τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω


Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Κάθε μέρα που περνάει, φουντώνει όλο και περισσότερο το κίνημα ενάντια στην δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην Χαλκιδική. Σε μερικούς μήνες μέσα δημιουργήθηκαν έξι επιτροπές αγώνα και συνεχίζουμε. Όσοι από τους πολιτικούς μας θέλουν ας το ακούσουν. Όσοι δεν το ακούσουν ή το "παίζουν" Πόντιοι Πιλάτοι και προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο, κακό του κεφαλιού τους. Εάν δεν έχουν καταλάβει τις διεργασίες που συντελούνται μέσα στον κόσμο και δεν έχουν βγάλει τα διδάγματά τους από τα παθήματα του Πάγκαλου και άλλων στο Παρίσι και αλλού, ας εμμείνουν στον πολιτικαντισμό τους. Έτσι κι αλλιώς δεν θα τον χαρούν για πολύ.

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ: TA MEΤΑΛΛΕΙΑ...Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ...TO ΠEΡIBAΛΛON...ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ...(2o μέρος)

    http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=124&article_id=4193

    Στρατονίκη Xαλκιδικής: 7 χρόνια με τα φουρνέλα κάτω απ' τα πόδια της
    ...
    TO XPONIKO TΩN EΞEΛIΞEΩN (2o μέρος)

    "• Οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται για να εξασφαλίσουν την εργασία τους αφού τους έχουν εγκλωβίσει σε μια διαρκή ανασφάλεια για χρόνια πολιτικοί, κομματάρχες και μεγαλοπαράγοντες της περιοχής. Είναι γνωστά τα τηλεοπτικά φαινόμενα με τους μεταλλωρύχους να ωρύονται«ταμπουρωμένοι» στην είσοδο της στοάς του Μαντέμ Λάκκου, όπως και τα ρεπορτάζ ..επιφανών τηλεδημοσιογράφων να τους χρησιμοποιούσαν βορά στην τηλεθέαση.

    • Στο επιτελείο της Κυβέρνησης ετοιμάζεται το επόμενο επενδυτικό σχήμα υπό την καθοδήγηση του Χαλκιδικάρχη υφυπουργού κ. Χρήστου Πάχτα.
    Τον Δεκέμβριο του 2003 «πτωχεύει» η TVX HELLAS και με σκανδαλώδη τρόπο και πάλι μεταβιβάζεται η επιχείρηση σε «νέο σχήμα» που ονομάζεται «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» με μετόχους μεταξύ άλλων την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» και την «Εuropean Goldfields» της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Ρουμάνος Vasile Frank Timis που έχει καταδικαστεί για εμπόριο ηρωίνης και το όνομά του έχει συνδεθεί με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
    Την σύμβαση υπογράφουν εκ μέρους της Κυβέρνησης οι Υφυπουργοί κ.κ. Πάχτας και Καλαφάτης και ο κ. Κούτρας εκ μέρους της εταιρείας. Θύελλα αντιδράσεων στην Βουλή πρωτοστατούντος του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Σαλαγκούδη που χαρακτηρίζει τον Ρουμάνο μέτοχο «Δράκουλα των Καρπαθίων» και την σύμβαση «αμαρτωλή».

    • Το κόστος της μεταβίβασης ανέρχεται μόλις σε 11 εκατομμύρια Ευρώ αφού έχουν εξισωθεί οι απορρέουσες από την σύμβαση του 1995 απαιτήσεις της πτωχευσάσης εταιρίας με τις ζημίες και βλάβες που έχει επιφέρει στο περιβάλλον της περιοχής.

    • Οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται και εισέρχονται σε 6ετές πρόγραμμα επανακατάρτισης. Σταματάει η εξορυκτική δραστηριότητα.

    • Όμως στις αρχές του 2005 η νέα εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» υποβάλει μελέτη για εκμετάλλευση του μεταλλείου κάτω από τη Στρατονίκη. Η Κυβέρνηση (της ΝΔ αυτή τη φορά) εγκρίνει ξανά την εξόρυξη και υπογράφει την άδεια ο μέχρι πρότινος ωρυόμενος αλλά υφυπουργός πλέον Γ. Σαλαγκούδης!!!.

    • Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2005 το μεταλλείο ξαναρχίζει να λειτουργεί. ΤΑ ΦΟΥΡΝΕΛΑ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ. Οι κάτοικοι καταθέτουν νέα αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ παράλληλα με αίτημα αναστολής των εργασιών μέχρι την έκδοση της απόφασης.

    • Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, αν και δέχτηκε ότι οι κάτοικοι και το περιβάλλον της περιοχής υφίστανται ζημία από τη δραστηριότητα, απέρριψε το αίτημα αναστολής εργασιών για λόγους εθνικού συμφέροντος. Έτσι η υπόθεση παραπέμπεται στην κρίση της Ολομέλειας που θα τη συζητήσει στις 4 Μαϊου 2007.

    • Παράλληλα η εταιρεία επαναφέρει στο προσκήνιο την ρυπογόνο Μεταλλουργία χρυσού. Τον Ιανουάριο του 2006 καταθέτει στο Υπουργείο Ανάπτυξης μελέτες για επιφανειακές εξορύξεις -κατά τριτοκοσμικό πρότυπο- στο παρακείμενο βουνό Κάκκαβος που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Στρατονίκη, Μεγάλη Παναγία και Ιερισσός, έχει σχεδόν 100% δασοκάλυψη και είναι φυσική συνέχεια του Στρατονικού Όρους. Οι μελέτες ακόμα περιλαμβάνουν δημιουργία δύο εργοστασίων Μεταλλουργίας χρυσού -μία στην Στρατονίκη και μία στην Ολυμπιάδα- και φυσικά χιλιάδες στρέμματα λιμνών απόθεσης αποβλήτων κυανίου και αρσενικού.

    • Τα νέα «επενδυτικά» σχέδια για την περιοχή, μόλις ξεκίνησαν. Τα φουρνέλα κάτω από την Στρατονίκη συνεχίζουν!

    • Το φθινόπωρο του 2006 δημιουργείται η Συντονιστική Eπιτροπή Kατοίκων Δήμου Παναγίας.

    • Ο αγώνας των κατοίκων για την σωτηρία του τόπου τους εξακολουθεί."

    Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2009
    ΠΗΓΗ:http://www.cityportal.gr

    http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=124&article_id=4193

    ΑπάντησηΔιαγραφή