τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τι ακριβώς φοβούνται από μία μικρή και αδύναμη οικονομία σαν της Ελλάδας;

Aκούγεται πολύ συχνά πως το δολάριο έχει συγκρουόμενα συμφέροντα με το ευρώ. Στην περίπτωση που αυτό ισχύει, τότε η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της Ελλάδας θα βόλευε τις ΗΠΑ και μάλιστα θα έπρεπε η Αμερική να πρωτοστατεί στις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, εφόσον αυτή είναι ο αδύναμος κρίκος του ευρώ. Αντί όμως αυτής της αναμενόμενης εν πολλοίς συμπεριφοράς, την οποία επιβάλλει η λογική της οικονομίας, βλέπουμε τις ΗΠΑ να φέρονται “περίεργα”. Απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την Ευρώπη να σπεύδουν να πολεμήσουν τους διεθνείς κερδοσκόπους. Γιατί συμβαίνει τελικά αυτό; Τι ακριβώς φοβούνται από μία μικρή και αδύναμη οικονομία σαν της Ελλάδας, τι ανατρέπει αυτή την οικονομική λογική των υπερδυνάμεων;

Αυτό το οποίο φοβούνται όλοι αυτοί, είναι η δραχμή. Γιατί η δραχμή μπορεί εύκολα να γίνει το κυρίαρχο νόμισμα της Μεσογείου και να απειλήσει το ευρώ, το οποίο ακουμπά κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία της Βορείου Ευρώπης. Τα ελληνικά νησιά αποτελούν μορφές κεφαλαίου μεγάλης οικονομικής απόδοσης ως τουριστικοί προορισμοί. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Coca-Cola ή η Heinz, βλέπουν τη Μεσόγειο ως την πλουσιότερη αγορά του πλανήτη. Αυτή είναι η δύναμη της Μεσογείου.
Η Μεσόγειος εισπράττει ό,τι υπάρχει στις τσέπες του κόσμου, ενώ η παραγωγή των βιομηχανικών μονάδων εισπράττει μόνον όταν υπάρχει οικονομική λειτουργία. Τώρα, που η οικονομική κρίση έγινε παγκόσμια και ομοιογενής, οι ισχυροί του συστήματος φοβούνται ένα λαό, ο οποίος θα προσπαθήσει να επιβιώσει, χωρίς να σέβεται τις αρχές του δικού τους συστήματος. Σε μια εποχή αβεβαιότητας και με τη φτώχεια να είναι μια συνεχής και μόνιμη απειλή, φοβούνται τον πρώτο λαό, ο οποίος θα λειτουργήσει αυτόνομα και δε θα ακολουθεί το οικονομικό τους σύστημα, έχοντας επιστρέψει σε μια δική του επιλογή. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η δραχμή δεν είναι απλό πράγμα, γιατί μια επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα μπορεί να αποτελέσει την κερκόπορτα στο παγκόσμιο σύστημα, στο παγκόσμιο οικονομικό “οικοδόμημα”. Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν οι πάντες αγωνιούν για την τύχη αυτής της ελληνικής οικονομίας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου