τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ο βασιλιάς, ο εγκληματίας και το δίλημμα


Ο Krishnamurti είχε πει κάποτε ότι οι άνθρωποι δεν φοβούνται το άγνωστο. Εξάλλου πως μπορείς να φοβάσαι κάτι που δεν γνωρίζεις; Στην πραγματικότητα, έλεγε, οι άνθρωποι φοβούνται την αποκόλληση από το ήδη γνωστό. Ακόμα κι αν ζουν στην κόλαση, θα προτιμήσουν να παραμείνουν εκεί παρά να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Ακολουθεί μια πολύ όμορφη σχετική παραβολή της Ευαγγελίας Βασιλείου για τo www.anapnoes.gr.

Κάποτε σε ένα βασίλειο, όχι πολύ μακριά από εδώ, φέρανε μπροστά στο βασιλιά έναν εγκληματία για να του αποδώσει την τιμωρία του. Ο βασιλιάς που ήταν μεγαλόκαρδος του είπε πως είχε τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ δύο ποινών. Η μία ήταν η κρεμάλα επιτόπου χωρίς καμία καθυστέρηση και η άλλη επιλογή ήταν κρυμμένη πίσω από μια μεγάλη σκούρα και βαριά σιδερένια πόρτα. Ο εγκληματίας χωρίς να το πολυσκεφτεί διάλεξε την κρεμάλα.


Έτσι όπως του περνούσαν τη θηλιά από το λαιμό, γυρνά προς τον βασιλιά: “Αλήθεια, από περιέργεια, τι ήταν πίσω από αυτή την πόρτα;” Με ένα πικρό χαμόγελο ο βασιλιάς απάντησε: “Ξέρεις, είναι πράγματι αστείο, γιατί σε όλους δίνω πάντα την επιλογή να διαλέξουν την κρεμάλα ή την πόρτα και πάντα όλοι διαλέγουν την κρεμάλα”. “Πες μου! Τι είναι πίσω από την πόρτα;”, επιμένει ο εγκληματίας. “Μη φοβάσαι, το μυστικό σου θα’ναι ασφαλές, είμαι τάφος!”, λέει σαρκαστικά δείχνοντας με νόημα την περασμένη θηλιά στο λαιμό του.

Ο βασιλιάς έκανε μια παύση κι ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα, του είπε: “Ήταν Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΟΥ. Αλλά φαίνεται πως οι άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ το άγνωστο που το απορρίπτουν αμέσως, ακόμα και για το χειρότερο γνωστό!”.

“Πολλοί από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας γιατί ζούμε τους φόβους μας” – Les Brown

Το μήνυμα αυτής της ιστορίας είναι μια δυνατή υπενθύμιση για το πόσο “κολλημένοι” είμαστε με το γνώριμο, το γνωστό, το οικείο, ακόμα κι αν βλέπουμε ότι “μας σκοτώνει”. Δυστυχώς πολλοί από εμάς ζούμε τη ζωή μας επιλέγοντας συνειδητά τη γνωστή δική μας “θηλιά” (τον οικείο πόνο, τα οικεία μοτίβα μας κ.ο.κ.). Φοβόμαστε τόσο πολύ να επιλέξουμε το άγνωστο, το οποίο μπορεί και να μας οδηγήσει στην ελευθερία που αναζητάμε και στην πολυπόθητη ευτυχία.

Η ζωή μας είναι ένας συνεχόμενος αγώνας αντίστασης σε αυτό το “Άγνωστο”. Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Να περιφερόμαστε όλοι με τις “θηλιές” μας περασμένες στο λαιμό και να αναρωτιόμαστε γιατί νιώθουμε έτσι… λίγο “νεκροί”!

ΣΗΜΕΡΑ λοιπόν αποφάσισε ότι έχεις το κουράγιο να ξεπεράσεις τους φόβους σου, έναν-έναν.
ΣΗΜΕΡΑ αποφάσισε να βγάλεις επιτέλους αυτή τη θηλιά απ’το λαιμό που σε πνίγει και σε τυφλώνει.
ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ να ανοίγεις μία-μία τις πόρτες που σε οδηγούν σε ένα συναρπαστικό Άγνωστο. Κατανόησε και δέξου πως αυτό το Άγνωστο είναι ταυτόχρονα η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σου και ο δρόμος σου για προσωπική ανάπτυξη και χαρά. Θα δεις!

Η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις κρύβει το θησαυρό που αναζητάς…
(Joseph Campbell)



enallaktikidrasi.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου