τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Η ποίηση και το ελληνικό τραγούδι

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για όσους ασχολούνται με το ελληνικό τραγούδι, να αναπολούν τις δοξασμένες μέρες της δεκαετίας του '60, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης που ανανέωσε για αρκετά χρόνια το τραγούδι μας, δημιουργώντας αρκετές διαφορετικές μουσικές τάσεις, με όλες σχεδόν να έχουν από ένα σημαντικό κομμάτι του κοινού να τις υποστηρίζει.
Ενα σημαντικό μερίδιο στην άνοδο του ελληνικού τραγουδιού είχε σίγουρα η μελοποίηση ποιημάτων από πολλούς συνθέτες της εποχής, με αρκετούς από αυτούς να χρησιμοποιούν ακόμα και ολόκληρους κύκλους ποιημάτων ελλήνων και ξένων ποιητών στα συχνά ολοκληρωμένα έργα τους.

Η τάση αυτή θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στη δεκαετία του '70 κι έκτοτε θα συνεχίσει να υποχωρεί με γοργό ρυθμό, οδηγώντας στην απαξίωση του ελληνικού τραγουδιού, το οποίο, εκτός από την παρουσία σημαντικών συνθετών, υστερεί και από πλευράς στιχουργών. ...

Η συνέχεια

5 σχόλια:

  1. Να λοιπόν μια πολύ καλή ιδέα για τις επόμενες εκδηλώσεις στο Πηγάδι!
    Αφιερώματα σε μελοποιημένους ποιητές με τραγούδια, βίντεο, φωτογραφίες κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ...ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΟΙΗΤΜΑΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΆΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, Ο ΡΙΤΣΟΣ, Ο ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ,Ο ΚΑΒΑΦΗΣ, Ο ΕΛΥΤΗΣ, Η ΔΗΜΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ. ΠΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΠΟΙΗΣΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΩΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥΣ ''ΧΑΝΟΝΤΑΙ'' ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ hermes..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΔΩ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Β.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟ Χ.ΘΗΒΑΙΟ.
    ΤΙΤΛΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ. http://www.youtube.com/watch?v=EGLRnFEOUT4&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...πώς να ημερέψει ο νους
    μ ένα σεντόνι...
    Α. ΑΛΚΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΙΗΣΗ: Κ.ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ
    ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
    ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΕΒΕΖΑ

    http://www.youtube.com/watch?v=r59IHVa_qts&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή