τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Aνοιξε το καπάκι του βόθρου

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η σχέση των ανθρώπων που έχουν κυρίαρχο ρόλο στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο, είναι συστηματοποιημένη με τη διαφθορά. Διαφορετικά δεν θα έδιναν βαρύτητα στο άθλημα που έχει τόσο βαθιά σύνδεση με την κοινωνία, αλλά σε κάποιο που ταιριάζει περισσότερο με τα οικονομικά στρώματα που εκπροσωπούν.

Μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια οι αποκαλύψεις για το ποδόσφαιρο στη χώρα μας συνδέονται με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, που εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντά τους μέσω του αθλήματος. Και, παράλληλα, έχουν συνδέσει τη νοοτροπία τής νύχτας με το ποδόσφαιρο και με λογικές και πρακτικές που εναντιώνονται στην ίδια τη φύση του αθλητισμού. Εκτός αν έπεσε κάποιος από τα σύννεφα όταν άνοιξε, μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, το καπάκι τού βόθρου που σκεπάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επιβεβαιώνοντας ότι η απάτη, η τρομοκράτηση και η χειραγώγηση σε λίγο θα αποτελούν εξαγώγιμο προιόν αυτής της χώρας.


Με τις ομορφίες που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να μην αφορούν αποκλειστικά το άθλημα. Δεν περιορίζονται στον στενό κύκλο του δηλαδή, καθώς έχουμε γράψει ξανά ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί κοινωνικό καθρέφτη. Και το κοινωνικό είναι και πολιτικό και θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι ευρύτερα κοινωνικό, απασχολεί τη σφαίρα του πολιτικού και κάποια στιγμή θα πρέπει να ασχοληθούμε πιο σοβαρά από μία – δύο συζητήσεις σε επίπεδο παρέας.

Ο σιχαμερός μηχανισμός του καπιταλισμού διαβρώνει και παραμορφώνει το ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Με το πρόσωπο του φίλου προς τον οπαδό, αν και από κάτω κρύβεται ένας πολύ άγριος και πεινασμένος λύκος. Δεν έχει σημασία ποιος είχε τον έλεγχο χθες, ποιος τον έχει σήμερα ή ποιος θα τον έχει αύριο. Αλλά να κατανοήσουμε τον εχθρό, να αναμετρηθούμε μαζί του και να προσπαθήσουμε να τον διαβρώσουμε για να τον αποδομήσουμε. Αρκεί να έχουμε τη θέληση να το κάνουμε και να πιστέψουμε στη νίκη.

Στο προηγούμενο σημείωμα κλείσαμε με τον ίδιο τρόπο: πρέπει να αλλάξουμε το θλιβερό υπάρχον, που τραβάει ίσια για τον βυθό και όλοι μαζί μπορούμε να το καταφέρουμε. Το ζήτημα είναι αν θέλουμε να το κάνουμε και αν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το βάρος της ευθύνης αλλά και το ρίσκο της απεύθυνσης στο διαφορετικό.

Του Γιώργου Κτενά
http://othersidefootball.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου