τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Δήμαρχος Κουτσογιάννης και η απαγόρευση του φεστιβάλ άμεσης δημοκρατίας στην πόλη


Δεν είχαμε καμία αυταπάτη πως το παιδί της νεοφιλελεύθερης λογικής των χορηγών, και των πάρτυ στην πλάτη των εθελοντών θα λειτουργούσε διαφορετικά όταν θα έπαιρνε την εξουσία. Ο παραπονιάρης επικεφαλής των φεστιβάλ κινηματογράφου στην πόλη μας, αυτός που εκμεταλλεύτηκε την εργασία και τη δημιουργία εκατοντάδων νέων της πόλης αλλά και ολόκληρου του κόσμου, για να κάνει δημόσιες σχέσεις και πολιτική καριέρα, αρνείται να δώσει άδεια για τη διεξαγωγή του φεστ άμεσης δημοκρατίας. Ενός φεστ που θα γινόταν χωρίς το αλισβερίσι με χορηγούς, χωρίς τη λογική του κέρδους, χωρίς την εκμετάλλευση της εργασίας και των γνήσιων αισθημάτων των εθελοντών. Το φεστ άμεσης δημοκρατίας είναι η καρδιά των συλλογικοτήτων, των συνεργατικών εγχειρημάτων, των συνελεύσεων που αποφάσισαν να φτιάξουν εδώ και τώρα έναν άλλο κόσμο, όπου οι αξίες της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης είναι το δέντρο των αισθήσεων του.

Η άρνηση του Κουτσογιάννη να χρησιμοποιήσουμε κάποιο δημόσιο χώρο για το φεστ άμεσης δημοκρατίας, είναι μία πολιτική επιλογή που έρχεται να επιβεβαιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πως ο νέος δήμαρχος θα σταθεί στο πλευρό της καθεστωτικής λογικής, που θέλει τις ζωές μας να πουλιούνται ως εμπόρευμα, στις αγορές των κυρίαρχων. Ο Κουτσογιάννης, δεν θέλει να καταλάβει πως οι εποχές των παχιών δημάρχων που μετέτρεπαν τους δημόσιους χώρους και τον κοινωνικό πλούτο σε τσιφλίκια τους έχουνε περάσει, και δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Οι πλατείες, τα σχολεία, τα εργοστάσια, το νοσοκομείο, κάθε γωνιά αυτής της πόλης δεν ανήκουν στην αφεντιά του, για να μπορεί να τα παραχωρεί όπως και όπου θέλει, αποφασίζοντας και διατάσσοντας όπως μας ξεκαθάρισε.


Είμαστε σίγουροι πως ο Κουτσογιάννης και οι αυλικοί του έμαθαν και τρόμαξαν πως στην πόλη τους αναδύεται ένας άλλος κόσμος, αυτός της άμεσης δημοκρατίας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργούν ζώνες ελευθερίας, ισότητας και δικαιοσύνης χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, χωρίς την ανάθεση των ζωών τους σε επαγγελματίες της πολιτικής, χωρίς ειδικούς της οικονομίας και της διοίκησης. Ο Κουτσογιάννης και οι αυλικοί του συμβουλεύτηκαν λάθος το μαξιλάρι τους. Οι ιεραρχικές τους συνήθειες, τα απέραντα αλισβερίσια τους με τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά, οι καλοστημένες συνεντεύξεις, οι θεαματικές εικόνες, δεν μπορούν να κρύψουν αυτό που είναι: διαχειριστές ενός καθεστώτος που τα λογαριάζει όλα σε χρήμα, εκφραστές της κακής διακυβέρνησης, εκπρόσωποι της αδικίας και της ανισότητας, υπερασπιστές του νεοφιλελεύθερου φασισμού της εποχής μας.

Εμείς λέμε και πράττουμε το αυτονόητο: οι δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι ελεύθεροι για κοινή χρήση από τους πολίτες της πόλης. Οι πολίτες της πόλης μέσα από τις συνελεύσεις τους – σε γειτονιές, συλλόγους κλπ – πρέπει να διαχειρίζονται τη λειτουργία και τη χρηστικότητα τους με σκοπό την ανάδειξη τους ως κοινωνικών χώρων , όπου θα βρισκόμαστε για να συμμετέχουμε, να συζητάμε, να αποφασίζουμε, να δημιουργούμε, να διασκεδάζουμε πέρα από τις λογικές του κέρδους και της εκμετάλλευσης, χωρίς να είμαστε αφεντικά και χωρίς να παραμένουμε δούλοι.

Το φεστιβάλ της άμεσης δημοκρατίας δεν παραιτείται από το αυτονόητο δικαίωμα του να ζει και να αναπνέει ελεύθερα μες τον σάπιο κόσμο των καπιταλιστικών ψευδαισθήσεων. Απέναντι σε αυτή την κακή κυβέρνηση εμείς θα διασφαλίσουμε πως το φεστ δεν θα είναι απλά ένα διήμερο, αλλά θα γιορτάζεται κάθε μέρα του χρόνου, όπου εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, δημιουργούμε, κινούμαστε και ζούμε μέσα στην πόλη. Ξέρουμε πως οι Κουτσογιάννηδες αυτού του τόπου δεν τελείωσαν ακόμα, είμαστε όμως σίγουροι πως ο σπόρος έπεσε προ πολλού και οι μέρες τους είναι μετρημένες. Γιατί η άμεση δημοκρατία δεν είναι η ουτοπία κάποιων γραφικών ρέμπελων της πόλης, αλλά η συλλογική μας εφεύρεση, φτιαγμένη στο εργαστήριο των αγώνων μας για μία καλύτερη ζωή, χωρίς αφεντικά και εργάτες, χωρίς άρχοντες και αρχόμενους, χωρίς διευθυντές και διευθυνόμενους.

Συνέλευση για την άμεση δημοκρατία στη Νάουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου