τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ντροπή

Αυτές τις μέρες γνώρισα από κοντά ένα ζευγάρι Γάλλων αναγνωστών μου, οι οποίοι διάβασαν την Άλωση της Κωσταντίας και θέλησαν να έρθουν με τα τρία τους παιδιά για διακοπές του Πάσχα στη Βολισσό.

Άνθρωποι θαυμαστοί, αφού με τα παιδιά τους στα σπάργανα ακόμη και μέχρι που έφθασαν σε ηλικία σχολική, τριγυρνούσαν τον κόσμο με ένα βαν, παραιτημένοι από τις εργασίες τους. Έφτασαν από τη Γαλλία μέχρι την Κίνα διαμένοντας για αρκετό χρόνο σε όλες σχεδόν τις χώρες της διαδρομής. Πήγαν επίσης στην Λατινική Αμερικήκαι και σε διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη.

Η Ελλάδα όμως, στην οποίαν πρώτη φορά ήρθαν τώρα, τους έχει μείνει ήδη αξέχαστη. Διότι πουθενά, σε καμιά χώρα του κόσμου δεν τους συνέβη ό,τι έπαθαν εδώ.
Αρχικά το βαπόρι που τους έφερνε από τον Πειραιά στη Χίο, έπαθε βλάβη μόλις έφτασε στη Σάμο και μετά από 12ωρο ταξίδι, λίγο πριν φθάσουν στον προορισμό τους, τους ξαναγύρισαν πίσω στον Πειραιά για να επισκευαστεί η βλάβη και να τους επιβιβάσουν σε άλλο πλοίο το επόμενο απόγευμα. Κάνοντας λοιπόν οι άνθρωποι κατάκοποι από το μάταιο ταξίδι Πειραιά-Σάμο-Πειραιά ενώ πήγαιναν Χίο, μια βόλτα στην Αθήνα περιμένοντας να έρθει η ώρα του νέου τους απόπλου, έπεσαν θύματα κλοπής πορτοφολιού μέσα στο μετρό και έχασαν όλα τα μετρητά και τις τραπεζικές κάρτες και τις ταυτότητες, διαβατήρια και ό,τι άλλο είχαν μέσα.

Τώρα βρίσκονται στη Βολισσό και είναι γελαστοί και χαρούμενοι από την ομορφιά του τόπου. Τους κερνάμε πορτοκάλια, αυγά, πρασινικά, ό,τι μπορούμε κάθε μέρα για να ξεπλύνουμε την ντροπή και να ισοφαρίσουμε την ασυνειδητότητα των θλιβερών του άστεος.

Δυστυχώς αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και έρχονται και χειρότερα, το είπε και ο υπουργός που τα κομίζει. Από το 2010 το γράφω ότι θα καταλήξουμε μια χώρα όπως αυτές που λέμε τριτοκοσμικές, με τις κλοπές να αναγράφονται στους παγκόσμιας κυκλοφορίας τουριστικούς οδηγούς, με τους ιθαγενείς να προσφέρουν διάφορα προϊόντα τους στους περαστικούς τουρίστες ζητώντας από αυτούς σαπούνι και τσιγάρα (όπως έκαναν οι ιθαγενείς της Αφρικής στα ελληνικά βαπόρια) ή λίγα ευρώ όσο κυκλοφορεί “φυσικό” χρήμα, και με τα παιδιά των νεοελλήνων και των προσφύγων και μεταναστών που θα ζουν εγκλωβισμένοι εδώ να προσφέρουν υπηρεσίες σεξοτουρισμού τριγύρω από την Ακρόπολη και άλλες καλές πιάτσες. Όλα αυτά φυσικά αν δεν μας προλάβει η γενίκευση του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου