τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Πόσο επαρκής είναι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για να μας προστατεύσει από καταστροφές σαν της Ουγγαρίας;


Πριν από δέκα χρόνια, η Ουγγαρία θρηνούσε την καταστροφή τoυ ποταμού Tίσα από τη διαρροή κυανίου σε μονάδα μεταλλουργίας χρυσού στη Baia Mare της Ρουμανίας. H ρύπανση ταξίδεψε από τον Τίσα στο Δούναβη, επηρρεάζοντας έξι χώρες και αφήνοντας πίσω της ένα χαλί από νεκρά ψάρια. Στα χρόνια που μεσολάβησαν η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έγινε υποτίθεται αυστηρότερη και ικανή να διασφαλίσει ότι ένα παρόμοιο ατύχημα δεν μπορεί ποτέ πια να συμβεί στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Σήμερα η Ουγγαρία θρηνεί άλλον έναν ποταμό, τον Μάρκαλ. Οι λεπτομέρειες του ατυχήματος υπάρχουν σε όλα τα Ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα τοξική κόκκινη λάσπη από το εργοστάσιο αλουμινίου της Hungarian Aluminum Production and Trade Company (MAL) στο Κόλονταρ της Ουγγαρίας, διέρρευσαν στο ποτάμι όταν έσπασε το φράγμα που τα συγκρατούσε. Επτά χωριά σε έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων «πνίγηκαν» στον κόκκινο βούρκο, τέσσερις επαρχίες της Ουγγαρίας τέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 120 υπέστησαν χημικά εγκαύματα.

1 σχόλιο:

  1. Να ξέρατε πως χάσαμε τον ύπνο μας εμείς στην Ιερισσό.
    Ο Χ.Πάχτας κατεβαίνει με σημαία την εξώριξη χρυσού,μια εξώριξη που θα γίνει μέσα σ'ένα οικολογικό παράδεισο,στο σημείο που ξεκινά ο πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας τής Ιερισσού.
    Θα μου πείτε Χαλκιδικιώτες είμαστε,τι μάς νοιάζει η οικολογία,αλλά καταστρέφεται και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.Για να μάς υδροδοτήσουν ενέκριναν φράγμα σε χείμαρο στο Γομάτι!!!
    Αδέλφια,δε μάς νοιάζει η έδρα και ο δήμαρχος.Μας ενδιαφέρει μόνο να μάς αφήσουν να ζήσουμε στη περιοχή,όπως και οι παπούδες μας.Μόνο να μη μάς καταστρέψουν!
    Γι αυτό θα πολεμήσουμε,γι αυτό που μάθαμε να λέμε πατρίδα,χωρίς καμιά ιδιοτέλεια.
    Βοηθείστε μας! Μάθετε και ρωτήστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή