τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία Πολιτών ενάντια σε μεθοδεύσεις παραπληροφόρησης του κοινού από την ΕΤ3


Προς: Γενικό Διευθυντή ΕΤ3
Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε., Ε.Σ.Ρ., Γενική Διεύθυνση ΕΡΤ ΑΕ

Θέμα: Διαμαρτυρία Πολιτών ενάντια σε μεθοδεύσεις παραπληροφόρησης του κοινού


Κύριε διευθυντά,

Παρακολουθούμε με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση τη μεθοδευμένη φίμωση της συντριπτικής πλειοψηφίας φορέων και των κατοίκων της Χαλκιδικής σε σχέση με την "επένδυση" μεταλλουργίας Χρυσού στην περιοχή μας.

Παρατηρούμε ότι από το σταθμό σας και ιδιαίτερα από την ανταποκρίτριά σας στην περιοχή, κ. Ρήγα, μεθοδεύεται ένας συνεχής αποκλεισμός οποιασδήποτε φωνής διαμαρτυρίας, ενώ αντίθετα, προβάλλονται με προκλητικό και αντιδεοντολογικό τρόπο, οι ενέργειες και δημοσιεύσεις των υπέρμαχων της επένδυσης και της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.


Συγκεκριμένα, ενώ έχετε κληθεί σε μια σειρά εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα

α) Θεσσαλονίκη, εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων, 28/1/2011,
β) Θεσσαλονίκη, εκδήλωση Δικηγορικού Συλλόγου και Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγίρων-Ακάνθου, 31/1/2011,
γ) Αρναία, εκδήλωση Ενεργών Πολιτών Δημοτικής Ενότητας Αρναίας, 13/2/2011,
δ) Πολύγυρος, εκδήλωση από το Τεχνοδρόμιο Πολυγύρου, 20/2/2011
και πολλές άλλες στις οποίες παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες μελέτες ανεξάρτητων καθηγητών πανεπιστημίου και έγκριτων επιστημόνων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που επίκειται, απουσιάζατε από όλες, και φυσικά, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά προς ενημέρωση των τηλεθεατών σας.

Αντίθετα οποιαδήποτε ανακοίνωση, εκδήλωση ή πρωτοβουλία της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, προβάλλεται συνεχώς και με προκλητικό τρόπο και μάλιστα χωρίς καμία αναφορά σε αντιτιθέμενες απόψεις.


Κύριε διευθυντά,

Θεωρούμε ότι το κανάλι σας ως Μ.Μ.Ε. δημόσιου χαρακτήρα, δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται με αντιδεοντολογικό τρόπο και να παραπληροφορεί, ευνοώντας ξεκάθαρα τα συμφέροντα συγκεκριμένου μεγαλοεπιχειρηματία που κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη επένδυση.

Σας καλούμε άμεσα να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να τηρείται η δημοσιογραφική δεοντολογία και να σταματήσει η συστηματική παραπληροφόρηση της κοινωνίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα των σχεδιαζόμενων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας και τις γνωματεύσεις ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων (Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ) και ειδικών επιστημόνων, μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Οφείλουμε επομένως, όχι μόνο να αγωνιούμε για το μέλλον μας αλλά και να αγωνιστούμε για την αποτροπή του βιασμού της περιοχής μας.

Μιας περιοχής που αποτελεί έναν από τους υψηλότερους τουριστικούς προορισμούς πανελλαδικά και παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και σε άλλους τομείς όπως γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κλπ.

Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.


Με εκτίμηση,


Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Ενεργοί Πολίτες Δημοτικής Ενότητας Αρναίας
Επιτροπή Αγώνα Ιερισσού

2 σχόλια:

  1. Επειδή ο Ενημερωμένος Πολίτης, γίνεται και Υπεύθυνος Πολίτης...
    Επειδή η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν -και να κρίνουν- όλες τις απόψεις ...
    Επειδή το διαδίκτυο δεν χειραγωγείται (προς το παρόν), όσο κάποια μμε...

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο)
    “Μεταλλεία χρυσού και επιδράσεις στα νερά, στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής”
    ( « για να μη πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό!!!»)

    ΑΦΙΣΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
    http://antigoldgreece.files.wordpress.com/2011/02/afisaenimerwsiscopy.jpg

    διοργάνωση “Τεχνοδρόμιο Πολύγύρου”
    Δημαρχείο Πολυγύρου, Κυριακή 20-2-2011 στις 11:00 π.μ.
    Συντονιστής : Γιάννης Αικατερινάρης , Αρχιτέκτων Πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ/ ΚΜ

    Εισαγωγή

    Συντονιστής : Γιάννης Αικατερινάρης , Αρχιτέκτων Πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ/ ΚΜ
    Ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την εγκατάσταση των Μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική και τη διαδικασία «διαβούλευσης» που ακολουθεί το ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής), Χαιρετισμοί
    http://www.ustream.tv/recorded/12830849
    www.seleo.gr: Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 1b


    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
    … «παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων και οι επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης του Δήμου Πολυγύρου κ. Κώστας Μπογδάνος (μείζονος) και Θωμάς Καπλάνης (ήσσονος και πρώην δήμαρχος), Φαίδρα Λασκαρίδου, πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χαλκιδικής, Γιάννης Κανατάς, εκδότης του περιοδικού «ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ» του «Λαογραφικού ομίλου Πολυγύρου», Χρήστος Καραστέργιος, συνεκδότης του περιοδικού «Κύτταρο Ιερισσού», Γιάννης Γέργος, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Ορμύλιας «Οι Φίλοι του Χαβρία» κ.ά..

    Παραβρέθηκαν, επίσης, από το Συντονιστικό Όργανο Φορέων της δημοτικής ενότητας Σταγείρων – Ακάνθου οι: Ειρήνη Μάρκου, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού», Βασίλης Καλαϊτζής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κλειγένης» της Ιερισσού και Κατερίνα Ιγγλέση, εκπρόσωπος της «Κίνησης ενεργών πολιτών Σταγείρων – Ακάνθου».
    Μηνύματα στην ημερίδα έστειλαν οι βουλευτές της Χαλκιδικής Ι. Δριβελέγκας (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης Τ. Κουράκης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α).
    …επισημάνθηκε, η απουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών (TV Χαλκιδικής, SUPER, αλλά και ΕΡΤ3 και TV100) που θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα καθοριστικής σημασίας για τον τόπο, όπως αυτό της εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού σε μια έκταση 317.000 στρεμμάτων και μάλιστα σε μια από τις ωραιότερες ελληνικές περιοχές (δάσος του Κάκαβου, μοναδικές ακτές, είσοδος στο Άγιο Όρος, ο ιστορικός τόπος της πατρίδας του Αριστοτέλη)»….

    Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργου
    http://www.ustream.tv/recorded/12863418
    Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 9

    Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος
    http://www.ustream.tv/recorded/12863342
    Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 8

    Γιάννης Γέργος, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Ορμύλιας «Οι Φίλοι του Χαβρία»
    http://www.ustream.tv/recorded/12832388
    Για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά χρυσό 4

    Επειδή ο Ενημερωμένος Πολίτης, γίνεται και Υπεύθυνος Πολίτης...
    Επειδή η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν -και να κρίνουν- όλες τις απόψεις ...
    Επειδή το διαδίκτυο δεν χειραγωγείται (προς το παρόν), όσο κάποια μμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στρατώνι ετοιμάσου όλα τά ……σκατά δικάσου…!!!! Ναι ..ναί … και με απόφαση του δημ. συμβουλίου , με εισήγηση !!!.. Του λεβέντη μας (του κτίστη των απόπατων),… αβανταδόρο τον …( ξενόφερτο )… Νταβατζή !!!,…τού Στρτωνίου , και όπως πάντα … κολαούζο … τον δικό μας..( επιστήμονα )… Ζαγοράκη. Οι αποχετεύσεις Σταγείρων - Στρατωνίκης θα καταλήγουν σε …χαβούζα !!! στην παραλία στο Στρατώνι … με τις υγείες μας !!!!! … κακοχώνευτα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή