τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ο τόπος που γεννήθηκα… ούτε γελάει, ούτε τραγουδάει πια.


 Προβλήθηκε σήμερα το μεσημέρι η πολυαναμενόμενη εκπομπή «Στον τόπο που γεννήθηκα» του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε με θέμα το Στανό. Δε γνωρίζω τι συναισθήματα άφησε σε όσους την παρακολούθησαν, όμως προσωπικά σε μένα κλείνοντας η εκπομπή  άφησε μια πικρία. 
Πικρία γιατί έγινε μια προσπάθεια να ωραιοποιηθούν καταστάσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρή μας κοινωνία έμειναν στο περιθώριο. Βαρέθηκα να επαναλαμβάνεται με έπαρση κάθε φορά (κυρίως από πολιτευτές) ότι είμαστε χωριό πολύτεκνων οικογενειών χωρίς να γίνεται κουβέντα για τις απαιτούμενες υποδομές που συνεπάγονται απ’ το γεγονός αυτό. 

Θα μου πείτε ότι στόχος της εκπομπής ήταν να προβάλει την ιστορία και την παράδοσή μας! Και τι είναι παράδοση; Είναι αυτά που παραδίδουν οι προηγούμενες γενιές στις επόμενες: τρόπο ζωής (διατροφή, ήθη και έθιμα, διασκέδαση… ), αξίες (αλληλεγγύη, ανθρωπιά, εθελοντισμός, προσφορά…) γνώσεις κ.λ.π.  Παράδοση σίγουρα δεν είναι η πιστή αναπαράσταση όλων αυτών, αλλά κατά πόσο όλα αυτά έχουν εντρυφήσει στη ζωή μας.  

Νομίζω ότι τα γεμάτα απογοήτευση λόγια της γιαγια-Βαγγελιώς θα πρέπει να μας προβληματίσουν, η οποία όταν αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της εποχής της που τα χαμόγελα και το τραγούδι δεν έλλειπαν, κατέληξε απευθυνόμενη στο ρεπόρτερ που έμεινε αμήχανος  «σήμερα οι άνθρωποι ούτε γελούν, ούτε τραγουδούν! Πες μου γιατί;».

2 σχόλια:

  1. Χαίρετε. Είναι γεγονός πως περνάμε μια δύσκολη εποχή. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε το κράτος δικαίου και τις απαραίτητες υποδομές. Με την εκπομπή "Στον τόπο που γεννήθηκα..." προσπαθούμε να καταγράψουμε τα ήθη και έθιμα μιας εποχής που χάνεται σε συνδυασμό με την πραγματικότητα του σήμερα.
    Εαν παρατηρήσατε στην εκπομπή δεν κόπηκε τίποτα από όσα ίσως θα είχαν κοπεί σε κάποια άλλη εκπομπή σε κάποιο άλλο κανάλι. Η αντίδραση του ρεπόρτερ έμεινε ενώ θα μπορούσε να "κουκουλωθεί" επιτυχώς στο μοντάζ. Η κ. Βαγγελιώ εκφράζει την αγωνία και τον πόνο όλων μας . Ένας άνθρωπος που έζησε πολλά και πληγώνεται τώρα στα γεράματα.
    Κάνουμε μια προσπάθεια να δώσουμε ένα τηλεοπτικό προϊόν βγαλμένο από την αλήθεια της ζωής. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, απλά φανταστείτε ένα αφιέρωμα -ντοκυμαντέρ για έναν τόπο που θα έχει μόνο τα αρνητικά και τίποτα θετικό;
    Όσον αφορά στα προβλήματα, αυτά ακούστηκαν και δεν «κόπηκαν».
    Παίρνω το θάρρος και γράφω στο αξιόλογο μπλογκ σας όχι γιατί αισθανόμαστε θιγμένοι από τα όσα γράφονται αλλά γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε πως η κατάσταση αυτή αγγίζει όλους μας . Στο κείμενο που σας επισυνάπτω (2 φεβρουαρίου 2012) απλά σας καταθέτω μια ακόμα άποψη από τον ρεπόρτερ, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πολύτεκνος και να κατανοεί τα προβλήματα από πρώτο χέρι.
    Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ο γράφων δεν τόνισε ούτε μια στιγμή το γεγονός πως ο Στανός "είναι χωριό Πολυτέκνων" κλπ , κάτι που έχει ακουστεί πολλάκις από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης , παραμερίζοντας έτσι την πραγματική σημερινή δύσκολη κατάσταση του τόπου.
    Σας ευχαριστώ για τη δημοσίευση και παρακαλώ πιστέψτε μας όταν σας λέμε πως όλα γίνονται με καλό σκοπό αλλά και αγάπη. Η εκπομπή γίνεται με πολύ κόπο και κρατιέται στον τηλεοπτικό «αέρα» ένα χρόνο πλέον αποκλειστικά με την αγάπη του κόσμου. Οι καιροί όπως γνωρίζεται είναι δύσκολοι για όλους μας. Και πάλι σας ευχαριστώ για τον χώρο.
    Θανάσης Κληματσίδας

    http://www.thinkfree.gr/archives/8949

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. κλιματσίδα σε παρακαλούμε να ξαναπροβάλετε την εκπομπή γιατι δεν μπορέσαμε να την δούμε λογω διακοπής ρεύματος.καποιοι από μας δεν είδαμε ούτε την πρώτη προβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή