τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το αγόρι που νίκησε τον Έμπολα χορεύοντας
Ένα 11χρονο αγόρι, ο Μαμαντί, ασθενής με Έμπολα σε θεραπευτικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λιβερία, χορεύει στους ρυθμούς Azonto, κάνοντας τους υπόλοιπους ασθενείς να χαμογελούν, παραδίδοντας μαθήματα πίστης και γενναιότητας.

Στον ειδικό χώρο με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Έμπολα στο θεραπευτικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Φόγια της Λιβερίας, οι 2 στους 3 ασθενείς δεν θα καταφέρουν τελικά να νικήσουν το θανατηφόρο ιό.

Ένα τρανζίστορ παίζει δυνατά Azonto, μουσική από την γειτονική Γκάνα. Οι άνθρωποι είναι αδύναμοι και αποκαμωμένοι, ξαπλωμένοι οι περισσότεροι στα κρεβάτια τους ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα δίνει μεγάλη μάχη με τον Έμπολα, κόντρα στις πιθανότητες.


Εκτός από έναν ασθενή: Το μικρό Μαμαντί, που χορεύει στους ρυθμούς Azonto, κάνοντας τους άλλους ασθενείς να ελπίζουν για το μέλλον. Κάνει άλματα, γονατίζει, κουνάει τα χέρια του και λικνίζεται με μεγάλη επιδεξιότητα. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά ο Μαμαντί είναι ένας ακόμη ασθενής Έμπολα. «Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε» αναφέρει η Δρ. Ρομπέρτα Πετρούτσι από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Σκεφτήκαμε ότι ίσως να είχε γίνει κάποιο λάθος». Οι εξετάσεις του Μαμαντί ξαναστάλθηκαν στα εργαστήρια ενώ του χορηγήθηκαν πολυβιταμίνες, παρακεταμόλη, αντιβιοτικά και ανθελονοσιακά χάπια καθώς το μικρό αγόρι ήταν θετικό και στην ελονοσία.

Η αδερφή του Μαμαντί, 14 ετών, εισήχθη και αυτή στην κλινική μια εβδομάδα αργότερα. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε. Λίγες μέρες μετά απεβίωσε. Όταν η μητέρα του τον πληροφόρησε με δάκρυα στα μάτια, εκείνος παρέμεινε δυνατός. «Μην κλαις μαμά» είπε μόνο.

Στις 4 Σεπτέμβρη, μετά από τρία θετικά τεστ που έχουν προηγηθεί, βγαίνουν τα αποτελέσματα της τέταρτης εξέτασης του Μαμαντί. Το τεστ είναι επιτέλους αρνητικό. Ο Μαμαντί βγαίνει από το θεραπευτικό κέντρο τρέχοντας. «Είμαι πολύ χαρούμενος» λέει το εντεκάχρονο αγόρι, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι μόλις βγήκε νικητής στο παιχνίδι με το θάνατο.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την παρέμβαση για τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο 2014 και αυτή την στιγμή έχουν προγράμματα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό. Από τον Μάρτιο, έχουν δεχθεί 2.615 άτομα, εκ των οποίων 1.408 ήταν θετικοί στον ιό Έμπολα και 342 κατάφεραν να επιζήσουν (8/9/2014).

protothema.gr
seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου