Μετά από μια νύχτα ξέφρενου γλεντιού, μερικοί άνθρωποι ίσως χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω για να θυμηθούν τι έκαναν το προηγούμενο βράδυ. Μια νέα μελέτη, που θα δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα στο περιοδικό Alcoholism: Clinical & Experimental Research, αποδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι εκ φύσεως πιο επιρρεπείς σε «μπλακάουτ» και απώλεια μνήμης, μετά από μερικά σφηνάκια.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο τύπων ανθρώπων, αυτών που χάνουν την μνήμη τους και αυτών που δεν την χάνουν, είναι ορατές στον εγκέφαλό τους, με τους πιο επιρρεπείς να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις σε περιοχές που σχετίζονται με την μνήμη και την προσοχή, μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ.
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εγκέφαλοί τους είναι διαφορετικά "συνδεδεμένοι". Ή θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα της ντοπαμίνης», δήλωσε στο LiveScience ο Reagan Wetherill, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Μερικοί άνθρωποι είναι φτιαγμένοι διαφορετικά και είναι σε θέση να χειριστούν πράγματα όπως το αλκοόλ, ενώ άλλοι απλά δεν είναι».
Οι ερευνητές, μελετώντας αυτό που θα μπορούσε επιστημονικά να ονομάζεται«αποσπασματική απώλεια μνήμης», ήρθαν στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή οι αναμνήσεις "θολώνουν" εξαιτίας του αλκοόλ.
«Το αποσμασματικο μπλακάουτ πρόκειται βασικά για μερική απώλεια μνήμης, μετά από κατανάλωση αλκοοόλ. Μπορείς να θυμηθείς αποσπάσματα, όμως αφότου σου δίνονται ενδείξεις», δήλωσε ο Wetherill. «Έχεις τις αισθήσεις σου και συμμετέχεις, αλλά ο εγκέφαλός σου δεν ανταποκρίνεται απευθείας. Απλά λαμβάνει τις πληροφορίες και θυμάται τι έχει συμβεί». «Ένα είναι βέβαιο: όσο περισσότερο αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερο το "μπλακάουτ"», τονίζει ο Wetherill.
Οι ερευνητές μελέτησαν 24 φοιτητές, οι οποίοι βγαίνουν δύο ή τρεις νύχτες την εβδομάδα και πίνουν περίπου πέντε ποτά κάθε φορά, ποσότητα που αναγνωρίζεται ως άμετρη κατανάλωση. Οι φοιτητές χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανάλογα με το αν έχουν ξαναπάθει «μπλακάουτ» μετά από μεθύσι ή όχι. Ο εγκέφαλός τους σκανάρεται όσο επιχειρούν να «λύσουν» μια άσκηση μνήμης, στην αρχή όντας νηφάλιοι και, ύστερα, αφότου πιουν μερικά ποτά.
Όταν είναι νηφάλιες, οι δύο ομάδες παρουσιάζουν παρόμοια «σχέδια» εγκεφάλου. Μετά από μικρή κατανάλωση, οι ερευνητές είδαν μεγάλες διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για παράδειγμα, εκείνοι που είναι επιρρεπείς στα μπλακάουτ έδειξαν μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την μετατροπή των εμπειριών σε αναμνήσεις και σε αυτές που αφορούν την προσοχή και την γνωστική λειτουργία.
«Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι ορισμένα άτομα έχουν έναν εγκέφαλο που μπορεί χειριστεί λειτουργίες μέχρι κάποιο σημείο, αλλά αν προσθέσεις ένα ακόμα παράγοντα, όπως το αλκοόλ, υπερφορτώνει», εξηγεί ο Wetherill. «Απλά δεν λειτουργεί όσο αποτελεσματικά μπορεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου