τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Λονδίνο 2012: «Μεγάλο πάρτυ ή μεγάλη φυλακή;»


Με το Euro να τελειώνει, αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα γίνουν στο Λονδίνο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κατά πολλούς γιορτή του αθλητισμού, αποτελούν πεδίο δράσης διαφημιστών. Σε αυτή την πρακτική της προβολής των εταιρειών εναντιώνονται διάφορες ομάδες ανά τον κόσμο. Την ίδια στιγμή το Λονδίνο εξοπλίζει τους αστυνομικούς του με όπλα καταστολής τελευταίας γενιάς.


Οι ακτιβιστές συγκρούονται με εταιρίες όπως η BP, η Dow Chemical, και η Rio Tinto. Επικεφαλής των διαμαρτυρόμενων στη Βρετανία βρίσκεται η Μέρεντιθ Αλεξάντερ, η οποία είχε παραιτηθεί από επιβλέπουσα την διαδικασία συμφωνίας για την υλοποίηση των έργων για τους Αγώνες του Λονδίνου.

Οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν ότι «δεν γίνεται εταιρίες, όπως η Dow που φέρει τεράστιες ευθύνες για 20.000 θανάτους στην Ινδία το 1984 ή η BP που φέρει ευθύνες για την διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού, να διαφημίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να αναμένουν κέρδη από εκεί».


Αυτή την εβδομάδα πριν ανέβει στην σκηνή του Roundhouse Camden η «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» υπήρξε μια «εκτός προγράμματος» παράσταση διαμαρτυρίας εναντίον της BP, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ενώ διαδηλωτές της Drop Dow Now οργάνωσαν ένα «die-in», όπως οι ίδιοι το ονόμασαν, στο Ολυμπιακό ρολόι στην πλατεία Trafalgar.

Τη στιγμή που οι οργανώσεις ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις δράσεις τους εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η ασφάλεια στο Λονδίνο δεν μπορεί να περιγραφεί ούτε και με λαϊκά ρητά. Σύμφωνα με ειδικούς πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση μονάδων ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, όλες οι μεγάλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις περιβάλλονται από ένα φράχτη με υψηλή τάση, και περιπολούνται από 55 ομάδες σκύλων που έχουν εκπαιδευτεί για αυτό τον σκοπό. Οι βρετανικές αρχές έχουν ανακοινώσει και τη χρήση ενός νέου υπερηχητικού όπλου, το LRAD, το οποίο εκπέμπει ήχους προκαλούν αφόρητο πόνο σε όσους βρίσκονται κοντά στον πομπό.

Επιπλέον υπάρχει ένα αεροπλανοφόρο αγκυροβολημένο στο Τάμεση. Το πλοίο διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να διεξάγουν ηλεκτρονική παρακολούθηση και υποκλοπή σε τυχόν ύποπτες διαπραγματεύσεις. Στο πλοίο υπάρχουν 40 ελικόπτερα για την προσγείωση των δύο χιλιάδων πεζοναυτών και 20 μαχητικά αεροσκάφη.

«Ο νόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου», που εγκρίθηκε το 2006, αναφέρει τη χρήση της αστυνομίας, των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού εναντίον σε κάθε έκφραση διαμαρτυρίας. Επιπλέον, θα συλλαμβάνονται ύποπτες φυσιογνωμίες ή όσοι φοράνε φούτερ με κουκούλα.

Η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια των Αγώνων ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Περίπου 10.000 αστυνομικοί περισσότεροι από το κανονικό θα βρίσκονται στους δρόμους του Λονδίνου κάθε μέρα.

Οι αντιδράσεις από τους διοργανωτές των Αγώνων δεν είναι μικρής εμβέλειας. Μια ομάδα διαμαρτυρόμενων που είχαν δημιουργήσει λογαριασμό σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπό το όνομα «Official Olympics Protesters» αποκλείστηκαν από την διαχείριση της ιστοσελίδας ύστερα από αίτημα την Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί άλλαξαν το όνομα σε Space Hijackers και χρησιμοποίησαν φωτογραφία από οχήματα της Αστυνομίας, που θα χρησιμοποιηθούν τον Αύγουστο. Η διαχείριση έκλεισε και αυτόν τον λογαριασμό.

Οι Space Hijackers αυτοαποκαλούνται πλέον οι «Επίσημοι Διαμαρτυρόμενοι εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων», και μάλιστα δημιούργησαν νέο λογότυπο για τους Αγώνες στις αποχρώσεις του κόκκινου και του μαύρου (φωτογραφία).

Ακόμη και μια ομάδα αθλητών σκοποβολής ζήτησε από τους θεατές των Αγώνων να μποϋκοτάρουν το «Λονδίνο 2012» ως αντίδραση για το μέρος που επιλέχθηκε να αγωνιστούν.

Άλλες ομάδες διαμαρτυρίας έχουν στήσει στο διαδίκτυο μια σελίδα με το όνομα «Counter Olympics Network» (Δίκτυο Ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες) , στην οποία εκτός από αναφορά στις δράσεις τους και κάλεσμα για τις επόμενες, διερωτώνται εάν τελικά στο Λονδίνο του 2012 πρόκειται να γίνει «ένα μεγάλο πάρτυ ή μια μεγάλη φυλακή».

http://tvxs.gr/news/kosmos/londino-2012-megalo-party-i-megali-fylaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου