τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Σεβασμός στη διαφορετικότητα…

Ο Λίαμ Ντέιβις αγωνίζεται στην αγγλική Κόνφερενς, σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο και αποτελεί τον μοναδικό ποδοσφαιριστή στο Νησί που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι γκέι και συνεχίζει να αγωνίζεται εκεί. Μέχρι στιγμής, στις κατηγορίες όπου το ποδόσφαιρο παραμένει ένα παιχνίδι και η εμπορευματοποίηση δεν έχει αλλοιώσει τον σεβασμό και τις αξίες, δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα…


Ο 23χρονος ποδοσφαιριστής της Γκέινσμπορο Τρίνιτι, η οποία παίζει έξι κατηγορίες κάτω από την Πρέμιερ Λιγκ, εδώ και τέσσερα χρόνια έχει δηλώσει ανοιχτά της σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ωστόσο, δεν έχει βιώσει κανέναν ρατσισμό. Οι συμπαίκτες του, οι αντίπαλοι, οι παίκτες τον σέβονται. «Με φωνάζουν… νάνο και όχι οτιδήποτε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο BBC και πρόσθεσε: «Οι παίκτες κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν πλεονέκτημα σε σχέση με τον αντίπαλο». Η μοναδική φορά που έχει δεχτεί χαρακτηρισμό λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων, είχε γίνει από έναν αντίπαλο ποδοσφαιριστή, αλλά όπως τονίζει αργότερα του έστειλε απολογητικό μήνυμα. «Νομίζω ότι οι παίκτες ξέρουν που είναι τα όριά τους και δεν θα πρέπει να είναι διαφορετικά με το ρατσισμό».



Την ιστορία του αποκάλυψε η Lincolnshire Echo, λίγο μετά την παραδοχή του Τόμας Χίτζλσπεργκερ, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρώην ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ που αποκαλύπτει ότι είναι γκέι. Σε αντίθεση πάντως με τον πρώην άσο της Άστον Βίλα, ο οποίος βγήκε μπροστά αφού σταμάτησε τη μπάλα, ο Ντέιβις πήρε το ρίσκο να το κάνει ενώ αγωνίζεται ακόμα. Το εκμυστηρεύτηκε σε συμπαίκτης του στην Σέμπι Τάουν και τη Μπριγκ Τάουν, πριν κάνει το ίδιο και με τη νυν ομάδα του το προηγούμενο καλοκαίρι. «Έφτασα σε ένα στάδιο στη ζωή μου όπου δεν είχα λόγο να κρύψω ποιος ήμουν», τονίζω.

Από το 1990, όταν και ο Τζάστιν Φασάνου αποκάλυψες τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και εν τέλει αυτοκτόνησε, δεν έχει υπάρξει άλλος ποδοσφαιριστής στις τάξεις του αγγλικού ποδοσφαίρου που να έχει μιλήσει ανοιχτά για το συγκεκριμένο θέμα. Τα αγγλικά ΜΜΕ, στη λαίμαργη αναζήτησή τους έδωσαν μεγάλη έκταση στην αποκάλυψη του Σουηδού Άντον Χίσεν, ο οποίος δεν παίζει στο Νησί, αλλά είναι γιος του πρώην άσου της Λίβερπουλ Γκλεν. Ο Αμερικανός Ρόμπι Ρότζερς, ο οποίος στο παρελθόν είχε φορέσει τη φανέλα της Λιντς, παραδέχθηκε ότι είναι γκέι και σταμάτησε το ποδόσφαιρο, για να επιστρέψει αργότερα με τη φανέλα των Λ.Α Γκάλαξι.

Ο Ντέιβιτς πάντως παραμένει προσγειωμένος. Γνωρίζει ότι σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ ή οποιασδήποτε μεγάλης κατηγορίας, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. «Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να σκεφτεί κανείς. Τα ΜΜΕ, τους ατζέντηδες, τις δεκάδες χιλιάδες των αντίπαλων οπαδών, οπότε καταλαβαίνω γιατί υπάρχει προβληματισμός. Αλλά στις χαμηλότερες κατηγορίες, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βγαίνουν περισσότεροι παίκτες να μιλήσουν, αφού αυτά τα θέματα δεν υφίστανται». Σε αντίθεση με τον Χίτζλπεργκερ, ο Ντέιβις προπονείται δύο φορές τη βδομάδα, παίζει σε αγώνες με λιγότερους από χίλιους θεατές και παράλληλα «τρέχει» ένα καφέ για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

«Δεν έχουν υπάρξει θέματα στα αποδυτήρια, απολύτως τίποτα, σε κανέναν από τους συλλόγους που έχω βρεθεί. Δεν έχω ακούσει περίεργα σχόλια, ούτε έχω παρατηρήσει τίποτα». Ο συμπαίκτης του, Ντομινίκ Ρομά τονίζει: «Αποδέχεσαι τους ανθρώπους για αυτό που είναι και δεν έχει υπάρξει ποτέ, κανένα ζήτημα στα αποδυτήριά μας». «Όλοι οι συμπαίκτες μου και ο προπονητής είναι υποστηρικτικοί. Το ίδιο και οι οπαδοί», τονίζει. Σε μια κατηγορία χωρίς χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα και συμφέροντα, όπου το ποδόσφαιρο παραμένει παιχνίδι, τα πράγματα είναι διαφορετικά….

Επιμέλεια: Θάνος Σαρρής

@Thansarr

http://othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου