τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ένα τραγούδι για τον Berkin Elvan*

 
 
ΣΤΗ ΝΙΟΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΚΡΙΣΗ!
 
*Ο 15χρονος Berkin Elvan απεβίωσε στις 11 Μαρτίου. Το παιδί βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση για 269 μέρες, δηλαδή για διάστημα περίπου 9 μηνών, από τις 16 Ιουνίου 2013. Ο τότε 14χρονος Berkin δέχτηκε ένα βαρύ χτύπημα στο κεφάλι από το κάνιστρο δακρυγόνου ενός αστυνομικού, όταν βγήκε από το σπίτι του για να αγοράσει ψωμί για την οικογένειά του, κατά τη διάρκεια των περσινών διαδηλώσεων στην Τουρκία.


 
Ακούγοντας το τραγούδι για τον Berkin Elvan ας θυμηθούμε το δικό μας Αλέξη Γρηγορόπουλο, που τον σκότωσαν στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στην Αθήνα... Εις "μνημόσυνον αιώνιον" ακόμη ας θυμηθούμε, παράλληλα με το τούρκικο μοιρολόγι, τους στίχους του Νίκου Γκάτσου "στον άλλο κόσμο που θα πας/ κοίτα μην γίνεις σύννεφο/ κι άστρο λαμπρό της χαραυγής/ και σε ρωτήσει η μάνα σου που καρτερεί στην πόρτα...". Τους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης στο "Αρχιπέλαγος".
 
Οι Τέχνες και ιδιαίτερα η μουσική, η γνήσια λαϊκή, όπως μας την δίδαξαν οι δικοί μας μεγάλοι δημιουργοί (Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Λοΐζος, Λεοντής κ.ά.) αλλά και οι πιο λαϊκοί (Τσιτσάνης κ.λπ.) μπορεί να αποτελέσουν τους πυλώνες αντίστασης σε μια διαρκή κατάρρευση του λαού. 
Μήπως είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα αυτά προβάλλονται ελάχιστα από τα υποτιθέμενα μεγάλα ΜΜΕ; Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε να χειραγωγηθεί ένας λαός, να καταστεί ανενεργός και άβουλος, αν δεν τον αποπροσανατολίζουν, βομβαρδίζοντάς τον καθημερινά, με ανούσια πληροφόρηση; 
Μια από τις αιτίες του κακού λοιπόν η χαμένη συλλογικότητα σε καιρούς ανείπωτης κρίσης...
 
φιλικά Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου