τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

SAVE THE GREEKS



Καμπάνια για την προστασία του ελληνικού «οικοσυστήματος» 

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου και καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Η μείωση της βιοποικιλότητας οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος, την καταστροφή των δασών, την ερημοποίηση των εδαφών, τη μόλυνση των υδάτων, την αυξημένη θήρευση.
Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα - καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Υπάρχουν όμως και άλλα  είδη που απειλούνται στο ελληνικό οικοσύστημα. Η εντατική θήρευση μισθών και συντάξεων, η ερημοποίηση του δημόσιου τομέα, οι εκπομπές τοξικών αερίων στις περιοχές όπου φύονται διαδηλωτές χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για είδη όπως ο συνταξιούχος, ο εργάτης,  ο μικροέμπορος κ.ά.
Save the Greeks  "monachus monachus"
Από το Έψιλον της Ελευθεροτυπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου