τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Όταν το κινητό μας μπαίνει πάνω από την ζωή του διπλανού μας

Φόρτισες το κινητό; Για τα υπόλοιπα μην ανησυχείς.


Χθες στη Λαμία έγινε μια ληστεία. Ένας επιχειρηματίας της πόλης πυροβολήθηκε από δυο ληστές όταν αρνήθηκε να τους δώσει την τσάντα με τα χρήματα που κρατούσε. Ο άντρας τραυματίστηκε σοβαρά αλλά έχει διαφύγει τον κίνδυνο. 

Σε ένα site με κυρίως τοπικά νέα δημοσιεύτηκε το βίντεο που έστειλε ένας αναγνώστης. Ένας άντρας που καθόταν σε κοντινή καφετέρια στο σημείο που συνέβη η ληστεία κατέγραψε με το κινητό του το περιστατικό. Είναι η στιγμή λίγο μετά τους πυροβολισμούς και το πρώτο πράγμα που σκέφτεται να κάνει ο θαμώνας της καφετέριας, είναι να σηκώσει το κινητό του και να καταγράψει την σκηνή. 


Με μουσική υπόκρουση ένα λαϊκό κομμάτι(αυτό που ακουγόταν εκείνη τη στιγμή στην καφετέρια) ο άντρας καταγράφει από μακρινή απόσταση στην οποία δεν διακρίνονται τα πρόσωπα αλλά αρκετά κοντινή ώστε να δεις τι ακριβώς συμβαίνει, την ληστεία. Δυο άντρες τραβούν από το θύμα που βρίσκεται στο έδαφος την τσάντα καθώς από κοντινή απόσταση τους παρακολουθεί παγωμένος ένας περαστικός. Μια γυναίκα ακούγεται να λέει «Πάρτε την αστυνομία». Το βίντεο αυτό δόθηκε στο site το οποίο και φυσικά το ανέβασε.  

 Δεν τα έχω με το site. Καθένας είναι υπεύθυνος για την αισθητική του και όλα είναι θέμα επιλογών(σ. σ Δεν είναι το χειρότερο στο συγκεκριμένο θέμα. Χειρότερης αισθητικής είναι η δημοσίευση φωτογραφιών, έστω και με κρυμμένο πρόσωπο, του τραυματισμένου στο έδαφος επιχειρηματία καθώς περιμένει το ασθενοφόρο παρά το βίντεο). Αυτό όμως που μου προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση και την αφορμή για το κείμενο είναι η αντίδραση του αναγνώστη. Ακούγονται πυροβολισμοί, είσαι σε διπλανή καφετέρια και το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι να κάνεις είναι να ανοίξεις την κάμερα του κινητού; Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να δικαιολογηθεί η οποιαδήποτε αντίδραση. Ο φόβος, ο πανικός, το να το βάλεις στα πόδια, το να τρέξεις να βοηθήσεις αψηφώντας τον κίνδυνο, το να σηκώσεις αμέσως το τηλέφωνο και να πάρεις την αστυνομία. Θυμίζω ότι κατέγραψε την ληστεία, το συμβάν βρισκόταν σε εξέλιξη. Δεν είναι μια καταγραφή του «μετά». Και φυσικά δεν το δίνει πρώτα στην αστυνομία για να βοηθήσει στο εντοπισμό των δραστών(αν και δεν φαίνονται τα πρόσωπα) αλλά αυτό που κάνει είναι να το δώσει αμέσως στη δημοσιότητα (σ. σ «Αναγνώστης μας έστειλε το βίντεο»γράφουν στο site).   

Αν κάτσεις και το σκεφτείς λίγο παραπάνω είναι τρομακτικό: Η ενστικτώδης αντίδραση στην αιματηρή ληστεία ενός άλλου ανθρώπου έχει να κάνει με την τεχνολογία και όχι με τον διπλανό του. Το τι θα καταγράψει το κινητό του έρχεται πρώτο και μετά όλα τα άλλα. Εκεί που γελάμε με αυτό (τα χαζά του instagram που πρώτα φωτογραφίζουν το φαγητό τους και μετά το τρώνε) τώρα κοιτάμε με τρόμο. Είμαστε τυχεροί που ζούμε την εποχή που η τεχνολογία έχει αλλάξει τις ζωές μας και στο μέλλον οι αλλαγές θα είναι μεγαλύτερες. Όμως ας μην την βάζουμε πάνω από το συνάνθρωπο μας. Ειδικά όταν βρίσκεται με δυο σφαίρες τραυματισμένος στο έδαφος. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου