τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Βολιβία: εθνικοποίηση και έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.


Η Βολιβία εθνικοποίησε σήμερα δύο εταιρίες διανομής ηλεκτρισμού ιδιοκτήτης των οποίων είναι η ισπανική Iberdrola, άλλη μια προσπάθεια του αριστερού προέδρου Έβο Μοράλες να αναλάβει τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.

Η Iberdrola θα αποζημιωθεί σύμφωνα με την αποτίμηση που θα κάνει ανεξάρτητος διαιτητής, δήλωσε ο Μοράλες, προσθέτοντας πως το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροτικών υπηρεσιών ενέργειας.

"Θεωρήσαμε πως το μέτρο αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε δίκαια ενεργειακά τιμολόγια... και ότι η ποιότητα της υπηρεσίας ενέργειας είναι όμοια στις αγροτικές και τις αστικές περιοχές», δήλωσε ο Μοράλες.

Ο πρόεδρος Μοράλες έχει εθνικοποιήσει εταιρίες πετρελαίου, τηλεπικοινωνιών, μεταλλευτικές και ηλεκτροπαραγωγικές.

Τον Ιούνιο, ο Μοράλες πήρε τον έλεγχο του ορυχείου κασσίτερου και ψευδάργυρου του παγκόσμιου γίγαντα Glencore στη Βολιβία.

Η Iberdrola δραστηριοποιείται στη Βολιβία από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Εκπρόσωπός της δήλωσε πως η εταιρία μελετά την κατάσταση και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι μονάδες της Iberdrola είναι η Electropaz, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 470.000 πελάτες στις πόλεις Λα Πας και Ελ Άλτο, και η Elfeo που παρέχει ρεύμα σε περισσότερους από 80.000 πελάτες στην πόλη Ορούρο.

Η εθνικοποίηση περιλαμβάνει επίσης δύο μικρούς παρόχους ιδιοκτήτης των οποίων είναι η Iberdrola που παρέχουν υπηρεσίες σε διανομείς.

Το 2006, ο Μοράλες ανακοίνωσε την εξαγορά των πετρελαϊκών εταιριών που λειτουργούν στη Βολιβία. Αργότερα εθνικοποίησε τα αποθεματικά του πετρελαίου και του αερίου προκειμένου να αναδιανείμει τον πλούτο προς όφελος της πλειονότητας του αυτόχθονου πληθυσμού της χώρας.



Πηγή: ΑΜΠΕ

alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου