τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Β. ΕΛΛΑΔΑ Επαγρύπνηση για τα κρούσματα λύσσας

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας μετά τα πρόσφατα περιστατικά λύσσας που καταγράφηκαν σε ζώα στη Βόρεια Ελλάδα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(ΚΕΕΛΝΠΟ) εξέδωσε νέα ανακοίνωση, συστήνοντας στους κατοίκους των περιοχών όπου έχει τεκμηριωθεί λύσσα σε ζώα, δηλαδή περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, Καστοριάς, Πέλλας και Κιλκίς, αλλά και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Βόρειας Ελλάδας, όπως Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, να είναι σε εγρήγορση, ώστε να αποφευχθεί πιθανή έκθεση στον ιό.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987 έως και τον Οκτώβριο του 2012, οπότε εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα λύσσας σε αλεπού στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης. Επιπλέον, είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος εισόδου της νόσου στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες όπου ενδημεί η λύσσα (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Τουρκία).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η λύσσα είναι ιογενής νόσος του νευρικού συστήματος, η οποία δεν θεραπεύεται, αλλά προλαμβάνεται με την έγκαιρη χορήγηση ειδικού εμβολίου ή/και ορού (ανοσοσφαιρίνης). Μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως από δάγκωμα ή σπανιότερα όταν έρθει σε επαφή σάλιο από το μολυσμένο ζώο με βλεννογόνους(π.χ. το εσωτερικό του στόματος, της μύτης ή των ματιών) ή ανοιχτές πληγές. Ζώα που μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη λύσσα είναι κυρίως τα σαρκοφάγα (αλεπού, ασβός, λύκος, νυχτερίδα, γάτες, σκύλοι κι άλλα εκτρεφόμενα ζώα, όπως αγελάδες, πρόβατα κι άλογα». Επειδή ο ιός βρίσκεται στον εγκέφαλο, κίνδυνο μετάδοσης εγκυμονεί και η έκθεση σε νευρικό ιστό του μολυσμένου ζώου.

Τα συμπτώματα
Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου στον άνθρωπο περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και γενικευμένη αδιαθεσία κι αδυναμία. Προοδευτικά εμφανίζονται τα ειδικά συμπτώματα, όπως αϋπνία, άγχος, σύγχυση, παράλυση, υπερδιέγερση, ψευδαισθήσεις, σιελόρροια, δυσκολία στην κατάποση και υδροφοβία. Η νόσος είναι θανατηφόρα εντός ολίγων ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τι πρέπει να προσέχετε
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στους κατοίκους των περιοχών όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα λύσσας τα εξής:
- Να αποφεύγουν την επαφή με αδέσποτα κι άγρια ζώα, ακόμη κι αν φαίνονται φιλικά.
- Να μην αφήνουν ζωοτροφή εκτεθειμένη σε εξωτερικούς χώρους και να ασφαλίζουν τα απορρίμματα σε κάδους με κάλυμμα, ώστε να αποφεύγεται η προσέλκυση άγριων ζώων, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι κοντά σε δασική έκταση.
- Αν τυχόν εντοπίσουν νεκρά ζώα ή ζώα που δείχνουν κατά κοινή αντίληψη άρρωστα, να ειδοποιούν το οικείο τμήμα κτηνιατρικής και ιδιώτες κτηνίατροι ή θηροφύλακες της περιοχής.
- Σε περίπτωση που τους δαγκώσει άγριο ή οικόσιτο ζώο, να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμό τους με άφθονο νερό και σαπούνι, και στη συνέχεια εφαρμογή αλκοολούχου ή ιωδιούχου αντισηπτικού και να αναζητείται το συντομότερο ιατρική βοήθεια. Για το συμβάν θα πρέπει να ενημερώνεται η οικεία Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Ο γιατρός θα αξιολογεί την ανάγκη χορήγησης αντιλυσσικού και/ή αντιτετανικού ορού κι εμβολιασμού.
- Να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών και του κτηνιάτρου όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης στα ζώα (αντιλυσσικός εμβολιασμός).
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου