέμις Σεβαστιάδης
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Κρατικό Μουσείο Σύγρονης Τέχνης: Αλέκος Πλωμαρίτης, lemonostifel
Κρουστόφωνο
Οικολογία-Αλληλεγγύη
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Ομάδα Εκπαιδευτικών
Ομάδα ml
Παιδιά εν Δράσει
Πείραμα Πολυχώρος
Πολύχρωμοι Ποδηλάτες
Πούπουλο
Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη
Streetpanthers
Streetdancers: hey baby, hip hop
Σύλλογος Κεραμιστών
Τα τύμπανα του Πύργου
Thess International Short Film Festival
Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Χάρισέ το

Περισσότερα για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν

1 σχόλιο:

  1. Τέτοιου είδους αναρτήσεις καλο θα είναι όσοι συμμετέχουν σε συλλογους του χωρίου μας(εφοσον ειναι και επισκεπτες του blog) να τις δινουν μεγαλη σημασια,να τις διαβαζουν και να περνουν ιδεες για οργανωση παρομοιων εκδηλωσεων.ειδικα τα ατομα που απαρτιζουν τον πολιτιστικο συλλογο πρεπει να αλλαξουν την ως τωρα λειτουργια του συλλογου.πολιτιστικες εκδηλωσεις δν ειναι μονο η αγ.χαιδω,γουρουνοχαρα και χαρταετος,υπαρχουν εκατονταδες εκδηλωσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή