τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Περί Απλεπιστημίου 2015

Γιάννης Μακριδάκης


Το Απλεπιστήμιο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και “φοίτησαν” σε αυτό περί τους 200 ανθρώπους. Στόχος του είναι οι μετέχοντες σε αυτό, μέσα από συζητήσεις και δράσεις βιωματικές να έρχονται σε άμεση επαφή με την φυσική τους υπόσταση και τη θέση τους ανάμεσα στα άλλα φυσικά πλάσματα καθώς και τον ρόλο τους ως προς τους φυσικούς πόρους.

Το Απλεπιστήμιο κατά τα δύο χρόνια του βίου του έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας παρουσιάζοντας την φιλοσοφία του και προωθώντας στην κοινωνία την αλλαγή πορείας, δηλαδή την είσοδό μας στην μετακαταναλωτική-μετακαπιταλιστική εποχή, όπου θα κυριαρχεί ο σεβασμός στον πραγματικό πλούτο, δηλαδή στην κάθε μορφής ζωή και στους φυσικούς πόρους που αποτελούν αγαθά κοινοκτημοσύνης όλων των πλασμάτων του οικοσυστήματος και όχι εμπορεύματα προς εκμετάλλευση και ιδιωτικοποίηση.

Τα “εργαλεία” που το Απλεπιστήμιο προτείνει σε κάθε “καταναλωτή” ο οποίος έχει νιώσει το αδιέξοδο, την αυτοκαταστροφή και τελικά την Ύβρη της καταναλωτικής του καθημερινής διαβίωσης και νιώθει έτοιμος να αλλάξει “πίστα”, είναι η φυσική ζωή, η φυσική διατροφή και η φυσική καλλιέργεια.
Μέθοδες και στάση ζωής που αποτελούν την φιλοσοφία και την “διδασκαλία” του Απλεπιστημίου, οι “φοιτητές” του οποίου έχουν στόχο την κατ’ έτος πρόοδό τους “εις κατώτερα” έως ότου φτάσουν στην ρίζα τους, την αναγνωρίσουν και αρχίσουν να ζουν δυναμώνοντάς την.

Το Απλεπιστήμιο κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια γινόταν στη Βολισσό και ξεκινούσε την πρώτη Τετάρτη μετά τον Δεκαπενταύγουστο, είχε δε διάρκεια 5 μέρες. Οι συμμετέχοντες κατασκήνωναν εντός του Προσκοπικού Κατασκηνωτικού Κέντρου στον Μάναγρο και άλλοι έμεναν σε δωμάτια στο χωριό.

Φέτος οι Πρόσκοποι που διαχειρίζονται το Κατασκηνωτικό Κέντρο, για δικούς τους λόγους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με μη αποδοχή των όσων το Απλεπιστήμιο πρεσβεύει αλλά και για λόγους προφανούς εμπάθειας, αποφάσισαν να μας στερήσουν τη δυνατότητα χρήσης του χώρου, τον οποίον βεβαίως συνέχισαν να παραχωρούν έναντι του αντιτίμου, το οποίο ζητούν (και πληρώναμε και εμείς κατά τα παρελθόντα έτη αυξημένο 7ευρώ/άτομο/νύχτα), σε άλλους για άλλες δράσεις.

Δεν ασχολούμαι περαιτέρω με ανθρώπους τέτοιου επιπέδου συνειδητότητας, οπότε ενημερώνω τους φίλους, αναγνώστες και ενδιαφερόμενους ότι το Απλεπιστήμιο δεν έχει τρόπο και χώρο να φιλοξενήσει τόσους ανθρώπους φέτος στη Βολισσό. Ευχαρίστως όμως θα συν-υπάρξουμε και θα συν-δράσουμε με όσους βρεθούν και φέτος εδώ, όπως κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η διαμονή όσων θα έρθουν ειδικά για τις μέρες του Απλεπιστημίου, αναγκαστικά θα γίνει σε ενοικιαζόμενα σπιτάκια του χωριού ή σε δωμάτια της γύρω περιοχής ή (κάποιων, λίγων λόγω περιορισμένων κατάλληλων μερών) σε ελεύθερη κατασκήνωση.

Επίσης επειδή το χωριό μέχρι τις 23 Αυγούστου θα είναι πλήρες λόγω δύο ιστιοπλοϊκών αγώνων που θα περάσουν ή θα εκκινήσουν από εδώ, το Απλεπιστήμιο θα μετατεθεί μερικές μέρες και θα γίνει την εβδομάδα 24-28 Αυγούστου και παρακαλώ όποιους θα έρθουν να με ενημερώσουν στο μέηλ akridaki@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου