τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ψήφισμα Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Για Τα Μεταλλεία Χρυσού

Η Γενική Συνέλευση της Πανελληνίας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων που συνήλθε σήμερα Τρίτη 8-10-2013 στη Θεσσαλονίκη, δηλώνει ομόφωνα την αντίθεση των μελών της, Δασολόγων του Δημοσίου, στην επιχειρούμενη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Βόρειο Χαλκιδική, η οποία περιλαμβάνει ανοικτή εξόρυξη χρυσού, την μετατροπή σε λίμνες αποβλήτων δύο ρεμάτων και την κατασκευή  εργοστασίου μεταλλουργίας  χρυσού χαλκού και χημικού εργοστασίου παραγωγής θειικού οξέος.
Θεωρούμε ότι το είδος και η κλίμακα των σχεδιαζόμενων επεμβάσεων,  σε 3.500 στρέμματα αιωνόβιων  δασών δρυός-οξυάς-καστανιάς, αποτελούν βίαια επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, η οποία ξεφεύγει από τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και ίσως της χώρας μας και θα προκαλέσει μόνιμες και μη αντιστρεπτές ζημιές και συγκεκριμένα:
•       Καταστροφή πολύτιμων φυσικών Δασών κάποια από τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά των αρχέγονων δασών.
•       Καταστροφή παραγωγικών εδαφών, τα οποία διαχρονικά και κατά αειφορικό τρόπο στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες.
•       Αχρήστευση των υδάτινων πόρων πολλών λεκανών απορροής και μεταφορά τοξικών ρυπαντών στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον.
•       Υποβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και κατά συνέπεια του περιβάλλοντος της Βόρειας Ελλάδας σε υπερτοπική κλίμακα.
•       Αχρήστευση πολύτιμων θέσεων εργασίας στη γεωργία, στη δασοπονία, στη μελισσοκομία, στην αλιεία, στο εμπόριο, στον τουρισμό και οικοτουρισμό, στο χώρο της κατοικίας κ.α..
•       Διάρρηξη του κοινωνικού ιστού με την ακύρωση παραδοσιακών επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων από μια εκμετάλλευση με ημερομηνία λήξης.
Με δεδομένο ότι οι παραπάνω μεταλλευτικές δραστηριότητες σχεδιάζεται να γίνουν με τη μέθοδο της επιφανειακής εξόρυξης μεγάλης κλίμακας, πρόκειται για πρωτοφανή περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση για τη χώρα μας, αφού στις περιπτώσεις αυτές χάνεται κάθε προοπτική ακόμα και στοιχειώδους περιβαλλοντικής αποκατάστασης
Τα μέλη της  Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων που συμμετείχαμε στη Γενική Συνέλευση
•       Δηλώνουμε την συμπαράστασή της στους κατοίκους της Βόρειας  Χαλκιδικής που αγωνίζονται για να προστατεύσουν το φυσικό τους  περιβάλλον , τα ανεκτίμητα δάση του τόπου τους , τις οικονομικές τους δραστηριότητες, για να προστατέψουν την ίδια τη ζωή.
•       καταδικάζουμε τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους και στις προσπάθειες  της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει κάθε κινηματική δράση του ελληνικού λαού
•       Καταδικάζουμε την  στοχοποίηση των αγωνιζόμενων πολιτών ως «άλλου άκρου», ως άλλης μίας «εγκληματικής οργάνωσης» ισότιμης με τη φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου