τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Το Μουντιάλ θα εξαφανίσει τους αστέγους;

Ανησυχία και φόβο προκαλεί στη Βραζιλία η διεξαγωγή του Μουντιάλ ποδοσφαίρου το 2014, κυρίως σε σχέση με τους χιλιάδες αστέγους των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Οργανώσεις μιλούν για «κοινωνική εκκαθάριση», ώστε οι πόλεις να μοιάζουν πιο όμορφες και ασφαλείς, ενώ σπεύδουν να συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης, ζητώντας εξηγήσεις.

Το Εθνικό Κέντρο Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας, καθώς και κορυφαία ένωση δικαστικών λειτουργών συναντήθηκαν με τον υπουργό Προεδρίας Ζιλμπέρτο Καρβάλιο, προκειμένου να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Όπως αναφέρεται στην «El Pais», τους τελευταίους 15 μήνες έχουν δολοφονηθεί 195 άστεγοι. Για την ακρίβεια, κάηκαν ζωντανοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Βραζιλία περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι ζουν στον δρόμο.

Μόνο στο Σάο Πάολο υπολογίζεται ότι 15.000 άνθρωποι δεν έχουν σπίτι. Για 5.000 από αυτούς, το σπίτι είναι άγνωστη έννοια εδώ και πέντε χρόνια. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι τοπικές Αρχές στις μεγάλες πόλεις οφείλουν να ενισχύσουν περαιτέρω τα προγράμματα παροχής βοήθειας στους αστέγους, ώστε να αποφευχθεί η «κοινωνική εκκαθάριση».

Πολλά από αυτά τα προγράμματα τέθηκαν σε ισχύ από τον τέως πρόεδρο Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα το 2009 και συνεχίζονται από την Ντίλμα Ρούσεφ. Όμως, οι τοπικές κοινωνίες προτιμούν να κρατούν τα μάτια κλειστά. Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι εφημερίδας του Ρίο αποκάλυψαν πρόσφατα ότι οι υπεύθυνοι της πόλης «μάζευαν» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αστέγους από τον δρόμο, προκειμένου να μη δώσουν κακή εικόνα στους υπευθύνους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι το Ρίο είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Αυτή η διοργάνωση δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες σε κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου