τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Γουρουνοχαρά 2011-Φωτορεπορτάζ







3 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ...
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ.ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ!!

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

    ΑΝΝΑ ΧΑΣΙΩΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://xalkidikipress.gr/news/koinonia/2013-anaviwse-to-ethimo-ths-goyroynoxaras

    Το έθιμο της Γουρουνοχαράς στο Στάνο αναβίωσε με επιτυχία και φέτος


    Το έθιμο της γουρουνοχαράς αναβίωσε για άλλη μια χρονιά στο Στανό, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου της κοινότητας, με τη βοήθεια πολλών εθελοντών κατοίκων προετοίμασαν την εκδήλωση.

    Η γιορτή βασίζεται σε συνήθειες των κατοίκων παλιότερων εποχών. Τότε οι περισσότερες οικογένειες εξέτρεφαν γουρούνια τα οποία έσφαζαν τέτοιες ημέρες, προκειμένου να πάρουν το κρέας τους αλλά παράλληλα να αποθηκεύσουν το λίπος τους για μαγειρική χρήση και γενικά χρησιμοποιούσαν όλα τα υποπροϊόντα του ζώου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.



    Στόχος η διατήρηση των παραδόσεως

    Στόχος του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής είναι η διατήρηση και αναβίωση των ηθών και εθίμων του τόπου, σύμφωνα με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Άννα Κασαμπαλή. «Θέλουμε οι νέοι του χωριού να μην ξεχάσουν ποτέ τον τρόπο ζωής των γονέων, των παππούδων και των προγενέστερων γενεών, επιδιώκουμε ακόμη τη διάδοση των παραδόσεων μας στους επισκέπτες που κάθε χρόνο βρίσκονται στο χωριό μας» επεσήμανε η κ. Κασαμπαλή.

    Στον κόσμο που βρέθηκε στο Στανό προσφέρθηκαν χοιρινά εδέσματα από ντόπια κρέατα και άφθονο κρασί. Παράλληλα ζωντανή ορχήστρα κράτησε ψηλά το κέφι κατοίκων και επισκεπτών, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν από το κρύο που επικρατούσε.



    Αρωγός της εκδήλωσης ο Δήμος Αριστοτέλη

    Στην επιτυχία της εκδήλωσης βοήθησε και ο δήμος Αριστοτέλη τόσο οικονομικά όσο και ηθικά. Ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας, συγχάρηκε τη νεολαία της περιοχής για την αναβίωση του εθίμου.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Στανός είναι το δεύτερο χωριό στην Ελλάδα, σε αριθμό πολύτεκνων οικογενειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://halkidikiblog.blogspot.com/2011/12/blog-post_1199.html

    Η γουρουνοχαρά στο Στανό

    γουρουνοχαρά είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη πολλών δεκαετιών. Στο Στανό του δήμου Αριστοτέλη τηρούν ακόμα αυτό το έθιμο και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στήνεται μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού.

    Από παλιά οι περισσότερες οικογένειες συνήθιζαν να εκτρέφουν ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Γύρω από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι , έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που....
    περίσσευε, έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες ( κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές ( πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι).


    «Το έθιμο της γουρουνοχαράς αναβιώνει κάθε χρόνο η Εκπολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Στανού. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ο κόσμος κάθε χρόνο μας τιμά και συμμετέχει στη γιορτή» ανέφερε η πρόεδρος της Εταιρείας Άννα Κασαμπαλή.

    Μόλις σχολάσει η εκκλησία, σφάζονται τα γουρούνια, τεμαχίζονται και αρχίζει το ψήσιμο. Στην αρχή μοιράστηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους ντόπιο τσίπουρο και λουκάνικα, στη συνέχεια χοιρινό με κρασί, ενώ σε μεγάλα καζάνια ετοιμάστηκαν τσιγαρίδες και πατσάς.


    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα, ενώ τη γιορτή πλαισίωσαν παραδοσιακές ορχήστρες. Τα ψητά και το κρασί ήταν άφθονα και δωρεάν.

    halkidikinews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή