Οι μισές πωλήσεις όπλων παγκοσμίως για την περίοδο 2007-2011 ανήκουν στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ενώ η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές είναι η Ινδία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη, το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη της Σουηδίας (SIPRI).
Η ποσότητα των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 24% την πενταετή αυτή περίοδο σε σύγκριση με εκείνη από το 2002 ως το 2006, σύμφωνα με τη μελέτη του SIPRI.
Η Ινδία εισήγαγε το 10% των όπλων που πωλήθηκαν παγκοσμίως. Οι κύριοι προμηθευτές της, πέραν της Ρωσίας από την οποία προήλθε το 80% των όπλων που αγόρασε, ήταν η Βρετανία και το Ισραήλ.
Οι υπόλοιποι τέσσερις μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων την ίδια περίοδο εντοπίζονται επίσης στην Ασία: ήταν η Νότια Κορέα (6%), το Πακιστάν και η Κίνα (5%) και η Σιγκαπούρη (4%).
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν το 30% των πωλήσεων όπλων παγκοσμίως την περίοδο 2007-2011, διαθέτοντας οπλικά συστήματα σε πάνω από 80 χώρες. Η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι αγοραστές αμερικάνικων όπλων.
Το ποσοστό της Ρωσίας στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων ανήλθε στο 24% και ήταν η κύρια προμηθεύτρια της Κίνας, που επίσης αύξησε τις εξαγωγές της και αναδύεται ως ένας νέος εξαγωγέας όπλων.
Η Γερμανία βρέθηκε στην τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, με το 9% του συνόλου. Οι κύριοι πελάτες της ήταν η Ελλάδα, η Νότια Κορέα και η Νότια Αφρική. Στα είδη που εξήχθησαν περιλαμβάνονται υποβρύχια και φρεγάτες.
Η Γαλλία βρέθηκε στην τέταρτη θέση στις εξαγωγές, με ποσοστό 8% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Βρετανία ανήλθε στην πέμπτη θέση, με ποσοστό 4% και πωλήσεις του μαχητικού Eurofighter Typhoon στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων.
Στην Αφρική, η Αλγερία, το Μαρόκο και η Νότια Αφρική έκαναν τα τρία τέταρτα όλων των εισαγωγών όπλων. Στη βόρεια Αφρική, οι πωλήσεις συμβατικών όπλων αυξήθηκαν 273% από την μια πενταετία στην άλλη, κυρίως λόγω των μαροκινών εισαγωγών, που αυξήθηκαν κατά 443%.
Η Συρία αύξησε κατά 580% τις εισαγωγές όπλων σε όγκο από την 5ετία 2002-2006 στην περίοδο 2007-2001, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.
Χιλή και Βενεζουέλα είχαν μαζί το 61% των εισαγωγών όπλων στη Λατινική Αμερική, ωστόσο η Βραζιλία προβλέπεται να γίνει πολύ πιο σημαντική τα επόμενα χρόνια. Η Βενεζουέλα ανέβηκε από την 46η στην 15η θέση στις εισαγωγές όπλων, με αύξηση 555%, σύμφωνα με το SIPRI.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου