τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Τιεν Αν Μέν





Μια μέρα σαν και αυτή το 1989 ο Κινεζικός στρατός παίρνει την εντολή να επέμβει για να διαλύσει με κάθε τρόπο την διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών στην πλατεία Τιεν Aν Mέν στο κέντρο του Πεκίνο που έχουν κατέβει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη δημοκρατικών θεσμών και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ προκαλώντας ένα απίστευτο μακελειό που θα συγκλονίσει την χώρα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Ένα μήνα νωρίτερα σχεδόν ένα εκατομμύριο Κινέζοι, στην πλειοψηφία τους νεαροί μαθητές και φοιτητές είχαν ξεκινήσει της διαδηλώσεις στο κέντρο του Πεκίνου ζητώντας περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία
και την παραίτησης των ηγετών του Κομμουνιστικού κόμματος. Για τρεις εβδομάδες οι διαδηλωτές παρέμεναν στην πλατεία φωνάζοντας συνθήματα και στρέφοντας και τα φώτα της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα της Δύσης στην κατάσταση που επικρατούσε στην Κίνα. Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και μετέφεραν σε όλες τις άκρες του κόσμου τις συνθήκες που επικρατούσαν στην ασιατική χώρα.
Στις 4 Ιουλίου, το Κινεζικό καθεστώς αποφάσισε να επέμβει. Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ αδιακρίτως προς το πλήθος των διαδηλωτών. Ο αριθμός των θυμάτων ακόμα και σήμερα άγνωστος. Η επίσημη εκδοχή 300 νεκροί, η ανεπίσημη και οι πληροφορίες των αυτοπτών μαρτύρων κάνουν λόγο για περισσότερους από 2500 νεκρούς και 10.000 τραυματίες.
Το μακελειό στην πλατεία Τιεν Aν Mέν προκάλεσε σοκ τόσο στους συμμάχους της Κίνας όσο και στους ψυχροπολεμικούς της εχθρούς. Ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εξέφρασε δημόσια την λύπη τους για τα γεγονότα στην Κίνα δηλώνοντας πως το καθεστώς του Πεκίνου θα έπρεπε να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει ήδη η Σοβιετική ένωση προς τον εκδημοκρατισμό. Στις ΗΠΑ η γερουσία καταδίκασε τα γεγονότα στην Τιενανμέν και ύστερα και από απόφαση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις για την βίαια καταπάτηση των ανθρωπιών δικαιωμάτων.
Στην Κίνα πολλοί από τους συλληφθέντες διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές φυλάκισης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, κάποιες λίγες δεκάδες διαδηλωτών της Τιεν Αν Μεν εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να κρατούνται στις κινέζικες φυλακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου