τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Καλλικράτης ... Ας πρυτανεύσει η λογική

Από τον Αστέριο Ρίμπα
Κύριοι καλημέρα ,
Εάν ο Καλλικράτης είναι σε διαβούλευση και εάν οι αποφάσεις είναι αξιοκρατικές τότε :
1. Πώς η Έδρα μπορεί να είναι στην άκρη του Δήμου . Πώς ξαφνικά όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Χαλκιδικής θα πηγαίνουν “κατηφορικά !!!” προς το Άγιο Όρος και όχι “ανηφορικά” ποιο κοντά στον Πολύγυρο και την Θεσσαλονίκη ; (Χρησιμοποιώ εσκεμμένα την λαϊκή έκφραση μεταξύ των κατοίκων )
2. Ακόμη και την τελευταία φορά που στην περιοχή έπρεπε να δημιουργηθεί ένα Κέντρο και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας επί υπουργίας του αείμνηστου κ. Γεννηματά ακόμη και τότε δεν επιλέχτηκε η Ιερισσός ή κάτι άλλο . Τότε σας ξαναθυμίζω επιλέχτηκε το Παλαιοχώρι.
Οι λόγοι είναι απλοί , λογικοί , σίγουρα τεχνοκρατικοί και θα σας τους αναφέρω εν συντομία :

a. Είναι στο γεωγραφικό απόλυτο κέντρο της περιοχής (χάρτης 1),
b. Είναι στο οικονομικό και πληθυσμιακό κέντρο της περιοχής αφού γύρω του είναι συγκεντρωμένοι η μεγάλη μάζα των κατοίκων της λεγόμενης Βόρειας Χαλκιδικής , Αναφέρω της αποστάσεις και ποιο πάνω έχω και τον αντίστοιχο Χάρτη (2) : Αρναία 5 χλμ. , Μ.Παναγία 8 χλμ , Νεοχώρι 3 χλμ. , Στανός 14 χλμ , Γομάτι 13 χλμ. Στάγειρα 22 χλμ. , Στρατονίκη 23 χλμ. Βαρβάρα 14 χλμ. Πυργαδίκαι 22 χλμ . Σύνολο πληθυσμού 11.240 από 18.861 και με τα Zερβοχώρια 14.386 από 22.007 κατοίκους .

Με ποια προοπτική ανάπτυξης ορίζουμε την έδρα του νέου Δήμου στην άκρη του υπό δημιουργία Δήμου . Λίγο παράξενο δεν ακούγεται ;
Είναι φανερό ότι η Έδρα του νέου Δήμου για να καταφέρει αυτός να είναι βιώσιμος , αποτελεσματικός και χρήσιμος στους πολίτες ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ .
Υπάρχει η επιλογή της πρότασης για το Παλαιοχώρι που μπορεί να αξιοποιηθεί συναινετικά και να συσπείρωση την περιοχή όπως άλλωστε το έκανε και παλαιότερα . Μην ξεχνάμε ότι όλοι μιλάνε σήμερα για το στολίδι που λέγεται Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου . Αυτή η πρόταση νομίζω δεν απέχει και πολύ και από το όραμα της νέας εποχής πού όλοι ευαγγελιζόμαστε και είναι σίγουρα μακριά από παρελθοντικές αγκυλώσεις και αμαρτίες χωρίς να παράγει και το κακό σύνδρομο του κακού ανταγωνισμού . Είναι η τομή που ψάχνει η Βόρεια Χαλκιδική και ας τη τολμήσουμε .

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ρίμπας Αθ. Αστέριος

21 σχόλια:

  1. Δεν λέω τα επιχειρήματα σου έχουν μια λογική ,αν τα δεχτούμε μετά από αυτό πρέπει να ζητήσουμε την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους η Αθήνα να μεταφερθεί στο γεωγραφικό κέντρο της Ελλάδας δηλ. κάπου κοντά στο Βόλο Λαμία .Λες να το δεχτούν οι 5,5 εκ. κάτοικοι της αδηφάγου πρωτεύουσας μας , που μας έχουν όλους ξεζουμίσει αυτά τα χρόνια? .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρα είσαι στην στην περίπτωση πως 12.000 κόσμος θα πάει στους 3.000 . Όπως και να το δείς η Ιερισσός σίγουρα ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα δεν έχω εκφράσει την άποψη μου ,ξέρω και διαπιστώνω ότι ο «Καποδίστριας» Νομικό παιδί και του χωριανού μας Παχτά απέτυχε παταγωδώς δημιουργώντας
    τεράστια οικονομικά ελλείμματα , μαφιακες κοινωνικές σχέσεις ,εξαρτήσεις και αδικώντας μεγάλες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού π.χ. το χωρίο μας
    και αυτό είναι τραγικό .Και ο διάλογος άνοιξε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Α Ρ Ν Α Ι Α ΚΑΙ ΤΙ ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΤΟΠΟΣ, ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΙΕΡΙΣΣΟ ΜΙΛΑΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ..ΕΙΜΑΙ ΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ. ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ(ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΣΑΝ ΕΔΡΑ). ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΩ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ευχή έχεις εκφράσει δεν κάνεις και κανένα κακό σε κανέναν μας , άλλωστε δημοκρατία έχουμε όπως μας λέει ο Αγαπητός A.Ζηβας στο σχόλιο του ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το μόνο τελικά που μας ενδιαφέρει είναι που θα εδρεύει ο δήμος ή ποσες θέσεις εργασίας θα χαθούν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος -Πρέπει να σε ενημερώσω ότι αυτό που με ενδιαφέρει σήμερα στο Στανο και το συζητάω καθημερινά με τους χωριανούς μου είναι η ανεργία τον νέον και παλιών εργαζομένων οικοδομών (χωρίο εντάσεως εργασίας το λένε) που μετά από 30-40 χρονιά σκληρής εργασίας στην οικοδομή έμειναν….. άνεργη , υποαπασχολούμενοι και ανασφάλιστη . Δίχως καμιά κοινωνική βοήθεια ούτε από την Ελληνική Δημοκρατία (π.χ. ταμείο ανεργίας) αλλά ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση δλδ. τον Δήμο Αρναίας (κοινοτικά έργα ) .Αυτός ήταν και ο λόγος που ζήτησα δημόσια επανειλημμένα τους Ισολογισμούς τον Δημοτικών Διαμερισμάτων δίχως δυστυχώς να πάρω καμιά απάντηση. Για να δούμε και δείτε και εσείς οι ανώνυμοι σχολιαστές την αδικία που συντελείτε στο χωρίο μου και έχει την ρίζα του π.χ στον "αμερικανικό ιμπεριαλισμό» ...η στην αρίστη και μονομερή διαχείριση που ασκείτε χρόνια τώρα από τον Δήμο μας . Ζητώ πολλά …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπραβο νικο για το σχολιο 4.51

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σίγουρα είναι καλύτερα η έδρα του δήμου να είναι κοντά μας. Όμως τη στγμή που ο Δήμος μεγαλώνει δεν πρέπει να σκεφτούμε πώς θα εξυπηρετούνται και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές; Μόνο τον εαυτό μας θα κοιτάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΝΑΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΘΡΕΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΝΟΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περνάει κάτι σαν σκεψη στο μυαλό μου και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.είναι μία περίοδος όπου η χώρα μας καταρρέι με την εισαγωγή μας στο Δ.Ν.Τ κι όμως ρίξανε την δεδομένη στιγμή τον Καλλικράτη,μήπως για να ασχοληθούμε όλοι μ΄αυτό?
    Νίκο συμφωνώ μαζί σου και είμαι ο ανώνυμος που υποστηρίζει την απώλεια των θέσεων εργασίας.Το θέμα είναι ότι ζούμε σε ένα υπερχρεωμένο δήμο και το μόνο σίγουρο είναι ότι με την ανάρτηση του ισολογισμού του δήμου θα νιώσουμε όλοι οργή για τα χαμένα λεφτά,όπως επισης και με τις επενδύσεις και τα κονδύλια που έχουν ρίξει όλοι οι αρμόδιοι στην πρωτεύουσα του δήμου,βεβαίως-βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος αντέδρασε βιαία , αναρχικά ,ανοργάνωτα δίχως σχεδιασμό και πολιτικό λόγο στο ενδεχόμενο απώλειας της τοπικής οικονομικής και διοικητικής κυριαρχίας .Ξέρει πολύ καλά ότι ο επόμενος δήμαρχος όποιου δήμου θα προκύψει στο μέλλον θα παραπέμψει υποχρεωτικά την οικονομική σημερινή διαχείριση και κατάσταση σε Ελεγκτικό Συνέδριο με απρόβλεπτο αποτέλεσμα .Μήπως τότε θα μάθουμε π.χ. ποιος είχε υποστηρίξει το εργοστάσιο(βιοτεχνία) μολύβδου στο Στανο ,και ποιος είναι ο ηθικός διώκτης που ταλαιπωρεί και κρατά σε ομηρεία όλο το χωρίο μας .Συμφωνώ μαζί σου για την άποψη σου για τον Καλλικράτη, η άποψη μου είναι ότι έχει σαν κεντρικό στόχο να αδειάσει, ερημώσει και φτωχύνει ακόμα περισσότερο την ύπαιθρο και τα χωριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά στους Γιώργους και Γεωργίες.

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με το φίλο ανώνυμο που λέει για την παραπλάνηση που γίνετε το τελευταίο καιρό από τα ΜΜΕ την πρώην 4η εξουσία που πλέον είναι 1η με τους μεγαλοεκδότες που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, υπολήψεις κλπ…

    Και όχι μόνο μέσω του Καλλικράτη αλλά και με την τρομοκρατία που όλος τυχαίος γίναν αυτή την εποχή οι συλλήψεις και ακόμα με την εθνική πορνοστάρ Τζούλια…

    Σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας πάτησε τη σκανδάλη και πυροβόλησε με το πιο ολέθριο μπαρούτι το ΔΝΤ.

    Η χώρα και επίσημος δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και από το να κηρύξει πτώχευση προσφεύγει στο μηχανισμό που απλά παρατείνει τον αργό θάνατο του ασθενούς που λέγετε Ελλάδα.

    Πραγματικά λυπάμαι τις μελλοντικές γενιές που θα τις κυβερνούν ξένοι και θα είναι υποχείρια διαφόρων κορακιών τις ΕΕ και του ΔΝΤ.θα γεννιούνται χρεωμένοι από το ίδιο τους το κράτος.

    Οι λόγοι το πώς φτάσαμε ως εδώ είναι πολλοί που θα πλατειάσω άμα αρχίσω να τους αναλύω.στα γρήγορα να πω μερικούς 1)ψηφοθηρικές προσλήψεις στο δημόσιο, 2)εγχώρια βιομηχανία μηδενική (τουρισμος,ναυτιλια,αγροτες), 3)πίεση των αριστερών κομμάτων πάντα να ζητάνε να ζητάνε να ζητάνε, 4)πασοκ-ΝΔ πάντα να δίνουν λόγο πολίτικου κόστους.

    Το θέμα είναι ότι εδώ ο κόσμος καίγετε και εμείς ασχολούμαστε αν θα είναι η Αρναία ή η Ιερισσός έδρα του δήμου…

    Κλείνοντας θέλω να δείτε το βίντεο που παραθέτω

    http://www.youtube.com/watch?v=GxXyJSPeOMw

    μακάρι να είχαμε τέτοιους πολιτικούς…ο κύριος που μιλάει είναι Άγγλος ευρωβουλευτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δηλ. Τόλη δεν φταίει καθόλου το αναδιανεμητικό σύστημα που εφάρμοσε συνειδητά σε όλες της βαθμίδες εξουσίας ο δικομματισμός που «ευτυχήσαμε» τόσα χρονιά και περιγραφή γραφικά στην επιστολή του ο κύριος Δήμαρχος http://www.arnaia.gr/files/069/epistoli%20pros%20ypourgo.pdf . Επιβεβαιώνετε έτσι και ο Α. Ζηβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα πράγματα είναι απλά. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα,το κέντρο της περιοχής ήτανε ο Ισβορος.Εκει υπήρχαν ολες οι διοικητικές και εκκλησιαστικές εξουσίες.Απο τα μεσα του 19ου αιωνα φθίνει ο Ισβορος με τον Μαχαλα και την θεση τους παίρνει ενα άσημο εως τοτε χωριο,η Λιαριγκοβη(Αρναια).Η οικονομια της στηρίχτηκε συμφωνα με τους εκλογικους της καταλογους του 1914,στις οικογ.επιχε επιχειρήσεις ιρισεις παπουτσιων,στην παραγωγη μελιου καθως και με το εμπόριο με την γυρω περιοχη,παιζοντας τον ρολο του αστικου κεντρου της ΒΑ Χαλ/κης.(λογο του ασχημου συγκοινωνιακού δικτύου της περιοχης μας με την Θεσ/κη).Απο τοτε οι επιχειρήσεις παπουτσιων παρακμάζουν και χανονται,το επαγγελμα του μελισοτροφου δεν μπορει να ζησει την Αρναια και το εμπορειο με την περιοχη δεν υφίσταται λογο της αναπτυξης του οδικου δικτυου και την σύγχρονης τεχνολογιας.Η φιλοπονία και η αγαπη των κατοικων της καταφερε εστω και με ενεσεις να κρατησει τα σκήπτρα της περιοχης,σε βαρος ισως των γύρω χωριων.Αν επικαλεστουμε την ιστορια τοτε θα πρεπει να προτεινουμε για πρωτευουσα την Στρατονικη,που ηταν αστικο κεντρο ως διαδοχο σχημα των Σιδιροκαυσιων απο τον 16ο εως τα μεσα του 19ου αιωνα.Παλιοτερα το κατεπανικιο της Ιερισσου ή Ακρους και ακομη νωριτερα η περιφερεια της Ακανθου δινουν προβαδισμα στην Ιερισσο για πανω απο 2000 χρονια.Οπως καταλαβαίνεται ο αιτιασμος αυτος φανταζει γελοίος.Η επιχειρηματικότητα η αναπτυξη και ο πλουτος ειναι σημερα με το μερος της Ιερισσου.Η Αρναια μπορεί να γινει εδρα Δημου μονο με ρουσφετι σε βαρος της υπολοιπης περιοχης.Για την θαυμαστη υπερηφάνεια των κατοικων της,ο ρολος του δεν της αξιζει.Ο αιτιασμος οτι ειναι το κεντρο της περιοχης ευλογα δεν στεκει.Ειχα να ρθω στην Αρναια 3 χρονια.Θαυμασα τις ομορφες αλλαγες που εκανε ευστοχα η προτοβουλια του Στεργιου,αλλα ρεαλιστικα το χωριο αυτο ειναι σημερα εκτος δρομου για το συνολο των κατοικων της περιοχης Ιερισσου.Αν ομολογουμενος λειπει κατι απο εμας ειναι ενας Δημαρχος με το οραμα του Σαρακατσανου της Αρναιας.Αν υπαρχουν τεκμηριωμένες αντιρρήσεις σε αυτα που λεω,θα χαρω να τις ακουσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εννοείτε φταίει ο δικομματισμός Νίκο.
    Αλλά πες μου τοσα χρόνια ποια σοβαρή πρόταση υπήρξε απο κάποιο άλλο κόμμα για να σπάσει αυτο το δικομματισμό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τολη-και να υπήρχε ..έτυχε χλευασμού από τα ΜΜΕ ...που υπηρετήσαν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δηλαδή ποιο υπήρχε για σένα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. για κ. ladiavitis , αγαπητέ φίλε νομίζω ότι κάλυψες με τον καλύτερο περιληπτικό τρόπο την ιστορία της βόρειας χαλκιδικής (απλά παράλειψες και το καπετανικειο των Ρεβενικείων ) .

    Από ιστορικής πλευράς νομίζω ότι το δίκαιο θα ήταν να ονομαστούν ιστορικός τόπος (όχι Εδρα) η Άκανθος , τα Στάγειρα , η Άσσα , η Ουρανούπολις , η Στρατονίκη , το Παλαιοχώρι (Άρνη , Αυγαία) και άλλες περιοχές που είναι πόλης της αρχαιοελληνικής Βόρειας Χαλκιδικής .

    Ποτέ ιστορικά και το ξέρεις πριν από τα Ύστερα Βυζαντινά χρόνια δεν υπάρχει απόλυτος συνδετικός ιστός με την σημειολογία της έδρας στο χώρο της Βορείου Χαλκιδικής . Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας τα δεδομένα από πλευράς διοικητικής έδρας τα περιέγραψες πάρα πολύ ωραία .

    Με δεδομένα όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία πιστεύω ότι το διοικητικό κέντρο της περιοχής πρέπει να έχει τα κριτήρια της πρότασης μου .

    Φίλε σε ρωτώ αν το Παλαιοχώρι ή η Αρναία ή η Παναγία είναι εκτός δρόμου για τα χωρία πλησίον της Ιερισσού σκέψου πόσο μακριά είναι η Ιερσσός από τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου που είναι και πολυπληθέστερα .

    Ένα μόνο θα σημειώσω στους 4 μεγαλύτερους οικισμούς της Βόρειας Χαλκιδικής δηλαδή Ιερισσό , Μεγάλη Παναγία , Αρναία και Παλαιοχώρι η Ιερισσός απέχει πάνω από 20 χλμ από τα υπόλοιπα 3 ενώ το Παλαιοχώρι είναι στο απόλυτο κέντρο των τριών έχοντας και άλλα 7 χωριά σε απόσταση αναπνοής .

    Νομίζω ότι το δίλημμα όλων θα πρέπει να είναι τη Δήμο θέλουμε και με ποια μορφή.
    Η επιλογή της Ιερισσού το ξανάλεω είναι άκαιρη με τόσο κακό οδικό δίκτυο . Θα ταλαιπωρήσει και δεν θα εξυπηρετήσει τον κόσμο στον οποίο αναφέρεται . Είναι πιο πολύ προοίμιο εγωισμού παρά ουσίας και ουσιαστικής τεχνοκρατική μελέτης . Που είναι ο ορεινός παράγοντας του υπό διαμόρφωση δήμου και πώς αναπτυξιακά θα λειτουργήσεις αποκόπτοντας την εύκολη πρόσβαση στην Έδρα του 78% των κατοίκων του υπό δημιουργία Δήμου.!!! Ναι στην τουριστική ανάπτυξη αλλά όπως λέει και η ιστορία της αρχαίας Ακάνθου ως κύρια πηγή πλούτου της πόλης πρέπει να θεωρηθεί η γεωργία , η ξυλεία και τα μεταλλεύματα . Όλα αυτά συνηγορούν ακόμη πιο πολύ στην προσέγγιση που κάνω για το νέο διοικητικό κέντρο.

    Ρίμπας Αθ. Αστέριος
    Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τώρα που όπως ενημερώθηκα ανέλαβε εργολαβία ο «αγαπητός» Χρηστακης Π...την κάθοδο στον Ραγκουση …όλα τα προβλήματα σας θα λυθούν ..δια μαγιάς …χιχιχιχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. γεια σου αγαπητέ φίλε Ριμπα. Χαίρομαι που έχεις γνώση της τοπικής μας ιστορίας. Από συντοπίτες σου εχω ακουσει κολακευτικα σχολια για το εργο σου.Για το κατεπανικιο της Αραβενικειας πραγματικα δε το αναφερα επειδη το εχω δει μονο σε ενα εγγραφο απο τα ακτα της Ιβηρων και δεν γνωριζω τα ορια και την διαρκεια του.Πιθανον να αλλαξε η εδρα του κατεπανικιου σε καιρο αναταραχης,πχ Καταλανοι. Στα μεσα βυζαντινα χρονια χωριζεται η Χαλκιδικη σε Βανδους,αλλα δεν εχουμε ακριβεις αναφορες.Στα υστερα Ρωμαικα υπαρχει διοικητική συνοχη που ακομα δεν την εχουμε μελετησει και στα αρχαια χρονια εχουμε την πολη κρατος που η μεγιστη της περιοχης πολη ειναι η Ακανθος.Στο θεμα μας αυτα δεν εχουν σημασια.Πραγματικα την εποχη Παχτα επρεπε ολοι να πιέσουμε για καλυτερο οδικο δυκτιο.Πιεζαμε για εργα κυριως βιτρινας.Πιστευω οτι η εδρα πρεπει να ειναι στην Ιερισσο γιατι ειναι το σημερινο αναπτυξιακο κεντρο της περιοχης.Αν ρωτησεις τον φιλο Ζωγραφο Κ. που ειναι διευθυντής της ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην Ιερισσο,θα σε διαβεβαιωσει οτι ο μεγαλυτερος ογκος συναλλαγών οικονομικων γινεται απο εδω.Την ιδια πληροφορία μπορείς να την αδραξεις και απο την Εθν.τραπεζα.Θα πρεπει να σκεφτουμε οτι η Ιερισσος εξυπηρετει ενα μεγαλο αριθμο εργατων απο το Α.Ο,καθως και τους μοναχους στο περιβολι της Παναγιας.Ο αυξανόμενος ογκος τουριστων στα γυρω διαμερισματα και στην Ιερισσο,επιβαλει καλυτερη και γρηγοροτερη εξυπηρετηση των υπηρεσιών.
    Στη πορεια θα πρεπει να δουμε την σωστη αναπτυξη της περιοχης,με το να εκμεταλευτουμε την σπανια ομορφια της(πρασινο και θαλασσα),με τα πολιτιστικα και ιστορικα προτερήματά της.Παραδοσιακα της Αρναιας του Νεοχωριου κα,με το παρκο του Αριστοτελη,σε συνδυασμό με τα πανεμορφα δαση του κακαβου,της Πιαβιτσας του Παλαιοχωριου,την αναδειξη του Νεποσι και των ιστορικων μαντεμοχωριων μεσα στον πρασινο παραδεισο τους.Ας μη ξεχναμε την παρατηρηση του Ουρκουατ!
    Εχει μελλον η περιοχη μας αν συνεργαστουμε σωστα και με οραμα.Κοιτα επισης δασικες καλιεργειες βοτανικες οικολογικες,παραδοσιακα προιοντα κτλ.Πρεπει μονο να συνεργαστούμε για το καλο του τοπου και του δικου μας.
    Με φιλια
    Λαδιαβιτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή