τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

SUDOKU-Πρόταση για τον ελεύθερο χρόνο



H ιστορία του Sudoku
Όλα ξεκίνησαν 222 χρόνια πριν, όταν ο Ελβετός μαθηματικός Leonard Euler σε ηλικία 76 ετών δημιούργησε τα "μαγικά τετράγωνα" (carres magiques). Την ίδια χρονιά που "γεννήθηκε" η πρώτη μορφή του σημερινού παιχνιδιού Σουντόκου, ο Ελβετός μαθηματικός πεθαίνει και το παιχνίδι παραμένει στην αφάνεια για δυο περίπου αιώνες. Το 1979, ο εκδοτικός οίκος Dell επαναφέρει το δημιούργημα του Euler στους αμερικανούς αναγνώστες και λάτρεις των σταυρολέξων και παιχνιδιών λογικής. Παρόλο που το "Number Puzzle", όπως αρχικά ονομάστηκε, δεν κατάφερε να κερδίσει το αμερικανικό κοινό, έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης στη μακρινή Ιαπωνία όταν πρωτοκυκλοφόρησε από την εκδοτική εταιρεία Nikoli. Εκεί το παιχνίδι πήρε και τη σημερινή του ονομασία Sudoku (Suji wa dokushin ni kagiru) που μεταφράζεται σε : "Οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν μια μόνο φορά".

Η εξάπλωση του παιχνιδιού στο δυτικό κόσμο οφείλεται σε ένα Νεοζηλανδό συνταξιούχο δικαστή, τον Γουέιν Γκουλντ, ο οποίος βρισκόταν στην Ιαπωνία και χαζεύοντας σε κάποιο βιβλιοπωλείο μια και δεν γνώριζε την ιαπωνική γλώσσα επέλεξε να αγοράσει ένα βιβλίο με παζλ αριθμών, το Sudoku. Τα συγκεκριμένα παζλ τον συνεπήραν και γρήγορα εθίστηκε σε αυτά. Θέλοντας να λύνει όλο και περισσότερα παζλ δημιούργησε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που θα του δημιουργούσε αμέτρητα Sudoku για να λύνει. Συνεπαρμένος από το παιχνίδι, ο Γκουλντ σκέφτηκε πως το παιχνίδι αυτό θα έπρεπε να γίνει γνωστό σε περισσότερο κόσμο. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, εισέβαλε στα γραφεία των "Times" του Λονδίνου και παρουσίασε την ιδέα του για δημοσίευση του παιχνιδιού στην εφημερίδα.
Η πρόταση του έγινε αποδεκτή και στις 12 Νοεμβρίου 2004, το παιχνίδι έκανε το ντεμπούτο του στην αγγλική εφημερίδα. Η ανταπόκριση που έτυχε από το αναγνωστικό κοινό ήταν άνευ προηγουμένου με αποτέλεσμα λίγες μέρες μετά κι άλλες αγγλικές εφημερίδες, όπως η "Daily Mail" και η "Daily Telegraph" να ακολουθήσουν το παράδειγμα των "Times". Οι πωλήσεις των εφημερίδων εκτινάχθηκαν στα ύψη και σύντομα το παιχνίδι επανεμφανίστηκε στην Αμερική. Τον περασμένο Μάιο κυκλοφόρησε στην αγορά το βιβλίο του Μάικλ Μέαμ "The book of sudoku", το οποίο έγινε ανάρπαστο μέσα σε δυο μόλις εβδομάδες πωλώντας 250 χιλιάδες αντίτυπα. Σήμερα, έξι εκδόσεις με παιχνίδια sudoku βρίσκονται ανάμεσα στα 150 best seller της Αμερικής.

Πώς παίζεται το παιχνίδι
Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί. Κάθε παιχνίδι αποτελείται από ένα πλέγμα 81 τετραγώνων, μοιρασμένα σε 9 μικρότερα τετράγωνα 3x3. Στόχος είναι να συμπληρωθούν τα κενά τετράγωνα ώστε κάθε γραμμή, κάθε στήλη και κάθε τετράγωνο 3x3, να περιέχει τα ψηφία 1 έως 9 μια μόνο φορά. Ακόμα κι αν σας τρομάζουν τα μαθηματικά μπορείτε να λύσετε το παζλ αυτό καθώς το παιχνίδι δεν απαιτεί καμία γνώση μαθηματικών, το μόνο που χρειάζεται είναι κοινή λογική. Η λογική που απαιτείται για την επίλυση σουντόκου είναι αυτή της ατόπου απαγωγής.
Αυτό που αναζητείται είναι το πού δεν μπορεί να μπει ένας αριθμός ώστε να μην επαναλαμβάνεται. Απορρίπτοντας διάφορες θέσεις πρέπει να καταλήξετε στη μοναδική θέση που μπορεί να βρίσκεται. Η λύση ενός παζλ σουντόκου είναι μοναδική!
Πώς να ξεκινήσετε
Μην αρχίσετε το παζλ μαντεύοντας και τοποθετώντας τυχαίους αριθμούς. Οι υποθέσεις μπορούν να καταστρέψουν το παζλ και η επίλυση του να πάρει ώρες ολόκληρες! Τοποθετήστε ένα αριθμό μόνο όταν είστε σίγουροι ότι έχετε εντοπίσει την σωστή θέση που μπορεί να μπει. Ξεκινήστε με σύγκριση των τετραγώνων που έχουν τα περισσότερα στοιχεία, εκεί οι επιλογές σας είναι πολύ λιγότερες .Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείται μολύβι.

1 σχόλιο:

  1. Σουντοκου ή σταυρολεξο;εγω διαλεγω σουντοκου,νομιζω οτι << ακονιζει >> περισσοτερο το μυαλο..επειδη λυνω και σουντοκου και σταυρολεξο,εχω παρατηρησει οτι στα σταυρολεξα συναντας τις ιδιες και τις ιδιες << ερωτησεις >>.και λυνοντας πολλα σταυρολεξα,μετα απο καποιο σημειο μηχανικα λυνονται,γινεται νομιζω παιχνιδι μνημης και οχι παιχνιδι γνωσεων.παντως λυνοντας σταυρολεξα μαθαινεις πολλες εγκυκλοπαιδικες γνωσεις.απο την αλλη το σουντοκου ειναι εντελως διαφορετικο παιχνιδι,για να λυθει ισως να χρειαστουν αρκετες ωρες,ακομη και μερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή