τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ

Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των αδερφών Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, άσκησε ο εισαγγελέας για την πολύκροτη υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» έργα, τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε εργολάβους.

    Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρος Τσόγκας, άσκησε σε βάρος του πρώην νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και του αδερφού του, Διονύση, πρώην αντινομάρχη, ποινικές διώξεις για απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.


    Για την ίδια υπόθεση διώκονται για απιστία σε βάρος του δημοσίου, άλλα 19 άτομα, μεταξύ των οποίων διευθυντές, τμηματάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, την τετραετία 2006 - 2009. Κατηγορούνται ότι «έσπαζαν» μεγάλα έργα σε μικρότερα (προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ) και τα ανέθεταν απευθείας, με συνοπτικές διαδικασίες, σε κατασκευαστικές εταιρείες.

    Όπως προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση, που διενήργησε ο εισαγγελέας Ευάγγελος Μπακέλας, πρόκειται για 340 έργα, από τα οποία 23 πληρώθηκαν σε κατασκευαστές, χωρίς να εκτελεστούν.

    Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, ότι συνέτασσαν μελέτες για προυπολογισμούς, ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων. apospasma.gr


Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την άσκηση διώξεων σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη και δεκάδων εμπλεκομένων για την περιβόητη υπόθεση των «πρόχειρων διαγωνισμών» (γνωστά και ως «45άρια»).

«Η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ενάντια στο ‘σάπιο σύστημα’ που λυμαίνεται τη Θεσσαλονίκη επί χρόνια έρχεται να δικαιώσει όσα συνεχώς καταγγέλλουμε χρόνια τώρα για τη διοίκηση Ψωμιάδη και όλους όσοι εμφανώς ή αφανώς τη στηρίζουν. Ταυτόχρονα, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για τα όσα βιώνουν σήμερα οι Θεσσαλονικείς, από ένα πολυμελές και ιδιοτελές κύκλωμα. Σήμερα, πέρα από την απλή συνέργεια σε απιστία, οι αδελφοί Ψωμιάδη, που είχαν αναγάγει σε… επιστήμη τους ‘πρόχειρους διαγωνισμούς’ (εμείς τις λέμε απευθείας αναθέσεις), δίνοντας έργα 45.000 ευρώ σε ημετέρους, παραπέμπονται και για κακούργημα ως καταχραστές του Δημοσίου. Μαζί τους 19 ακόμη κατηγορούμενοι, που φέρονται ότι συμμετείχαν στο… πάρτι. Μετά από λεπτομερή έρευνα του Οικονομικού Επιθεωρητή, η Δικαιοσύνη εντόπισε σκιές σε 340 έργα και υπολόγισε τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις πράξεις αυτού του συστήματος σε τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Αυτές τις πολιτικές πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Αυτά τα ‘κυκλώματα’ τον έφεραν στη δεινή θέση του θύματος της κρίσης. Και να ήταν μόνο αυτά… Εντοπίστηκαν 23 έργα που κατηγορούνται ότι δεν τα έκαναν ποτέ και το σύστημα Ψωμιάδη εξέδιδε ψευδείς βεβαιώσεις ότι έχουν δήθεν υλοποιηθεί (άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ ζημιά)!
»Η Δικαιοσύνη ανακάλυψε επιτέλους πως λειτουργούσε το κύκλωμα. Οι κατηγορίες είναι βαρύτατες και ελπίζουμε πως η αλήθεια θα λάμψει και θα αποδοθούν ευθύνες για όλα αυτά που επί χρόνια καταγγέλλουμε με στοιχεία.
»Και βέβαια, οι δικαστικές περιπέτειες του συστήματος Ψωμιάδη δεν τελειώνουν εδώ. Μετά τις μειώσεις προστίμων σε… λαθρεμπόρους καυσίμων, μετά τα ‘45άρια’ έρχονται κι άλλες διώξεις. Αυτή η σάπια διοίκηση θα καθίσει αρκετές φορές ακόμη στο… σκαμνί. Τόσες, όσες και οι παράνομες πράξεις που έκανε όλα αυτά τα χρόνια που εκμεταλλευόταν την εξουσία που της έδιναν οι πολίτες, σε βάρος του συλλογικού μας συμφέροντος. Οι μάσκες πέφτουν η μια μετά την άλλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου