τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Εκδήλωση: "Το νερό ως κοινό αγαθό: από τη θεωρία στην πράξη"

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Συντονιστικό Πολιτών & Φορέων «SOSτε το Νερό» διοργανώνουν εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού με θέμα "Το νερό ως κοινό αγαθό: από τη θεωρία στην πράξη" τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές:
Ανν λε Στρατ, αντιδήμαρχος Παρισιού, πρόεδρος της Eau de Paris
Οσμάν Οζγκιουβέν, δήμαρχος Δικελί (Τουρκία)

Σε όλη την Ελλάδα επιτροπές και πρωτοβουλίες πολιτών δραστηριοποιούνται, δικτυώνονται και ενημερώνουν σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ). Οι δύο φορείς που συνδιοργανώνουν την εν λόγω εκδήλωση αποτελούν μέρος αυτού του κινήματος και μέχρι σήμερα έχουν διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών με αντικείμενο τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων του νερού και την ιδιαίτερη φύση του ως κοινού αγαθού.

Στόχος της εκδήλωσης είναι, μέσα από την παρουσίαση συγκεκριμένων εμβληματικών εγχειρημάτων (Παρίσι και Δικελί), να διευρύνουμε τη συζήτηση και την τεκμηρίωση για την προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη και οικολογική διαχείριση του νερού υπό δημόσιο έλεγχο, απορρίπτοντας τους μύθους που καλλιεργούν οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών. Η σχετική εμπειρία από την οποία μπορούμε να ωφεληθούμε είναι άλλωστε υπαρκτή, δυναμικά αυξανόμενη και προσβάσιμη.
Η Ανν λε Στρατ, αντιδήμαρχος  του Παρισιού, που παρακολούθησε και πρωτοστάτησε στο ζήτημα της ανάκτησης από το δήμο της εταιρείας ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας, θα μας μιλήσει για την Eau de Paris· τον τρόπο λειτουργίας της, τη δομή της και τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και συμμετοχής των εργαζομένων και των πολιτών στο σχετικό εγχείρημα. Επιπλέον θα αναφερθεί στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, που έγιναν αφόρητες, οδηγώντας στην επαναφορά της εταιρείας υπό δημόσιο έλεγχο.

Ο Οσμάν Οζγκιουβέν είναι δήμαρχος του Δικελί (Τουρκία) και θα αναφερθεί στην εμπειρία εφαρμογής ενός ιδιαίτερου συστήματος τιμολόγησης του νερού που ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητά του ως κοινού αγαθού, καθώς και στον επανασχεδιασμό της εταιρείας ύδρευσης που απαιτήθηκε για κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων, δέκα κυβικά μέτρα νερού το μήνα παρέχονται δωρεάν σε άπορους δημότες, ενώ όποιος υπερβαίνει αυτό το όριο χρεώνεται κανονικά για το σύνολο της κατανάλωσής του. Κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές εφαρμόζονται στον ίδιο δήμο και σε άλλους τομείς (φροντίδα υγείας με χαμηλό κόστος, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες και ψωμί σε τιμή κόστους). Οι δημότες στέκονται στο πλευρό της δημοτικής αρχής, που διώκεται επί σειρά ετών εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει. Η περίπτωση του Δικελί αποδεικνύει ότι η ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου προσπερνιέται όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση.

alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου