τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Αμύνταιο | Παραγωγή ενέργειας από κόπρανα ζώων


Μέχρι τώρα η μυρωδιά της κοπριάς προκαλούσε οχλήσεις σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε κτηνοτροφικές μονάδες. Από εδώ και στο εξής, οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Αμύνταιου σχεδιάζουν να μπουν δυναμικά στο «παιχνίδι της ενέργειας», δημιουργώντας μονάδες παραγωγής της από το βιοαέριο που παράγουν τα ζώα τους.

Τα οφέλη αναμένονται πολλαπλά καθώς οι γειτονικοί οικισμοί θα ζεσταίνονται εύκολα, χωρίς να δαπανούν χρήματα για πετρέλαιο, ενώ από τη χώνευση της κοπριάς θα παράγεται ένα εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα για τις καλλιέργειες των αγροτών.

Οι σχετικές μελέτες βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο ωρίμανσης καθώς το εν λόγω έργο καταλαμβάνει υψηλή θέση στον κατάλογο των προτεραιοτήτων των φορέων του Αμυνταίου. «Η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα θέρμανσης καθώς πλήττεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου «αγγίζει» δυσθεώρητα ύψη.

Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eReNet με τίτλο «Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών μάθησης για Δράση», η σαφής πολιτική βούληση του Αμυνταίου είναι να αποτελέσει έναν από τους πρώτους δήμους στη χώρα χωρίς καυστήρες πετρελαίου» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Πέτρος Αλληλόμης, Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, συνεργάτης και σύμβουλος του δημάρχου.



Στο ίδιο μήκος κύματος, διερευνώνται οι δυνατότητες δημιουργίας μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και συγκεκριμένα από τα υπολείμματα των αγροτικών καλλιεργειών (χόρτα, άχυρα, κουκούτσια, ξύλα κ.α.). Έτσι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο, κατάτι διαφορετικό από αυτό της τηλεθέρμανσης που λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια και χρησιμοποιεί ενέργεια από την παραγωγή της ΔΕΗ. Η διαφορά του νέου δικτύου από το υπάρχον θα είναι η χρήση βιομάζας και βιοαερίου για την παραγωγή ενέργειας που θα διοχετεύεται στους οικισμούς αλλά και στη ΔΕΗ.

Αντίστοιχες καλές πρακτικές από τη Γερμανία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Αυστρία παρουσιάζονται σήμερα στο πλαίσιο ημερίδας του προγράμματος ενώ απώτερος στόχος είναι η μείωση μέχρι το 2020 των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Δήμος του Αμυνταίου έχει δεσμευτεί από το Σύμφωνο των Δημάρχων, έναν ευρωπαϊκό θεσμό, να μειώσει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις τις εκπομπές ρύπων στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής έγινε η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, σύμφωνα με την οποία το 2009 η περιοχή σημείωσε 200.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατανάλωσε ενέργεια ύψους 450.000 μεγαβατώρων. «Για αγροτικές κοινότητες αυτού του τύπου τα παραπάνω νούμερα είναι αποδεκτά και αποτελούν τη βάση για τις όποιες συγκρίσεις γίνουν στο μέλλον, μετά την υλοποίηση των δράσεων που θα επιλεγούν», σχολιάζει χαρακτηριστικά. Το επόμενο βήμα για το πρόγραμμα eReNet θα είναι η τελική καταγραφή και συγκεκριμενοποίηση των δράσεων που θα κατατεθούν τον Οκτώβριο στο σύμφωνο των δημάρχων.

http://www.aftodioikisi.gr

http://www.kala-nea.gr/archives/31950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου