τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Υψηλής ποιότητας διακρίσεις του «Μελισσουργείου»

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η μικρή παραγωγή της Ευβοίας εξάγεται ήδη στην Αμερική, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην παρούσα φάση, οι εμπνευστές του εγχειρήματος, η Νατάσσα Κεφαλά και ο Κώστας Αργύρης, βρίσκονται σε συζητήσεις για την εξαγωγή του προϊόντων στην αγορά της Δανίας. Η ιστορία του «Μελισσουργείου» αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα των υψηλών δυνατοτήτων που έχουν οι Ελληνες παραγωγοί.
 
Στη λίστα των «50 καλύτερων τροφίμων και ποτών» του έγκρυου Guilt of Fine Food, που κυκλοφορούν στο εμπόριο εκλεκτών τροφίμων της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας («the definitive list of the greatest food and drink», όπως αυτοπροσδιορίζεται) φιγουράρει το ελληνικής παραγωγής μέλι «Μελισσουργείον» από τις Κονίστρες Ευβοίας.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εμφάνισή του στην αγορά, το «Μελισσουργείον» διακρίνεται από τα Great Taste Awards 2012-2013, κερδίζοντας έτσι ευκολότερα έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Σήμερα, η μικρή παραγωγή της Ευβοίας εξάγεται ήδη στην Αμερική, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην παρούσα φάση, οι εμπνευστές του εγχειρήματος, η Νατάσσα Κεφαλά και ο Κώστας Αργύρης, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή των προϊόντων στην αγορά της Δανίας. Τα ελληνικά προϊόντα που δρέπουν δάφνες στο εξωτερικό κρύβουν μεράκι, σκληρή δουλειά και πάθος, ενώ η ιστορία του «Μελισσουργείου» είναι ένα παράδειγμα για τις δυνατότητες που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί.
 
Όπως εξηγεί μιλώντας στην «ΗτΣ» η Νατάσσα Κεφαλά, «η παραγωγή μας βασίζεται αποκλειστικά στην ορθή μελισσοκομική πρακτική αλλά και στη μη χρήση φαρμάκων, αξιοποιώντας στοιχεία της ελληνικής φύσης, όπως το έλατο, το θυμάρι, το πεύκο και η ερείκη», υπογραμμίζοντας πως «τα προϊόντα μας είναι βιολογικά, με αγάπη και σεβασμό πρωτίστως στην εκπληκτική κοινωνία των μελισσών και βεβαίως στον τελικό παραλήπτη των μελισσοκομικών αγαθών που είναι ο καταναλωτής μας. Η φιλοσοφία μας δεν αφορά την ποσότητα, αλλά πρωτίστως την ποιότητα. Παράγουμε και διαθέτουμε αυτό που θα θέλαμε και εμείς να φάμε στο σπίτι μας, αυτό δίνουμε στους καταναλωτές μας». Επίσημα, οι βάσεις της μικρής μονάδας παραγωγής στις Κονίστρες Ευβοίας, μπαίνουν στις αρχές του 2009, όταν ο Κώστας Αργύρης γνώρισε τη μελισσοκομία, μέσα από ένα σεμινάριο στο Ι.Γ.Ε. στο κτήμα Συγγρού το 2005.
 
Αρχικά, στήνονται οι πρώτες τρεις κυψέλες, στο χωριό του Κώστα, τις Κονίστρες Κύμης στην Εύβοια, που αποτέλεσαν τη βάση της σημερινής μονάδας που πλέον αριθμεί 150 κυψέλες.
 
Διακρίσεις

  Στα πρώτα βήματα της παραγωγής, μαθαίνουν για τα Great Taste Awards, τον έγκυρο διαγωνισμό που γίνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο, όπου περίπου 350 επαγγελματίες γευσιγνώστες απονέμουν τις πολυπόθητες διακρίσεις ποιότητας και γεύσης, σε υποψήφια προϊόντα από όλο τον κόσμο. Έτσι, αποφασίζουν να στείλουν δείγματα των μελιών τους. Το αποτέλεσμα ήταν το θυμαρίσιο μέλι να αποσπάσει την ανώτατη διάκριση των τριών αστεριών, μια διάκριση που πήραν μόνο 123 προϊόντα από τα 8.807 που ήταν υποψήφια από όλο τον κόσμο.
 
Επί πλέον, μπαίνει στη λίστα του Guilt of Fine Food με τα top 50 καλύτερα τρόφιμα, που κυκλοφορούν στη Μ. Βρετανία και στην Ιρλανδία. Ενώ, το μέλι τους από πεύκο διακρίνεται και αυτό με ένα αστέρι. Η ετικέτα που θα τα συνοδεύει στο εξής, είναι ένα διαβατήριο για τα καλύτερα deli παγκοσμίως, τυφλή επιλογή για τους καταναλωτές ποιοτικών προϊόντων και μια επιβράβευση της δουλειάς των παραγωγών. Τα προϊόντα που παράγουν είναι τέσσερις ποικιλίες και αφορούν: μέλι από θυμάρι, έλατο, πεύκο και ρείκι. Το θυμαρίσιο μέλι τους βγαίνει σε ποσότητα 100-150 κιλά και του πεύκου σε 500-600 κιλά.
 
Επί 45 ημέρες 350 κριτές επιλέγουν με τυφλή γευσιγνωσία τα προϊόντα με την καλύτερη ποιότητα και γεύση. Είναι κυρίως κριτικοί εστιατορίων, ιδιοκτήτες μεγάλων deli, σεφ, δημοσιογράφοι γεύσης. Για να δώσουν σε ένα προϊόν 2 ή 3 αστέρια πρέπει να υπάρχει η ομόφωνη γνώμη τουλάχιστον 25 κριτών. Οι υποψηφιότητες χιλιάδες και ο συναγωνισμός μεγάλος. Ενώ, κερδισμένοι, εκτός από τους βραβευμένους, είναι και οι έμποροι που θα βάλουν στο κατάστημα ένα εγγυημένο προϊόν και, φυσικά, οι καταναλωτές: η στρογγυλή ετικέτα των Great Taste Awards είναι μια εγγύηση ότι το προϊόν είναι πραγματικά καλό, πέρα από διαφημίσεις.
 
success story
  • Το 2013 αποσπά δύο «Great Taste Awards» για το «Μελισσουργείον» για το «Organic Heather Honey» και το «Organic Thyme & Eucalyptus honey»!
  • Το 2012, πρώτη χρονιά στον διαγω- νισμό, αποσπά τρία «Great Taste Awards» για το «Μελισσουργείον».
  • Το μέλι από θυμάρι συμπεριλήφθηκε στο «Top 50 foods in the UK - Guild of Fine Food's annual Great Taste Awards» αποτελώντας σπουδαία διάκριση.
  • Τα προϊόντα παράγονται σε 4 ποικιλίες και αφορούν: μέλι από θυμάρι, έλατο, πεύκο και ρείκι.
  • Αρχικά, στήνονται οι πρώτες 3 κυψέλες, στο χωριό του Κώστα, τις Κονίστρες Κύμης στην Εύβοια, ενώ σήμερα αριθμεί 150 κυψέλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου