«Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της βίας κατά των Ρομά στην Ευρώπη. Η απόκριση σε αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο είναι εξαιρετικά ανεπαρκής. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στη σημερινή Ευρώπη ορισμένες κοινότητες Ρομά ζουν υπό τη μόνιμη απειλή της βίας και των επιθέσεων τύπου πογκρόμ», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Πολύ συχνά οι ευρωπαίοι ηγέτες ενθαρρύνουν προκαταλήψεις οι οποίες πυροδοτούν τη βία κατά των Ρομά, στιγματίζοντάς τους ως αντικοινωνικούς και ανεπιθύμητους. Μολονότι οι αρχές γενικά έχουν καταδικάσει τα πιο κραυγαλέα περιστατικά βίας κατά των Ρομά, δείχνουν απρόθυμες να αναγνωρίσουν την έκταση του προβλήματος, ενώ συχνά καθυστερούν να το αντιμετωπίσουν. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση διστάζει να αμφισβητήσει τα κράτη μέλη όσον αφορά τις συστημικές διακρίσεις εις βάρος των Ρομά οι οποίες είναι προφανείς.»
Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνεται μεταξύ άλλων «η αποτυχία της Ευρώπης να προστατεύσει τους Ρομά από τη ρατσιστική βία» ενώ εξετάζεται «η βία με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος και την παρενόχληση που υφίστανται οι Ρομά, κυρίως σε Γαλλία, Τσεχία και Ελλάδα, και επισημαίνει τις βαθιές ανησυχίες της οργάνωσης για ολόκληρη την Ευρώπη».
«Σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου παραλείπουν να εμποδίσουν επιθέσεις και να διασφαλίσουν ότι τα κίνητρα μίσους διερευνώνται καταλλήλως, ενώ η πραγματικότητα ότι ρατσιστικές στάσεις παραμένουν παγιωμένες σε πολλά αστυνομικά σώματα, συχνότερα διαψεύδεται παρά αντιμετωπίζεται», δήλωσε ο John Dalhuisen.
Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη συνεχίζουν να απογοητεύουν τους Ρόμα με πολλούς τρόπους. Οι διακρίσεις, οι εξαναγκαστικές εξώσεις, ο διαχωρισμός και η υποτυπώδης εκπαίδευση αποτελούν τον κανόνα σε πολλές χώρες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στη διάθεσή της ένα νομοθετικό οπλοστάσιο με το οποίο μπορεί να διασφαλίσει την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και του ρατσισμού γενικότερα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη να επιβλέπει τα κράτη μέλη όσον αφορά την εφαρμογή και την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας, έχει αποτύχει μέχρι σήμερα να λάβει σαφή και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της βίας κατά των Ρομά», δήλωσε ο John Dalhuisen.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευθούν ορατά και ολόψυχα ότι θα εξαλείψουν την μάστιγα των διακρίσεων κατά των Ρομά, τη μισαλλοδοξία και τη βία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ελλάδα: Ρατσισμός εδώ και πολλές γενιές
Οι εκτιμώμενοι 250.000 έως 350.000 Ρομά οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα βιώνουν ρατσιστική μεταχείριση εδώ και πολλές γενεές. Το 2012 και το 2013 πραγματοποιήθηκε σειρά επιθέσεων πογκρόμ εναντίον της κοινότητας των Ρομά στο Αιτωλικό, ένα χωριό στη δυτική Ελλάδα.
Η Ειρήνη διηγήθηκε στη Διεθνή Αμνηστία την εμπειρία της την 4η Ιανουαρίου 2013, όταν περίπου 70 άτομα τους επιτέθηκαν, πετώντας βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα στα σπίτια τους: «Όταν είδα να έρχονται, άρπαξα τα παιδιά μου και κλειστήκαμε στο σπίτι. Τα παιδιά μου έκλαιγαν και ούρλιαζαν... φοβήθηκα. Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο συνειδητοποίησα ότι ήξερα τους περισσότερους, μεγαλώσαμε μαζί. Πέταξαν ένα γυάλινο μπουκάλι από το παράθυρο και το σπίτι πήρε όλο φωτιά.»
Έξι σπίτια και τέσσερα αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν από τους εισβολείς εκείνη την ημέρα. Πολλοί Ρομά δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ένιωσαν προδομένοι από την αστυνομία. Ένας είπε: «Μπορούσα να δω από το εσωτερικό του σπιτιού μόνο δύο αστυνομικούς... Απλά κοιτούσαν και ζητούσαν από τους ανθρώπους να σταματήσουν. Δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από αυτό.»
πηγή tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου