τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

47 χρόνια στοιβαγμένη... η σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης

Τα ρούχα που φορούσε το βράδυ της δολοφονίας του, στη Θεσσαλονίκη, ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης και βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, αλλά και το κοστούμι που φορούσε ο επίσης βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς, που δέχτηκε και εκείνος το ίδιο βράδυ επίθεση από παρακρατικούς της Θεσσαλονίκης, έχουν περιέλθει πλέον στα χέρια της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940 – 74.
Τα σημαντικά αυτά ιστορικά τεκμήρια βρίσκονταν επί 47χρόνια στοιβαγμένα μαζί με χιλιάδες δικαστικά έγραφα και αντικείμενα στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Η πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα ρούχα των δύο δολοφονηθέντων βουλευτών της ΕΔΑ δείχνει ότι, αν κάποιος δεν τα εντόπιζε μέσα στις διαλυμένες από τον χρόνο κούτες για να τα διασώσει, θα κατέληγαν κάποια στιγμή στα σκουπίδια.
Ευτυχώς κάποιος γνώστης της σύγχρονης ιστορίας είχε την ευαισθησία όχι μόνο να διασώσει το πολύτιμο αυτό υλικό από τη δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη, αλλά και να μην το οικειοποιηθεί. “Κάποια στιγμή το άτομο αυτό ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας και μας είπε ότι ενδιαφέρεται να μας παραδώσει τα συγκεκριμένα ευρήματά του, κάτι που έπραξε στη συνέχεια. Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά του και δεν ζητήσαμε να μας τη γνωστοποιήσει. Τον ευχαριστούμε όμως θερμά για τη χειρονομία του αυτή” είπε στην “Α” μέλος του ΔΣ της ΕΔΙΑ προσθέτοντας ότι αυτό που ενδιέφερε το άγνωστο άτομο ήταν τα σημαντικά αυτά ευρήματα να γλιτώσουν από τον αφανισμό και να αποτελούν εφεξής ιστορική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες πολιτικές δολοφονίες της σύγχρονης Ιστορίας μας και συγκλόνισαν τη χώρα και τον κόσμο όλο.

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς η πραγματική Ιστορία αντί να μπει στα «σχολεία» και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στοιβάζεται επιμελώς στο περιθώριο. Τη θέση της πήραν οι εθνικιστικές κορώνες, ο ψευτοπατριωτισμός και η αποχαύνωση που προσφέρουν τα ΜΜΕ. Οι αξίες και οι αγώνες για δημοκρατία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη που θα αποτελούσαν πηγή έμπνευσης και πρότυπα για όλους μας επισκιάζονται από γεγονότα και «πρότυπα» που μας σερβίρουν τα τηλεσκουπίδια. Πολύ εύστοχη η ανάρτηση «με θέαμα και τσόντα».
    Πρόταση λοιπόν για το Πηγάδι Φέστιβαλ η προβολή της ταινίας «Ζ» με το πολύ γνωστό τραγούδι «το γελαστό παιδί» που είναι εμπνευσμένα από τη ζωή και το θάνατο του Λαμπράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή